Εθνική Βιβλιοθήκη του Μαυροβουνίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εθνική Βιβλιοθήκη του Μαυροβουνίου
Εθνική Βιβλιοθήκη του Μαυροβουνίου
Ίδρυση1893, πριν 130 έτη (1893)
Τοποθεσία Μαυροβούνιο, Τσέτινιε
Συντεταγμένες42°23′40″N 18°54′55″E / 42.39438°N 18.91536°E / 42.39438; 18.91536
Συλλογή
Μέγεθος2,000,000 τεκμήρια
Νόμιμη κατάθεσηΝαι
Άλλες πληροφορίες
ΔιευθυντήςDragica Lompar
Ιστότοποςnb-cg.me

Η Εθνική βιβλιοθήκη του Μαυροβουνίου "Durđe Crnojević" - είναι ένα δημόσιο ίδρυμα που ασχολείται για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Μαυροβουνίου. Εκδίδει εθνική βιβλιογραφία και εποπτεύει το δίκτυο βιβλιοθηκών στο Μαυροβούνιο. Ως Εθνική Υπηρεσία εκδίδει αριθμούς ISBN και ISSN[1]. Η βιβλιοθήκη πήρε το όνομά της από τον Ντουράτζ Κρνόγιεβιτς ο οποίος ήταν ηγεμόνας του Πριγκιπάτου της Ζέτας και στα τέλη του 15ου αιώνα ίδρυσε το πρώτο τυπογραφείο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • 1592-1593 – 42 βιβλία καταχωρημένα στο μοναστήρι Κετίγνη κατά τη διάρκεια της βασιλείας της δυναστείας Κρνόγιεβιτς. Αυτά είναι τα πρώτα σωζόμενα βιβλία απογραφής στο Μαυροβούνιο.
 • 1838 – Ο Μαυροβούνιος ηγεμόνας, επίσκοπος και ποιητής, Πέτρος Β΄ Πέτροβιτς-Νιέγκος, διαχώρισε τα θρησκευτικά από τα κοσμικά βιβλία που ο ίδιος και ο προκάτοχός του, ο Πέτρος Α΄, προμηθεύτηκαν για το μοναστήρι Κετίγνη, και τα μετέφερε στην κατοικία του – το Billiard House. Η βιβλιοθήκη του χρησίμευε ως κρατική βιβλιοθήκη.
 • 1893 - Με την ευκαιρία της 400ης επετείου του τυπογραφείου Κρνόγιεβιτς, ο πρίγκιπας Νικόλαος Α΄ του Μαυροβουνίου ίδρυσε τη δημόσια βιβλιοθήκη.
 • 1896 – υιοθετήθηκε ο νόμος της Βιβλιοθήκης του Πριγκιπάτου-Μαυροβουνίου και ανατέθηκε στη Δημόσια Βιβλιοθήκη το έργο της συλλογής «όλων των έργων, σε όλες τις γλώσσες, που σχετίζονται με το Μαυροβούνιο» και των βιβλίων άλλων γιουγκοσλαβικών και σλαβονικών λαών. Καθιερώθηκε ο τίτλος του Κρατικού Βιβλιοθηκονόμου. Η βιβλιοθήκη στεγάστηκε στις εγκαταστάσεις του Βασιλικού Θεάτρου Ζέτσκι μαζί με το Μουσείο, όπου παρέμεινε μέχρι το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
 • 1905 – Με τον νόμο περί τυπογραφίας στο Πριγκιπάτο του Μαυροβουνίου, η Βιβλιοθήκη δικαιούταν να αποκτήσει τα τρία υποχρεωτικά αντίγραφα «κάθε έντυπου τεύχους» στην επικράτεια του Μαυροβουνίου, γεγονός που αύξησε σημαντικά τα αποθέματα της βιβλιοθήκης.
 • 1918 - Σχεδόν όλα τα αποθέματα της Βασιλικής Βιβλιοθήκης καταστράφηκαν στον πόλεμο.
 • 1927 - Η Βιβλιοθήκη του Εθνικού Μουσείου στο Τσετίνιε ανέλαβε τον ρόλο της Κεντρικής Επιστημονικής Βιβλιοθήκης του Μαυροβουνίου, η οποία μέχρι το 1941 χρησίμευε ως αποθετήριο για το Μαυροβούνιο.[2] Δημιουργήθηκε κυρίως από τα υπόλοιπα αποθέματα της πρώην Βασιλικής Βιβλιοθήκης. Συγκέντρωσε βιβλία από τις βασιλικές βιβλιοθήκες στο Μπαρ, την Ποντγκόριτσα και το Νίκσιτς και οργανώθηκε και διοικήθηκε από τους Ντούσαν Βούκσαν, Μπόζο Τζούκιτς και Ρίστο Ντράγκιτσεβιτς.
 • 1944 – Μετά την απελευθέρωση της Τσετίνιε, η Βιβλιοθήκη του Εθνικού Μουσείου λειτούργησε ως Κεντρική Βιβλιοθήκη στη Λαϊκή Δημοκρατία του Μαυροβουνίου, η οποία χρησίμευε ως θεματοφύλακας για το Μαυροβούνιο και ως μία από τις βιβλιοθήκες της Γιουγκοσλαβίας.
 • 1946 – Το Υπουργείο Παιδείας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Μαυροβουνίου ίδρυσε την Εθνική Κεντρική Βιβλιοθήκη στο Τσέτινιε στις 26 Μαρτίου.
 • 1951 - Η βιβλιοθήκη αποκτά το κτίριο της πρώην Γαλλικής Πρεσβείας στο Τσέτινιε.
 • 1964 – Λόγω της σημαντικής αύξησης των αποθεμάτων της βιβλιοθήκης, το κτίριο της πρώην Ιταλικής Πρεσβείας έγινε η έδρα της Βιβλιοθήκης.
 • 1964 – Η Βιβλιοθήκη μετονομάζεται σε Κεντρική Εθνική Βιβλιοθήκη «Ντουράτζ Κρνόγιεβιτς».
 • 1981 – Στη βιβλιοθήκη παραχωρήθηκε κεντρική αποθήκη για τη στέγαση των συλλογών, σε έκταση 4500 m2, η οποία βρίσκεται εντός του συγκροτήματος της πρώην Ιταλικής Πρεσβείας.
 • 2012 - Η Κεντρική Εθνική Βιβλιοθήκη του Μαυροβουνίου "Ντουράτζ Κρνόγιεβιτς" μετονομάστηκε σε Εθνική Βιβλιοθήκη του Μαυροβουνίου "Ντουράτζ Κρνόγιεβιτς" [3]

Κτίρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εθνική Βιβλιοθήκη NLM "Ντουράτζ Κρνόγιεβιτς" βρίσκεται σε δύο τοποθεσίες στο Τσέτινιε και σε δύο σημαντικά ιστορικά αρχοντικά που κατασκευάστηκαν το 1910 για την ιταλική και τη γαλλική διπλωματία στο Βασίλειο του Μαυροβουνίου (1910-1918). Η πρώην Ιταλική Πρεσβεία κατασκευάστηκε σύμφωνα με το σχέδιο του Ιταλού αρχιτέκτονα Κορραντίνι, ενώ η πρώην γαλλική πρεσβεία σχεδιάστηκε από τον διάσημο Γάλλο αρχιτέκτονα Paul Gaudet.

Συλλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συλλογή της βιβλιοθήκης αποτελείται από περίπου 2.000.000 (δύο εκατομμύρια) βιβλία,[4] εφημερίδες, περιοδικά, χειρόγραφα, γεωγραφικούς και ιστοριογραφικούς χάρτες, άτλαντες, έντυπη μουσική, καρτ ποστάλ και φωτογραφίες, άλμπουμ, καταλόγους, υλικό ήχου και βίντεο, και άλλο υλικό της βιβλιοθήκης. Το υλικό της βιβλιοθήκης χωρίζεται σε τρεις ενότητες: Βασική Συλλογή, Ειδικές Συλλογές και Συλλογές Μουσείων[5].

Βασική Συλλογή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συλλογή αυτή περιέχει όλες τις εκδόσεις που αποκτήθηκαν με τη νόμιμη κατάθεση, αγορά, δωρεά και διεθνή ανταλλαγή. Η συλλογή αριθμεί περίπου 800.000 βιβλία, 13.000 τίτλους εφημερίδων και 11.300 τίτλους περιοδικών, ευρωπαϊκών, διεθνών και του Μαυροβουνίου.[6]

Ειδικές Συλλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συλλογή χειρογράφων και υλικού τεκμηρίωσης: Τα παλαιότερα χειρόγραφα, που γράφτηκαν κυρίως από πρώην ηγεμόνες και εξέχοντα πρόσωπα στο Μαυροβούνιο, χρονολογούνται από τον δέκατο όγδοο και τον δέκατο ένατο αιώνα. Αυτή η συλλογή περιέχει επίσης ορισμένα προσωπικά έγγραφα, αναφορές, ετυμηγορίες. Μερικά από τα πιο πολύτιμα χειρόγραφα είναι: Pismo Ugnjanima που γράφτηκε από τον Επίσκοπο Sava το 1774 και τα ποιήματα του Πέταρ Πέτροβιτς Νιέγκος.

Η Συλλογή Παλιών και Σπάνιων Βιβλίων περιέχει περίπου 10.000 αντικείμενα βιβλιοθήκης, αρχέτυπα, παλαιότυπα, παλαιά βιβλία (κυριλλικά βιβλία που τυπώθηκαν πριν από το 1868 και λατινικά έως το 1800), σπάνιες εκδόσεις και μινιατούρες. Ανάμεσα στα πιο πολύτιμα κυριλλικά χειρόγραφα είναι το Otočnik από τα τέλη του δέκατου τέταρτου αιώνα. Μεταξύ των έντυπων βιβλίων, τα παλαιότερα της συλλογής είναι τα Noctes Atticae, τυπώθηκαν σε τυπογραφία του Andrija Paltašić-Kotoranin (Βενετία, 1477) και Epistolae sancti Hieronymi (Βενετία, 1496, τυπογράφος John Varcelens).

Η Χαρτογραφική Συλλογή αποτελείται από περισσότερους από 500 γεωγραφικούς άτλαντες και 2.500 γεωγραφικούς χάρτες. Ο παλαιότερος και πιο πολύτιμος άτλαντας στη συλλογή της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Μαυροβουνίου προέρχεται από το 1764. Είναι ο πρώτος μεσογειακός άτλαντας, Carte de la mer Méditerranée(Χάρτης της Μεσογείου), του διάσημου Γάλλου υδρογράφου Joseph Raux. Η συλλογή περιλαμβάνει επίσης 42 800 καρτ-ποστάλ, εκ των οποίων οι παλαιότερες (από τα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα) Οι Μουσικές και Οπτικοακουστικές Συλλογές περιέχουν περίπου 27.000 αντικείμενα βιβλιοθήκης, δηλαδή περίπου 19.000 οπτικοακουστικό υλικό και 8.000 έντυπη μουσική,

Η Καλλιτεχνική και Γραφική Συλλογή περιέχει περίπου 74 000 αφίσες όλων των ειδών, εκ των οποίων 17 000 είναι από το Μαυροβούνιο - τα θέματα αφορούν πολιτιστικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, εκπαιδευτικές, τουριστικές, εμπορικές αφίσες. Ιδιαίτερες για τη σπανιότητα και την καλλιτεχνική τους αξία είναι οι αφίσες που δημιουργήθηκαν ειδικά για τα έργα που παίζονται στο Βασιλικό Θέατρο «Zetski dom» στο Τσέτινιε, από τα τέλη του δέκατου ένατου και τις αρχές του εικοστού αιώνα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Montenegro / Monténégro | ISSN». www.issn.org. Ανακτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2022. 
 2. Lazar Čurčić (1971). Živan Milisavac, επιμ. Jugoslovenski književni leksikon [Yugoslav Literary Lexicon] (στα Σερβοκροατικά). Novi Sad (SAP Vojvodina, SR Serbia): Matica srpska. σελ. 61. 
 3. Istorija, Nacionalna biblioteka Crne Gore
 4. «Knjiga neprihvatljiv poklon za biblioteke u Crnoj Gori». Radio Slobodna Evropa (στα Σερβοκροατικά). Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2022. 
 5. «Cultural heritage of Montenegrin Royal Dynasties XIV-XVI century : Retrospective of of Musical Traces in legacy of rulers of Medieval and Renaissance Principality of Zeta». 
 6. «Digitalna biblioteka Crne Gore - Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević"». www.dlib.me. Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2022.