Εθνική και Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη «Άγιος Κλήμης της Αχρίδας»

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Εθνική και Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη "Άγιος Κλήμης της Αχρίδας"
НУБСК-Поглед.jpg
ΕίδοςΕθνική βιβλιοθήκη και Ακαδημαϊκή βιβλιοθήκη
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°59′53″N 21°26′22″E
Διοικητική υπαγωγήΣκόπια[1]
ΧώραΒόρεια Μακεδονία
Έναρξη κατασκευής1944
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος

Η Εθνική και Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη «Άγιος Κλήμης της Αχρίδας» (σλαβομακεδονικά: Национална и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“‎) βρίσκεται στα Σκόπια (Βόρεια Μακεδονία) και είναι ένα από τα πρώτα ιδρύματα που δημιουργήθηκε είναι από την απόφαση της «Αντιφασιστικής Συνέλευσης για την Εθνική Απελευθέρωση της Μακεδονίας (ASNOM)» στις 23 Νοεμβρίου του 1944.

Η βιβλιοθήκη βρίσκεται στη τοποθεσία όπου ο Άγιος Κυρίλλος (826-869) και ο Άγιος Μεθόδιος (820-885) άρχισαν να αναπτύσουν την εκπαιδευτική δραστηριότητά τους. Ο Άγιος Κλήμης της Αχρίδας (840-916) ίδρυσε τη πρώτη μοναστική βιβλιοθήκη στην Οχρίδα, στο Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονος και θεωρείται ο πρωτοπόρος της βιβλιοθηκονομίας στη περιοχή. Πολλές μεσαιωνικές μοναστηριακές βιβλιοθήκες στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, μέρος των κληδοροτημάτων έχουμε σήμερα, συνέχισαν τη παράδοση βιβλιοθηκών στην ευρύτερη περιοχή.

Το αρχικό κληροδότημα της Εθνικής και Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης «Αγίου Κλήμεντος της Αχρίδας» συμπεριλαμβάνει 150.000 τεκμήρια, κυρίως πανεπιστημιακών συγγραμμάτων και επιστημονικών δημοσιεύσεων στο πεδίο των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών: τη λογοτεχνία, την εθνολογία, τη γεωγραφία, την ιστορία, κλπ. Επίσης έχει σημαντικούς τίτλους τριογενών πηγών  όπως εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, βιβλιογραφίες και περίπου 300 τίτλους περιοδικών. Το 1945, με την Απόφαση του ASNOM η Εθνική Βιβλιοθήκη αρχίζει να λαμβάνει αντίγραφο όλων των εκδόσεων που δημοσιεύονται στην πρώην Γιουκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Με αυτό τον τρόπο γίνεται ένα αποθετήριο τεκμηρίων βιβλιοθήκη του πρώην κρατιδίου της «Λαϊκής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και ήταν μια από τις οκτώ βιβλιοθήκες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Από το 1991, μετά την ανεξαρτησία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η Βιβλιοθήκη έχει γίνει ένα αποθετήριο για τη Σλαβομακεδονική εκδοτική παραγωγή.[2]

Η πλημμύρα του 1962 και ο σεισμός του 1963 στα Σκόπια, διακόπτει την ανάπτυξη της βιβλιοθήκης. Το κτήριο της Βιβλιοθήκης καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς και το αποθετήριο, που εκείνη την εποχή αριθμούσε περίπου 500.000 τεκμήρια, σε μεγάλο βαθμό έχει καταστραφεί. Στις αρχές του 1964, το ταμείο μεταφέρθηκε και στεγάζεται σε ένα  προκατασκευασμένο κτίριο το οποίο λειτούργησε ως βιβλιοθήκη μέχρι να μετακομίσει στο νέο και σύγχρονο κτίριο, το 1972.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη άρχισε να εφαρμόζεται το COBISS σύστημα το 1996. Συνδέοντας αυτές τις βιβλιοθήκες, το 2001, με το COBISS.MK, ξεκίνησε μια ενιαία καταλογογράφηση, η οποία από τις 3 Δεκεμβρίου 2004 αποτελεί το πληροφοριακό σύστημα της βιβλιοθήκης. Η Εθνική Βιβλιοθήκη και το IZUM υπέγραψαν μιά συμφωνία για την εφαρμογή του COBISS.MK στα πληροφοριακά συστήματα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας όταν το Κέντρο Εικονικής Βιβλιοθήκης της Μακεδονίας ιδρύθηκε και ανέλαβε την υπηρεσία του πλρηφοριακού συστήματος της εθνικής βιβλιοθήκης.

Το 2003, η Εθνική Βιβλιοθήκη, εξ ονόματος όλων των βιβλιοθηκών στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, υπέγραψε τη Συμφωνία για τη θέσπιση του δικτύου COBISS.Net, με την οποία το πληροφοριακό σύστημα COBISS.MK συνδέθηκε με τα πληροφοριακά συστήματα των υπόλοιπων βιβλιοθηκών. Το πληροφοριακό σύστημα COBISS εξασφαλίζει ελεύθερη ροή και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των βιβλιοθηκών. Σήμερα, μέσω του COBISS, η Εθνική Βιβλιοθήκη παρέχει σύνδεση και συνεργασία με περισσότερες από 700 βιβλιοθήκες που συμμετέχουν στο COBISS όπως βιβλιοθήκες στη Σλοβενία, Σερβία, στο Μαυροβούνιο, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία και Αλβανία.

Συνδρομές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βιβλιοθήκη είναι μέλος πολλών διεθνών ενώσεων και οργανισμών, μεταξύ των οποίων είναι: IFLA, CENL, LIBER, EBLIDA, ISSN, ISBN, ISMN. Η Βιβλιοθήκη είναι εταίρος στη Ευρωπαϊκή Βιβλιοθήκη[3] και τη Παγκόσμια Ψηφιακή Βιβλιοθήκη. Επιπλέον, η Εθνική Βιβλιοθήκη στεγάζει ένα δωμάτιο ανάγνωσης Γερμανικών και Ρωσικών και  το Ινστιτούτο Κομφούκιος. Επίσης μέσα στη βιβλιοθήκη βρίσκεται το κέντρο πληροφόρησης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσφατα μια Αμερικάνικη γωνιά.

Στις αρχές του 2008 εγκαινιάστηκε η κατασκευή του νέου και σύγχρονου κτιρίου, ως επέκταση του υπάρχοντος, με το οποίο η Βιβλιοθήκη επεκτάθηκε σε επιπλέον 3000 m2. Το νέο κτίριο στεγάζει τις Ειδικές συλλογές, Εικονική Βιβλιοθήκη της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και Κέντρο Ψηφιοποίησης. Το νέο κτίριο άνοιξε επίσημα στις 24 Μαΐου 2009.

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για τη συμβολή στην επιστημονική, πολιτιστική και γενικότερη κοινωνική ανάπτυξη της χώρας, η Βιβλιοθήκη έχει λάβει τα ακόλουθα βραβεία και διακρίσεις: το τάγμα της Αξίας για τους ανθρώπους με ένα ασημένιο μετάλειο  (1972) * το Βραβείο «11ης Οκτωβρίου» ως τη μεγαλύτερη κοινωνική αναγνώριση για σημαντικά επιτεύγματα στον τομέα της επιστήμης (1975) * Cultural Charter (το 1984). Βραβείο «Kliment Ohridski» (το 1984 και 1994).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. nubsk.edu.mk/en/contact. Ανακτήθηκε στις 14  Ιανουαρίου 2018.
  2. «IFLA Survey of National Libraries of Education (Macedonia)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2018. 
  3. «The European Library». 25 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]