Εθνική Βιβλιοθήκη της Λιθουανίας Μαρτίνας Μάζβιντας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εθνική Βιβλιοθήκη της Λιθουανίας Μαρτίνας Μάζβιντας
Το κτίριο της Βιβλιοθήκης
Ίδρυση1919, πριν 105 έτη (1919)
ΤοποθεσίαΛιθουανία, Βίλνιους
Συντεταγμένες54°41′27″N 25°15′49″E / 54.69083°N 25.26361°E / 54.69083; 25.26361
Συλλογή
Νόμιμη κατάθεσηΝαι
Άλλες πληροφορίες
ΔιευθυντήςRenaldas Gudauskas
Ιστότοποςwww.lnb.lt

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Λιθουανίας Μαρτίνας Μάζβιντας (λιθουανικά: Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka) είναι εθνικό πολιτιστικό ίδρυμα που φροντίζει το περιεχόμενο της γραπτής πολιτιστικής κληρονομιάς της Λιθουανίας και ασχολείται με την ανάπτυξη της συλλογής λιθουανικών και ξένων αρχείων που σχετίζονται με τις ερευνητικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές ανάγκες της Λιθουανίας.

Η βιβλιοθήκη ιδρύθηκε στο Κάουνας το 1919. Το 1963 η βιβλιοθήκη μεταφέρθηκε στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας Βίλνιους. Το 1988, μετονομάστηκε προς τιμήν του Μαρτίνας Μάζβιντας, του συγγραφέα του πρώτου έντυπου λιθουανικού βιβλίου (που δημοσιεύτηκε το 1547), και το 1989, ονομάστηκε επίσημα «Εθνική Βιβλιοθήκη Μαρτίνας Μάζβιντας» της Λιθουανίας. [1] [2] Είναι η σημαντικότερη λιθουανική ερευνητική βιβλιοθήκη ανοιχτή στο κοινό και εκτελεί επίσης τις λειτουργίες μιας κοινοβουλευτικής βιβλιοθήκης.

Λειτουργίες και ευθύνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συγκέντρωση και διατήρηση λιθουανικών εκδόσεων που δημοσιεύονται στη Λιθουανία και στο εξωτερικό, βιβλιογραφικός έλεγχος εγγράφων, ανάπτυξη του Εθνικού Αρχείου δημοσιευμένων εντύπων [3].

 • Συγκέντρωση και αποθήκευση άλλων αρχείων, σε έντυπη μορφή ή σε άλλη μορφή, που είναι πολύτιμα για τον εθνικό πολιτισμό.
 • Παροχή υπηρεσιών σε Λιθουανούς και αλλοδαπούς πολίτες, ιδρύματα και οργανισμούς.
 • Σύνταξη και δημοσίευση της εθνικής βιβλιογραφίας, βιβλιογραφικά ευρετήρια, κατάρτιση καταλόγων και βάσεων δεδομένων των συνδικάτων.
 • Παροχή στατιστικών για έγγραφα που δημοσιεύονται στη Λιθουανία και εκχώρηση διεθνών προτύπων αριθμών (ISSN, ISBN, ISMN).
 • Εκτέλεση των λειτουργιών του Εθνικού Κέντρου Ψηφιοποίησης και δημιουργία του Εικονικού Συστήματος Ηλεκτρονικής Κληρονομιάς (VEPS).
 • Ίδρυση και ανάπτυξη του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Λιθουανικών Βιβλιοθηκών (LIBIS).
 • Διατήρηση, αποκατάσταση και καταγραφή σε μικροφίλμ της συλλογής της βιβλιοθήκης και της πολύτιμης συλλογής.
  Το εσωτερικό της βιβλιοθήκες
 • Έρευνα στη βιβλιοθηκονομία, βιβλιογραφία και βιβλιολογία, οργάνωση επιστημονικών συνεδρίων, δημοσίευση ερευνητικών και μεθοδολογικών δημοσιεύσεων και του επαγγελματικού περιοδικού Tarp knygų (Στον κόσμο των βιβλίων).
 • Διοργάνωση εκθέσεων, λογοτεχνικών βραδιών και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, προβολή του λιθουανικού πολιτισμού και της επιστήμης στο εξωτερικό.

Συνεργασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως εθνική βιβλιοθήκη, η Εθνική Βιβλιοθήκη Martynas Mažvydas της Λιθουανίας συνεργάζεται στενά με εθνικά και διεθνή ιδρύματα και βιβλιοθήκες. Από το 1992 η Βιβλιοθήκη συμμετέχει στις δραστηριότητες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Βιβλιοθηκονόμων και Ιδρυμάτων (IFLA), του Συνέδριο Ευρωπαίων Εθνικών Βιβλιοθηκονόμων (CENL), της Διάσκεψης των Διευθυντών των Εθνικών Βιβλιοθηκών. (CDNL), της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Βιβλιοθηκών (LIBER), της Ομάδας Εργασίας Βιβλιοθήκης Περιοχής της Βαλτικής Θάλασσας Bibliotheca Baltica, του Διεθνούς Συμβούλιου Βιβλίων για την Νεότητα (IBBY), της Διεθνούς Ένωσης Μουσικών Βιβλιοθηκών (IAML), της Διεθνούς Ένωσης Νομικών Βιβλιοθηκών (IALL), κ.λπ. Στο πλαίσιο αυτό, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Λιθουανίας είναι ενεργός συνεργάτης σε διάφορα σχέδια. Το 2007 η Βιβλιοθήκη εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Βιβλιοθήκη (TEL) και συμμετέχει ενεργά στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής ψηφιακής βιβλιοθήκης Europeana.

Σχέδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εθνική Βιβλιοθήκη Martynas Mažvydas της Λιθουανίας

Η συμμετοχή της Εθνικής Βιβλιοθήκης σε εθνικά και διεθνή δίκτυα επιτρέπει την υλοποίηση σημαντικών έργων που καθορίζουν θετικές αλλαγές στις βιβλιοθήκες της Λιθουανίας.

 • Το 2008-2012, η Εθνική Βιβλιοθήκη, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού της Δημοκρατίας της Λιθουανίας και το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, υλοποίησε το έργο «Libraries for Innovation», το οποίο βελτίωσε τη διαθεσιμότητα της πληροφορικής για πρόσβαση σε πληροφορίες και επικοινωνιακούς πόρους, εστιάζοντας ιδιαίτερα σε άτομα που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, καθώς και σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. [4].
 • Κατά την ψηφιοποίηση της λιθουανικής πολιτιστικής κληρονομιάς, διατήρησης και πρόσβασης σε ψηφιακό περιεχόμενο, η Εθνική Βιβλιοθήκη συνέχισε το δημιουργικό της έργο με νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Το 2010-2012 ήταν η περίοδος υλοποίησης του σχεδίου «Ανάπτυξη του συστήματος εικονικής ηλεκτρονικής κληρονομιάς».
 • Η Εθνική Βιβλιοθήκη υλοποιεί ένα πρόγραμμα για τη δημιουργία του Λιθουανικού Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Βιβλιοθηκών (LIBIS) και το 2009–2012 ξεκίνησε το επενδυτικό έργο «Ανάπτυξη Διαδραστικών Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών Παραγγελίας και Παραλαβής Εκδόσεων στις Δημόσιες Βιβλιοθήκες». Ο κύριος στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη ηλεκτρονικών υπηρεσιών στις λιθουανικές δημόσιες βιβλιοθήκες[5].
 • Το Κέντρο Παιδικής Λογοτεχνίας της Εθνικής Βιβλιοθήκης συνεχίζει να εφαρμόζει το Πρόγραμμα Προώθησης της Ανάγνωσης που εγκρίθηκε από την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Λιθουανίας με στόχο την ενθάρρυνση της ανάγνωσης σε άτομα διαφόρων ηλικιών και κοινωνικών ομάδων, τη βελτίωση των αναγνωστικών τους δεξιοτήτων και την ενίσχυση του κύρους της ανάγνωσης[6].

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «History - Martynas Mažvydas National Library of Lithuania». www.lnb.lt. Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2021. 
 2. VV, AA (18 Δεκεμβρίου 2013). Quaderni Premio G. Acerbi: Letteratura Lituana. Gilgamesh Edizioni. ISBN 978-88-97469-87-2. 
 3. «News - Martynas Mažvydas National Library of Lithuania». www.lnb.lt. Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2021. 
 4. "Projectas Bibliotekos pažangai – English summary Αρχειοθετήθηκε 2021-04-29 στο Wayback Machine.". bibliotekospazangai.lt (project website). Retrieved 2018-11-04.
 5. «iBiblioteka». iBiblioteka (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2021. 
 6. «Skaitymo metai». skaitymometai.lnb.lt. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2021.