Εθνική Βιβλιοθήκη του Λουξεμβούργου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εθνική Βιβλιοθήκη του Λουξεμβούργου
Εθνική Βιβλιοθήκη του Λουξεμβούργου
Ίδρυση1899, πριν 124 έτη (1899)
ΤοποθεσίαΛουξεμβούργο,
Συντεταγμένες49°37′48″N 6°09′54″E / 49.629978°N 6.164910°E / 49.629978; 6.164910
Συλλογή
Μέγεθος1.8 εκατομμύρια τεκμήρια
Πρόσβαση και χρήση
Επισκέπτεςmembers of the public
Ιστότοποςbnl.public.lu

Η Εθνική Βιβλιοθήκη του Λουξεμβούργου (BnL) ιδρύθηκε το 1899. Αποτελεί συνέχεια άλλων παλαιότερων ιδρυμάτων του 18ου αι. Εδρεύει στην περιοχή Kirchberg της πόλεως του Λουξεμβούργου. Η Εθνική Βιβλιοθήκη του Λουξεμβούργου είναι δημόσιο ίδρυμα που τελεί υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Πολιτισμού[1].

Η Εθνική Βιβλιοθήκη του Λουξεμβούργου διαθέτει 1,8 εκατομμύρια έντυπα βιβλία [2], καθιστώντας την τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στο Λουξεμβούργο. Οι συλλογές της βιβλιοθήκης περιλαμβάνουν έντυπο και ψηφιακό υλικό, όπως: βιβλία, χειρόγραφα, περιοδικά, εφημερίδες, βάσεις δεδομένων, χάρτες, σφραγίδες, εκτυπώσεις, σχέδια και παρτιτούρες από Λουξεμβουργιανούς συνθέτες. Περίπου τα τρία τέταρτα του περιεχομένου της, συμπεριλαμβανομένων των επιστημονικών πόρων, που προέρχονται από το εξωτερικό [2].

Ως υπεύθυνη για τη νόμιμη κατάθεση, η Εθνική Βιβλιοθήκη του Λουξεμβούργου λαμβάνει αντίγραφα βιβλίων και άλλων τυπωμένων και ψηφιακών αρχείων που δημοσιεύονται στο Λουξεμβούργο[3]. Είναι επίσης Εθνικός Οργανισμός ISBN[4], ISSN[5], ISMN[6] και ISNI[7].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την 1η Απριλίου 1798, η βιβλιοθήκη του Κεντρικού Σχολείου ιδρύθηκε βάσει νόμου της 25ης Οκτωβρίου 1795[8]. Πέντε χρόνια αργότερα, στις 28 Ιανουαρίου 1803, έγινε δημοτική βιβλιοθήκη της πόλεως του Λουξεμβούργου και πήρε όνομα "Bibliothèque de Luxembourg" [8]. Με τον νόμο της 28ης Μαρτίου 1899 μετονομάστηκε τελικά σε «Εθνική Βιβλιοθήκη του Λουξεμβούργου».[9] Το όνομα αυτό διατηρήθηκε μέχρι τον Οκτώβριο του 2019.

Από το 1973, η Εθνική Βιβλιοθήκη του Λουξεμβούργου βρισκόταν στο ανακαινισμένο κτίριο του πρώην Ιησουιτικού κολεγίου δίπλα στον Καθεδρικό Ναό Notre-Dame de Luxembourg, στη λεωφόρο Ρούσβελτ. Ο νόμος της 18ης Απριλίου 2013 ορίζει την κατασκευή ενός κτιρίου που ικανοποιεί τις λειτουργικές ανάγκες μιας εθνικής βιβλιοθήκης του 21ου αιώνα, καλύπτοντας όχι μόνο τις ανάγκες διατήρησης και ενίσχυσης της πνευματικής κληρονομιάς του Λουξεμβούργου, αλλά και τις ανανεωμένες ανάγκες του κοινού για τις επόμενες γενιές. Όταν η Εθνική Βιβλιοθήκη του Λουξεμβούργου άνοιξε τις πόρτες της με το νέο κτίριο της στο Kirchberg για το κοινό την 1η Οκτωβρίου 2019, άλλαξε το όνομά της σε Εθνική Βιβλιοθήκη του Λουξεμβούργου[10], όνομα που ισχύει σήμερα.

Αποστολή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιοθήκη πολιτιστικής κληρονομιάς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναγνωστήριο

Ως κύρια βιβλιοθήκη πολιτιστικής κληρονομιάς στη χώρα, η αποστολή της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Λουξεμβούργου είναι να συλλέγει, να διατηρεί και να προωθεί την κληρονομιά του Λουξεμβούργου σε όλους τους τομείς της γνώσης[11], είτε μέσω νόμιμης κατάθεσης είτε με την συμπλήρωση των συλλογών με απόκτηση αρχείων που δημοσιεύονται στο εξωτερικό από πολίτες, συγγραφείς ή κάτοικοι του Λουξεμβούργου, ή άτομα που έχουν σχέση με τη χώρα. Επιπλέον, δημιουργεί και δημοσιεύει μια ετήσια εθνική βιβλιογραφία εκδόσεων που εισάγονται στη συλλογή μέσω νόμιμης κατάθεσης. Η Εθνική Βιβλιοθήκη του Λουξεμβούργου διαχειρίζεται επίσης ειδικές συλλογές που περιέχουν, μεταξύ άλλων, χειρόγραφα, σπάνια και πολύτιμα χειρόγραφα, έντυπα βιβλία, χάρτες, φωτογραφίες[12], μουσικά κείμενα[13] και βιβλία καλλιτεχνών[14].

Η Εθνική Βιβλιοθήκη του Λουξεμβούργου όχι μόνο διατηρεί αλλά μελετά αυτές τις συλλογές και δημοσιεύει τακτικά τις εργασίες της, όπως η σειρά «De Litty», η οποία έχει ως στόχο να καταστήσει τη μουσική κληρονομιά του Λουξεμβούργου προσβάσιμη σε δασκάλους και νέους[15]. Επιπλέον, η Εθνική Βιβλιοθήκη του Λουξεμβούργου διοργανώνει και φιλοξενεί εκθέσεις που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και εκδηλώσεις, συνέδρια, μόνη ή σε συνεργασία με άλλα ιδρύματα.

Επιστημονική και ερευνητική βιβλιοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εθνική Βιβλιοθήκη του Λουξεμβούργου είναι κατ' εξοχήν μια επιστημονική και ερευνητική βιβλιοθήκη, η οποία, εκτός από τη συλλογή της στο Λουξεμβούργο, διατηρεί και προωθεί μη-Λουξεμβουργιανές δημοσιεύσεις επιστημονικής και πολιτιστικής αξίας[16], προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των χρηστών της [17]. Η Εθνική Βιβλιοθήκη του Λουξεμβούργου παράγει επίσης εκδόσεις και διοργανώνει εκθέσεις, συνέδρια και εκδηλώσεις προκειμένου να προωθήσει τις συλλογές της εκτός Λουξεμβούργου.

Προσβασιμότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εθνική Βιβλιοθήκη του Λουξεμβούργου οφείλει να καταστήσει τις συλλογές της προσβάσιμες σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, είτε με δανεισμό, είτε με τη συμβουλή αρχείων στο χώρο της βιβλιοθήκης, είτε με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών μετάδοσης δεδομένων[18]. Ο καθένας μπορεί να κάνει δωρεάν εγγραφή στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Λουξεμβούργου, ο δανεισμός εκτός βιβλιοθήκης και η πρόσβαση σε ψηφιακούς πόρους προορίζονται για άτομα ηλικίας 14 ετών και άνω που διαμένουν στο Λουξεμβούργο ή σε γειτονικές περιοχές, καθώς και στους εγγεγραμμένους φοιτητές σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αναγνωρισμένα από το Κράτος του Λουξεμβούργου .[19]

Συντονισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κοινοπραξία του Λουξεμβούργου φροντίζει για την απόκτηση αρχείων και την διαχείριση των ηλεκτρονικών δημοσιεύσεων. Το έργο της καθιστά δυνατή τη διάθεση μεγάλου αριθμού δημοσιεύσεων στον ακαδημαϊκό χώρο, την έρευνα, στις δημόσιες διοικήσεις και στο ευρύ κοινό. Η Εθνική Βιβλιοθήκη του Λουξεμβούργου συντονίζει την Κοινοπραξία του Λουξεμβούργου και ασχολείται με τη διοίκηση, τη διαχείριση λογισμικού, την πρόσβαση και τη διαπραγμάτευση αδειών και συνδρομών [20].

Εκτός από την Εθνική Βιβλιοθήκη του Λουξεμβούργου, τα μέλη της κοινοπραξίας είναι το Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου, το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Λουξεμβούργου (LIST), το Ινστιτούτο Υγείας του Λουξεμβούργου (LIH), το Ινστιτούτο Max Planck Luxembourg, IFEN και SCRIPT [21].

Το 2017, η κυβερνητική βιβλιοθήκη bibgov.lu δημιουργήθηκε από τη συνεργασία μεταξύ της BnL, του Υπουργείου Δημόσιας Υπηρεσίας και της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του Κρατικού Κέντρου Τεχνολογίας Πληροφοριών (CTIE). Παρέχει εξειδικευμένους ψηφιακούς πόρους σε υπουργεία και δημόσιες διοικήσεις [22].

Η Κοινοπραξία του Λουξεμβούργου συντονίζει και διαχειρίζεται το σχέδιο ebooks.lu, μία δωρεάν υπηρεσία δανεισμού ψηφιακών βιβλίων και ψηφιακών ακουστικών βιβλίων στα γαλλικά, γερμανικά και αγγλικά, προσβάσιμα σε αναγνώστες της Εθνικής Βιβλιοθήκης, της Υπηρεσίας Bicherbus και αρκετών δημόσιων βιβλιοθηκών του Λουξεμβούργου [22].

Συντονισμός δικτύου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1985, η Εθνική Βιβλιοθήκη του Λουξεμβούργου συντονίζει ένα δίκτυο 90 βιβλιοθηκών του Λουξεμβούργου που ονομάζεται "bibnet.lu" [23]. Διαχειρίζεται τα συστήματα λογισμικού και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται από τις βιβλιοθήκες μελών, συντονίζει την καταλογογράφηση και τη δημιουργία ευρετηρίου και διαχειρίζεται τον εθνικό κατάλογο[23]. Η Εθνική Βιβλιοθήκη του Λουξεμβούργου παρέχει επίσης συνεχή εκπαίδευση στις βιβλιοθήκες -μέλη και το προσωπικό τους <[24].

Υπηρεσία Bicherbus[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λεωφορείο Κινητή Βιβλιοθήκη
Bicherbus - Λεωφορείο Κινητή Βιβλιοθήκη

Η Υπηρεσία Bicherbus παρέχει ένα σύστημα για κινητή βιβλιοθήκη που καλύπτει 81 χωριά του Λουξεμβούργου με εβδομαδιαία δρομολόγια [25]. Σαν πραγματικές βιβλιοθήκες πάνω σε τροχούς, τα λεωφορεία στα οποία οι θέσεις των επιβατών έχουν αντικατασταθεί από ράφια με βιβλία κάνουν πολλές διαδρομές σε όλη τη χώρα. Από τις 24 Ιουνίου 2010, η Εθνική Βιβλιοθήκη του Λουξεμβούργου διαχειρίζεται την υπηρεσία Bicherbus [1].

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Loi du 25 juin 2004 portant réorganisation des instituts culturels de l'Etat. - Legilux». legilux.public.lu. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουλίου 2021. 
  2. 2,0 2,1 «BnL - en bref». bnl.public.lu (στα Γαλλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουλίου 2021. 
  3. «Règlement grand-ducal du 6 novembre 2009 relatif au dépôt légal. - Legilux». legilux.public.lu. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουλίου 2021. 
  4. «Find an agency | International ISBN Agency». www.isbn-international.org. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουλίου 2021. 
  5. «Contact an ISSN National Centre | ISSN». www.issn.org. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουλίου 2021. 
  6. «International ISMN Agency». www.ismn-international.org. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουλίου 2021. 
  7. «ISNI Registration Agencies». ISNI | (στα Αγγλικά). 27 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουλίου 2021. 
  8. 8,0 8,1 Reding, Jean-Marie (12 November 2020). «Eine „Bibliothèque Nationale‘ Im Jahre 1802? : „BnL - Wëssen Entdecken». Die Warte (66): σελ. 5. 
  9. Reding, Jean-Marie (2013). «Librarianship in Luxembourg - an Overview». Focus on International Library and Information Work 44 (1): 4-7. https://c5560195-bf85-4a27-a69c-49e5e26abb60.filesusr.com/ugd/df2d7f_32627e1d5beb483392a9b0173559a18d.pdf. 
  10. Toniello |, Von Florent. «BNL : un « u » chasse un « e »». woxx (στα Γαλλικά). Ανακτήθηκε στις 27 Ιουλίου 2021. 
  11. «Loi du 25 juin 2004 portant réorganisation des instituts culturels de l'Etat. - Legilux». legilux.public.lu. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2021. 
  12. «Fonds de la Réserve précieuse». bnl.public.lu (στα Γαλλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Οκτωβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουλίου 2021. 
  13. «Fonds musicaux du Cedom». bnl.public.lu (στα Γαλλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Οκτωβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουλίου 2021. 
  14. «Collection des livres illustrés et livres d'artiste». bnl.public.lu (στα Γαλλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Οκτωβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουλίου 2021. 
  15. «Carnets didactiques du Cedom - De Litty». bnl.public.lu (στα Γαλλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Οκτωβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουλίου 2021. 
  16. «Loi du 25 juin 2004 portant réorganisation des instituts culturels de l'Etat. - Legilux». legilux.public.lu. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2021. 
  17. «BnL - en bref». bnl.public.lu (στα Γαλλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2021. 
  18. «Loi du 25 juin 2004 portant réorganisation des instituts culturels de l'Etat. - Legilux». legilux.public.lu. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2021. 
  19. «Inscription / réinscription». bnl.public.lu (στα Γαλλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Οκτωβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουλίου 2021. 
  20. «Loi du 25 juin 2004 portant réorganisation des instituts culturels de l'Etat. - Legilux». legilux.public.lu. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2021. 
  21. «About the Consortium department – consortium.lu». Ανακτήθηκε στις 27 Ιουλίου 2021. 
  22. 22,0 22,1 «Projects – consortium.lu». Ανακτήθηκε στις 27 Ιουλίου 2021. 
  23. 23,0 23,1 «Réseau des bibliothèques luxembourgeoises bibnet.lu» (στα Γαλλικά). Ανακτήθηκε στις 27 Ιουλίου 2021. 
  24. «Formations». bnl.public.lu (στα Γαλλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Οκτωβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουλίου 2021. 
  25. «Service du Bicherbus». bnl.public.lu (στα Γαλλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Οκτωβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουλίου 2021.