Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Χώρα Ελλάδα
Αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι πολυχώρος συνολικής έκτασης 210.000 μ², ο οποίος περιλαμβάνει τις κτιριακές εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και πάρκο αστικού τύπου και άλλες μικρότερες εγκαταστάσεις. Αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και βρίσκεται στον Φαληρικό όρμο, υπαγόμενο διοικητικά στο Δήμο Καλλιθέας.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2ος όροφος βιβλιοθήκης ΚΠΙΣΝ.

Το 2006 το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να κατασκευάσει σε περιοχή του ελληνικού δημοσίου τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής καθώς και ένα εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό πάρκο που θα φέρει το όνομα "Σταύρος Νιάρχος". Ύστερα από συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση αποφασίστηκε η παραχώρηση του χώρου του παλαιού ιπποδρόμου στην περιοχή του Φαληρικού Δέλτα, συνολικού εμβαδού 240.000 μ². Από αυτά τα 210.000 μ² ορίστηκαν για το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τα υπόλοιπα 30.000 μ² για τη δημιουργία δημοτικού αθλητικού πάρκου για τον Δήμο Καλλιθέας.

Τον Μάρτιο του 2009 το Ίδρυμα υπέγραψε σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο για την κατασκευή του ΚΠΙΣΝ και λίγους μήνες αργότερα κυρώθηκε με νόμο από το ελληνικό κοινοβούλιο. Σύμφωνα με αυτή το ίδρυμα ανέλαβε την χρηματοδότηση του συνολικού έργου, ενώ μετά την παράδοση του έργου στο ελληνικό κράτος, το τελευταίο θα αναλάμβανε τον πλήρη έλεγχό του, όπως και έγινε.