Εθνική Βιβλιοθήκη της Σιγκαπούρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εθνική Βιβλιοθήκη της Σιγκαπούρης
Εθνική Βιβλιοθήκη της Σιγκαπούρης
Ίδρυση1823, πριν 201 έτη (1823)
Τοποθεσία Σιγκαπούρη,
Συντεταγμένες1°17′52″N 103°51′15.2″E / 1.29778°N 103.854222°E / 1.29778; 103.854222
Συλλογή
Νόμιμη κατάθεσηΝαι
Άλλες πληροφορίες
ΔιευθυντήςNg Cher Pong
Ιστότοποςwww.nlb.gov.sg

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Σιγκαπούρης (NLB) (Μαλαισιανά: Perpustakega Negara, κινέζικα: 国家 图书馆, Ταμίλ: தேசிய நூலகம்) είναι η εθνική βιβλιοθήκη στην πόλη της Σιγκαπούρης. Λειτουργεί ως τμήμα του Εθνικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών της Σιγκαπούρης (NLB), το οποίο, μαζί με την Εθνική Βιβλιοθήκη, είναι μια κυβερνητική υπηρεσία υπό την αιγίδα του Υπουργείου Επικοινωνιών και Πληροφοριών που είναι υπεύθυνο για τις άλλες δημόσιες βιβλιοθήκες της χώρας και τα Εθνικά Αρχεία της Σιγκαπούρης. Η NLB ιδρύθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 1995. [1] [2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία της Εθνικής Βιβλιοθήκης ξεκινά το 1823 με την ίδρυση της πρώτης εθνικής δημόσιας βιβλιοθήκης, που πρότεινε τότε ο Στάμφορντ Ράφλς,[3] ο ιδρυτής της σύγχρονης Σιγκαπούρης. Μετονομάστηκε το 1923 σε Μνημειακή Βιβλιοθήκη Hullett, στεγαζόταν μαζί με το πρώτο σχολείο της Σιγκαπούρης, το Ίδρυμα Ράφλς, σε μια τοποθεσία που σήμερα καταλαμβάνεται από το συγκρότημα Raffles City.[4] Μετακόμισε σε μια ξεχωριστή Βιβλιοθήκη και Κτίριο Μουσείου το 1887 με την ονομασία Βιβλιοθήκη Ράφλς ως μέρος του Μουσείου Ράφλς, πριν μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις του Stamford Road το 1960 με το όνομα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Σιγκαπούρης όπου εγκαινιάστηκε από τον πρώτο πρόεδρο της Σιγκαπούρης τον Γιουσόφ Ισάκ.

Κεντρική Δημόσια Βιβλιοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κεντρική Δημόσια Βιβλιοθήκη εξυπηρετεί τους κατοίκους των περιοχών Kolam Ayer, Whampoa, Jalan Besar, Kampong Glam και Kreta-Ayer-Kim Seng και στεγάζει την πρώτη πράσινη βιβλιοθήκη στον κόσμο για παιδιά - Το έργο "Το δεντρόσπιτο μου", το οποίο ξεκίνησε τον Μάιο του 2013, καθοδηγείται από οικολογικές αρχές σε όλες τις πτυχές, από το σχεδιασμό, την υποδομή και τη χρήση βιώσιμων υλικών, έως τη συλλογή, τις υπηρεσίες και τον προγραμματισμό.[5]

Βιβλιοθήκη Αναφοράς Lee Kong Chian[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παλαιότερα γνωστή ως Εθνική Βιβλιοθήκη Αναφοράς, η Βιβλιοθήκη Αναφοράς Λι Κόνγκ Τσιαν υιοθέτησε το νέο της όνομα αφού έλαβε δωρεά 60 εκατομμυρίων S$ από το Ίδρυμα Λι, που ιδρύθηκε από τον Δρ. Λι Κόνγκ Τσιαν. Καταλαμβάνει 7 ορόφους (Επίπεδα 7-13) στο Κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης με εμβαδόν 14.265 τ.μ.[6] Διαθέτει μια αρχική συλλογή με 530.000 έντυπα και μη έντυπο πληροφοριακό υλικό. Η Βιβλιοθήκη παρέχει υπηρεσίες αναφοράς επιτόπου ή μέσω email, sms, τηλεφώνου και φαξ. Διαθέτει πλήρη γκάμα εγκαταστάσεων όπως πρόσβαση σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, υπηρεσία παράδοσης αρχείων, μικροφίλμ, αναπαραγωγή και οπτικοακουστικό υλικό. Άλλες εγκαταστάσεις της βιβλιοθήκης περιλαμβάνουν ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, καθώς και αναγνωστήρια και αίθουσες συσκέψεων. Το υλικό από αυτή τη βιβλιοθήκη δεν μπορεί να δανειστεί, αλλά μπορεί να συμβουλευτεί επιτόπου.

Τωρινό κτίριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σημερινό κτίριο σχεδιάστηκε από τον T.R. Hamzah & Κεν Γιανγκ [7] αποτελείται από δύο 16όροφα οικοδομήματα και τρία υπόγεια. Τα κτίρια συνδέονται με ουρανογέφυρες σε κάθε όροφο. Στεγάζει δύο βιβλιοθήκες, την Κεντρική Δημόσια Βιβλιοθήκη στο Υπόγειο 1 και τη Βιβλιοθήκη Αναφοράς Λι Κόνγκ Τσιαν από το 7ο έως 13ο όροφο. Στεγάζει επίσης το Δραματικό Κέντρο από το 3ο έως 5ο όροφο , το οποίο διαχειρίζεται το Εθνικό Συμβούλιο Τεχνών. Τα κεντρικά γραφεία του Εθνικού Συμβούλιου Βιβλιοθήκης (NLB) βρίσκονται στον 14ο όροφο.

Στην ταράτσα του υψηλότερου ορόφου, υπάρχει μια μεγάλη κλειστή περιοχή σχεδιασμένη σαν φούσκα που ονομάζεται The Pod, χρησιμοποιείται για εκδηλώσεις. Αν και δεν είναι γκαλερί δημόσιας προβολής, έχει πανοραμική θέα 360 μοιρών στην καρδιά της πόλεως και στην περιοχή του κόλπου της Μαρίνας. Η πλατεία στο ισόγειο διαθέτει μια καφετέρια και χρησιμοποιείται συχνά ως εκθεσιακός χώρος. Υπάρχουν πολλοί κήποι στο κτίριο, αλλά μόνο δύο είναι ανοιχτοί για το κοινό - η αυλή στο 5ο όροφο και το Retreat στο 10ο όροφο. Υπάρχουν επτά γυάλινοι ανελκυστήρες για δημόσια χρήση. Υπάρχουν κυλιόμενες σκάλες σε κάθε όροφο, από το 3ο Υπόγειο έως το 14ο όροφο.

Τμήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κύριες συλλογές της Εθνικής Βιβλιοθήκης περιλαμβάνουν: [8]

 • Β1 όροφος - Συλλογή Κεντρικής Δημόσιας Βιβλιοθήκης
 • 7ος Όροφος - Εμπορικές, επιστημονικές και τεχνολογικές συλλογές
 • 8ος Όροφος - Συλλογές Τεχνών και Κοινωνικών Επιστημών
 • 9ος Όροφος - Συλλογή Κινέζων, Μαλαισιανών και Ταμίλ
 • 10ος Όροφος - Συλλογές Δωρητών, Ασιατική Παιδική Συλλογή
 • 11ος Όροφος - Συλλογή Σιγκαπούρης και Νοτιοανατολικής Ασίας. Μικροταινίες. Σχέδια.
 • 12ος και 13ος Όροφος - Συλλογή Σπάνιου Υλικού (περιορισμένη πρόσβαση, μόνο με άδεια)

Φωτοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «National Library / Lee Kong Chian Reference Library». www.nlb.gov.sg. Ανακτήθηκε στις 17 Μαρτίου 2022. 
 2. «National Library Board > Home». www.nlb.gov.sg. Ανακτήθηκε στις 17 Μαρτίου 2022. 
 3. «Sir Thomas Stamford Raffles». biography.yourdictionary.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2022. 
 4. «History of National Library Singapore». National Library Board Singapore. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2014. 
 5. «National Library Board > About > Central Public Library». www.nlb.gov.sg (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 22 Απριλίου 2021. 
 6. «National Library Board > About > Lee Kong Chian Reference Library». www.nlb.gov.sg (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2018. 
 7. Pearson, Clifford A.: "T.R. Hamzah & Yeang applies its trademark bioclimatic design principles to the new National Library in Singapore" in Architectural Record, August 2006
 8. «Accessing Lee Kong Chian Reference Library's Resources». www.nl.sg. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Αυγούστου 2012.