Εθνική Βιβλιοθήκη και Αρχεία της Αιγύπτου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εθνική Βιβλιοθήκη και Αρχεία της Αιγύπτου
Εθνική Βιβλιοθήκη και Αρχεία της Αιγύπτου
Ίδρυση1870, πριν 153 έτη (1870)
ΤοποθεσίαΑίγυπτος, Κάιρο
Συντεταγμένες30°03′59″N 31°13′39″E / 30.06639°N 31.22750°E / 30.06639; 31.22750
Συλλογή
Νόμιμη κατάθεσηΝαι
Ιστότοποςwww.darelkotob.gov.eg

Η Εθνική Βιβλιοθήκη και Αρχεία της Αιγύπτου (αραβικά: دار الكتب والوثائق القومية‎ Dār al-Kutub wa-al-Waṯāʾiq al-Qawmiyya)- είναι αιγυπτιακό εθνικό ίδρυμα που συνδυάζει τις λειτουργίες της εθνικής βιβλιοθήκης και του κρατικού αρχείου, σκοπός της είναι η απόκτηση και αποθήκευση εθνικών αρχείων. Είναι η παλαιότερη και μεγαλύτερη κρατική βιβλιοθήκη στην Αίγυπτο[1] [2]

Η Βιβλιοθήκη στεγάζει αρκετά εκατομμύρια τόμους βιβλίων καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.[2] Είναι μία από τις μεγάλες στον κόσμο με χιλιάδες αρχαίες συλλογές. Περιέχει μια σημαντική ποικιλία από αραβικά και άλλα ανατολικά χειρόγραφα, τα παλαιότερα στον κόσμο.[2] Η κύρια βιβλιοθήκη στεγάζεται σ ένα επταώροφο κτίριο στο Ραμλέτ Μπουλάκ, μια συνοικία του Καΐρου. Τα Αιγυπτιακά Εθνικά Αρχεία βρίσκονται σε ένα παράρτημα σε διπλανό κτίριο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μαγικό τετράγωνο από το περσικό βιβλίο των θαυμάτων (χειρόγραφο του 16ου αι.) - Εθνική Βιβλιοθήκη της Αιγύπτου - Κάιρο

Η βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 1870 με διάταγμα του Χεντίβ Ισμαήλ Πασά με πρωτοβουλία του υπουργού Παιδείας Αλί Πασά Μουμπάρακ. Η βιβλιοθήκη, τότε γνωστή ως Khedivial Kutub Khana, στεγαζόταν στο ισόγειο του παλατιού του πρίγκιπα Μουσταφά Φαντέλ στο Darb Αλ Γκαμαμίζ.

Το 1889 η βιβλιοθήκη μεταφέρθηκε στο Σαλαμλέκ του ίδιου παλατιού. Αργότερα, ο Χεδίβης Ταουφίκ διέταξε την κατασκευή ενός νέου κτιρίου για να στεγάσει την αυξανόμενη συλλογή, αλλά αυτό δεν επιτεύχθηκε αμέσως και υλοποιήθηκε στην εποχή του Χεδίβη Αμπάς Χιλμί Β'. Το 1904 ένα νέο οικοδόμημα στο Bab Al Khalq άνοιξε για το κοινό και στέγαζε τόσο την Εθνική Βιβλιοθήκη όσο και το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης.

Στη δεκαετία του 1970 ένα νεότερο κτίριο κατασκευάστηκε στον παραλιακό δρόμο του Νείλου, με ένα διπλανό κτίριο για τα Αρχεία, αλλά η βιβλιοθήκη Bab Al Khalq εξακολουθούσε να λειτουργεί και στεγάσει ένα μουσείο.[3]

Την Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014, ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο που είχε σκοπό να καταστρέψει το Αρχηγείο της Αστυνομίας απέναντι από την Εθνική Βιβλιοθήκη και Αρχεία προκάλεσε αρκετή ζημιά στο κτίριο και στις συλλογές της βιβλιοθήκης. Ο επικεφαλής της Εθνικής Βιβλιοθήκης και του Αρχείου Αμπντούλ Νάσερ Χασάν υπολόγισε ότι ο κόστος των απωλειών θα ήταν περίπου 2,81 εκατομμύρια δολάρια σε επισκευές.[4] Τα συστήματα φωτισμού και εξαερισμού καταστράφηκαν και η αρχιτεκτονική πρόσοψη των Νεο-Μαμελούκων υπέστη σοβαρές ζημιές. Οι προθήκες και οι εκθέσεις που περιείχαν αναντικατάστατα αρχαία χειρόγραφα και παπύρους στον εκθεσιακό χώρο του μουσείου της βιβλιοθήκης υπέστησαν ζημιές μαζί με όλα τα έπιπλα του κτιρίου. Το προσωπικό συντήρησης της Εθνικής Βιβλιοθήκης και του Αρχείου μπόρεσε να σώσει τα αρχεία που εκτίθενται, αν και υπέστησαν κάποια ζημιά.[5]

Συλλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι συλλογές περιλαμβάνουν μια μεγάλη ποικιλία χειρογράφων του Κορανίου, γραμμένα σε χαρτί και περγαμηνή. Μερικά από τα οποία χρονολογούνται στην πρώιμη γραφή Kufic (καλλιγραφική). Άλλα είναι γραμμένα από διάσημους καλλιγράφους. Από αιγυπτιακό ισλαμικό υλικό, υπάρχει ίσως η εξαιρετική συλλογή από εικονογραφημένα χειρόγραφα του Κορανίου στο χέρι των Μαμελούκων και σε χέρια Τριγραμμικού και Ραϊχανί. Υπάρχουν επίσης συλλογές αραβικών παπύρων από διαφορετικές τοποθεσίες στην Αίγυπτο, ορισμένες χρονολογούνται στον 7ο αιώνα μ.Χ. ή νωρίτερα. Η βιβλιοθήκη παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την κοινωνική και πολιτιστική ζωή της πρώιμης ισλαμικής Αιγύπτου. Αρχαία περσικά και οθωμανικά έντυπα αποτελούν επίσης μέρος της συλλογής.

Η βιβλιοθήκη παραμένει η μεγαλύτερη πηγή χειρογράφων και εγγράφων της Αιγύπτου που περιλαμβάνει περισσότερα από 57.000 από τα πιο πολύτιμα χειρόγραφα στον κόσμο. Η συλλογή χειρογράφων καλύπτει έναν τεράστιο αριθμό θεμάτων, πλήρως τεκμηριωμένα, χρονολογημένα και συγκεντρωμένα. Φιλοξενεί επίσης μεγάλο αριθμό αραβικών παπύρων που σχετίζονται με συμβόλαια γάμου, ενοικίασης και ανταλλαγής, καθώς και μητρώα, φορολογικούς λογαριασμούς, διανομή κληρονομιάς κ.λπ. Η παλαιότερη ομάδα παπύρων χρονολογείται από το έτος AH 87 (705 μ.Χ.), μόνο 444 πάπυροι από αυτή τη συλλογή εκδόθηκαν.

Η Βιβλιοθήκη διαθέτει επίσης μια μεγάλη συλλογή από μεσαιωνικά αραβικά νομίσματα από το 696 μ.Χ., τα οποία εκδόθηκαν από τους Stanley Lane-Poole, Bernhardt Moritz και πρόσφατα από τους Norman D. Nicol, Jere L. Bacharach και Rifa'at al-Nabarawy το 1982. Αυτές οι συλλογές είναι υψηλής αρχαιολογικής αξίας.[5]

Οι συλλογές που σχηματίστηκαν από τον Αχμέντ Ταϊμούρ Πασά, τον Αχμέντ Ζακι Πασά, τον Ahmed Tal'aat Bey και τον Μουσταφά Φαντελ έφτασαν όλες στην Εθνική Βιβλιοθήκη στις αρχές του 20ού αιώνα.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Eternal Egypt». Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2022. 
  2. 2,0 2,1 2,2 «The National Library and Archives». www.cairo.gov.eg. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Νοεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2018. 
  3. السيد, أيمن فؤاد (2010). كنوز دار الكتب المصرية. Cairo: دار الكتب والوثائق القومية، جمعية المكنز الإسلامي. σελίδες 9, 10, 11, 12. 
  4. «Bomb damages Egypt's National Library and Archives - Islamic - Heritage - Ahram Online». english.ahram.org.eg (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2018. 
  5. «Preserving treasures in Cairo’s National Library and Archives» (στα αγγλικά). Anita Chowdry. 2014-01-27. https://anitachowdry.wordpress.com/2014/01/27/preserving-treasures-in-cairos-national-library-and-archives/. Ανακτήθηκε στις 2018-11-18.