Εθνική Βιβλιοθήκη της Μαλαισίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εθνική Βιβλιοθήκη της Μαλαισίας
Εθνική Βιβλιοθήκη της Μαλαισίας
Ίδρυση1966, πριν 57 έτη (1966)
Τοποθεσία Μαλαισία, Κουάλα Λουμπούρ
Συντεταγμένες3°10′13″N 101°42′40″E / 3.170368°N 101.711207°E / 3.170368; 101.711207
Συλλογή
Νόμιμη κατάθεσηΝαι
Άλλες πληροφορίες
ΔιευθυντήςSalasiah Abdul Wahab
Ιστότοποςwww.pnm.gov.my

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Μαλαισίας (μαλαϊκή γλώσσα: Perpustakaan Negara Malaysia) είναι το νομικό αποθετήριο και το αποθετήριο πνευματικών δικαιωμάτων της Μαλαισίας.[1] Ιδρύθηκε το 1956 στην Κουάλα Λουμπούρ, την πρωτεύουσα της χώρας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εθνική Βιβλιοθήκη είναι υπεύθυνη για την παροχή μιας εθνικής συλλογής γνώσεων για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές. Στην προσπάθειά της να ενισχύσει τη συλλογή της, η Εθνική Βιβλιοθήκη συνεχίζει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην απόκτηση βιβλιοθηκονομικού υλικού μέσω του νόμου περί κατάθεσης, απόκτησης, δωρεάς και ανταλλαγής βιβλιοθηκών του 1986.

H συλλογή Malaysiana είναι από τις πιο σημαντικές συλλογές της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Πρόκειται για βιβλιογραφικό υλικό που εκδόθηκε στη Μαλαισία και στο εξωτερικό, του οποίου το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου σχετίζεται με την ημερομηνία εκδόσεως ή τη γλώσσα που χρησιμοποιείται. Τα χειρόγραφα της Μαλαισίας αποτελούν μια άλλη εθνική πνευματική κληρονομιά και ένα από τα χειρόγραφά της συλλογής, το Hikayat Hang Tuah,[2] έχει ενταχθεί από την UNESCO στο μητρώο "Μνήμη του Κόσμου". Η Εθνική βιβλιοθήκη πιστοποιήθηκε για το πρότυπο MS ISO 9001:2008.

Κτίριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σχεδιασμός και η αντίληψη του κτιρίου αντανακλούν τη μαλαισιανή ταυτότητα που συμβολίζει τα πνευματικά επιτεύγματα και την έμπνευση από την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Η έννοια του πνεύματος αντικατοπτρίζεται στην αρχιτεκτονική του εσωτερικού χώρου. Ο σχεδιασμός βασίζεται στην ιδέα της παραδοσιακής μαλαισιανής κόμμωσης, του tengkolok, που αποτελεί σύμβολο πνευματικής υπερηφάνειας και σεβασμού στη μαλαισιανή κουλτούρα [3]. Τα κεραμίδια οροφής είναι επίσης μοναδικά και περιέχουν μοτίβα εμπνευσμένα από το Kain Songket (παραδοσιακό χειροποίητο υφαντό ύφασμα).

Το αρχιτεκτονικό γραφείο που είναι υπεύθυνο για τον σχεδιασμό του κτιρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Μαλαισίας στην Jalan Tun Razak, Κουάλα Λουμπούρ, είναι η Kumpulan Akitek.

Συλλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συνολική συλλογή της Εθνικής Βιβλιοθήκης ανέρχεται σε 4,78 εκατομμύρια τεκμήρια, εκ των οποίων 4,52 εκατομμύρια τεκμήρια είναι έντυπο υλικό, 98.406 είναι μη έντυπο υλικό, 4.974 είναι χειρόγραφα Μαλαισίας και 158.316 είναι ψηφιακό υλικό. Ο κατάλογος της βιβλιοθήκης NLM είναι διαθέσιμος ηλεκτρονικά.[4]

Ο πρωταρχικός ρόλος μιας εθνικής βιβλιοθήκης είναι να διατηρεί και να επεκτείνει τη χρήση της συλλογής που δημοσιεύεται σε μια δεδομένη χώρα, καθώς και της συλλογής που δημοσιεύεται σε άλλες χώρες που σχετίζονται με τη χώρα αυτή. Ως Εθνική Βιβλιοθήκη της Μαλαισίας, το ίδρυμα αυτό είναι το κεντρικό αποθετήριο της ιστορικής μνήμης και του πολιτισμού της Μαλαισίας, καθώς και μια βιβλιοθήκη που αποθηκεύει, τεκμηριώνει και διατηρεί τα πνευματικά επιτεύγματα που έχουν μεταφραστεί σε έντυπη και μη έντυπη μορφή. Η Συλλογή Malaysiana είναι μια συλλογή για την εθνική κληρονομιά και τη φυλή της Μαλαισίας.

Η συλλογή της Εθνικής Βιβλιοθήκης έχει ως εξής:

 • Συλλογή Malaysiana (π.χ. ιδιωτική συλλογή κ.λπ.) ,
 • Συλλογή εκτός Μαλαισίας (π.χ. συλλογή ASEAN[5], συλλογή Χάρβαρντ, συλλογή Ηνωμένων Εθνών κ.λπ.)
 • Συλλογή μαλαισιανών χειρογράφων,
 • Συλλογή σπάνιων εντύπων,
 • Συλλογή δημοσιεύσεων σε συνέχειες (π.χ. περιοδικά, εφημερίδες, φυλλάδια κ.λπ.),
 • Συλλογές ηλεκτρονικών μέσων,
 • Εμπορικές βάσεις δεδομένων.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «:..Portal Rasmi Perpustakaan Negara Malaysia:.». www.pnm.gov.my. Ανακτήθηκε στις 16 Απριλίου 2022. 
 2. «Hikayat Hang Tuah». MOWCAP ARCHIVE (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2022. 
 3. «:..Portal Rasmi Perpustakaan Negara Malaysia:.». www.pnm.gov.my. Ανακτήθηκε στις 16 Απριλίου 2022. 
 4. «NLM's library catalogue». 
 5. «Association of Southeast Asian Nations (ASEAN)». ec.europa.eu (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2022.