Κατάλογος μεγαλύτερων βιβλιοθηκών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Οι μεγαλύτερες σύγχρονες βιβλιοθήκες διεθνώς είναι όπως παρακάτω. Στα συνολικά τεκμήρια τους προσμετρώνται βιβλία, περιοδικά, χειρόγραφα, φωτογραφίες, χάρτες και επιστολικά δελτάρια.

Ονομασία Χώρα Πόλη Συνολικά τεκμήρια Επισκέπτες ετησίως Συνολικό προσωπικό
Βρετανική Βιβλιοθήκη Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο Λονδίνο _0150000000170–200 εκατομμύρια[1]
_00017500001,75 εκατομμύρια[2] _019771.977[3]
Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες Ουάσινγκτον _0160000000170 εκατομμύρια[4] _00017500001,75 εκατομμύρια[5] _036243.624[5]
Βιβλιοθήκη της Σαγκάης Flag of the People's Republic of China.svg Κίνα Σαγκάη _005000000056 εκατομμύρια[6] _0001170000 _01640000000 _01972
Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες Νέα Υόρκη _005310000055 εκατομμύρια[7] _001800000018 εκατομμύρια[7] _029372.937[7]
Βιβλιοθήκη και Αρχεία του Καναδά Flag of Canada.svg Καναδάς Οττάβα _005400000054 εκατομμύρια[8] _00874874[9]
Ρωσική Κρατική Βιβλιοθήκη Flag of Russia.svg Ρωσία Μόσχα _004440000047,5 εκατομμύρια[10] _00011700001,17 εκατομμύρια[10] _019721.972[10]
Εθνική Βιβλιοθήκη της Δίαιτας της Ιαπωνίας Flag of Japan.svg Ιαπωνία Τόκυο και Κιότο _003560000044,1 εκατομμύρια[11] _0000654000654.000[11] _00908908[11]
Εθνική δανική βιβλιοθήκη Flag of Denmark.svg Δανία Κοπεγχάγη _003021688542,5 εκατομμύρια[12] _0000850301850.000[12] _00492610[13]
Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας Flag of France.svg Γαλλία Παρίσι _004000000040 εκατομμύρια[14] _00013000001,3 εκατομμύρια[15] _026682.668[16]
Εθνική βιβλιοθήκη της Κίνας Flag of the People's Republic of China.svg Κίνα Πεκίνο _003120000037,7 εκατομμύρια[17] _00052000005,2 εκατομμύρια[18] _013651.365[18]
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ρωσίας Flag of Russia.svg Ρωσία Αγία Πετρούπολη _003647600036,5 εκατομμύρια[19] _00009660001 εκατομμύρια[19]
Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας Flag of Germany.svg Γερμανία Λειψία και Φραγκφούρτη _002970000036,1 εκατομμύρια[20] _000029973197.103[20] _00622645[20]
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ισπανίας Flag of Spain.svg Ισπανία Μαδρίτη _002500000033,1 εκατομμύρια[21] _010901.090[22]
Βιβλιοθήκη της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Flag of Russia.svg Ρωσία Αγία Πετρούπολη _002650000026,5 εκατομμύρια[23]
Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου Flag of Germany.svg Γερμανία Βερολίνο _002340000023,4 εκατομμύρια[24] _00014000001,4 εκατομμύρια[24]
Δημόσια βιβλιοθήκη της Βοστώνης Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες Βοστώνη _002240000022,4 εκατομμύρια[25]
Βιβλιοθήκη της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες Ώλμπανυ, Νέα Υόρκη _002000000020 εκατομμύρια[26]
Βιβλιοθήκη του Χάρβαρντ Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες Κέιμπριτζ _001890000018,9 εκατομμύρια[27] _00922922[27]
Εθνική βιβλιοθήκη της Σουηδίας Flag of Sweden.svg Σουηδία Στοκχόλμη _001800000018 εκατομμύρια[28]
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ουκρανίας Flag of Ukraine.svg Ουκρανία Κίεβο _001500000015,5 εκατομμύρια[29] _0000500000500.000[29] _00900900[29]
Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη του Γέιλ Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες New Haven, Connecticut(Αγγλικά) _001520000015.2 εκατομμύρια[30]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. British Library: Facts and Figures | British Library, access date 2015-09-26
  2. «The British Library Annual Report and Accounts 2008/09 - Performance». 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2010. 
  3. «The British Library Annual Accounts 2008/09» (PDF). 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 29 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2010. 
  4. «General information». Library of Congress. Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2015. 
  5. 5,0 5,1 «General Information - About the Library (Library of Congress)». 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2010. 
  6. «About Us». Ιουνίου 2020. 
  7. 7,0 7,1 7,2 «The New York Public Library's 2009 Annual Report» (PDF). 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 23 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2010. 
  8. «About the Collection - Library and Archives Canada». 10 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 2015. 
  9. «Report on Plans and Priorities (RPP) 2016–17: Planned expenditures». Library and Archives Canada. 9 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2017. 
  10. 10,0 10,1 10,2 «НАСТОЯЩЕЕ / Интересные факты в цифрах / Краткая статистическая справка (по состоянию на 01.01.2012)». 1 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2012. 
  11. 11,0 11,1 11,2 «Annual Report of the National Diet Library. Trends of the past year» (PDF). 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 13 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2010. 
  12. 12,0 12,1 «Årsberetning 2014 (Annual Report 2014)» (PDF) (στα Danish). 2014. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2016. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  13. «SUMMARY 2009 (doc)». 2009. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2012. 
  14. «BnF - ABC of the collections: N for Numerous». 8 Μαρτίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2010. 
  15. «BnF - La BnF en chiffres - Publics» (στα French). 14 Οκτωβρίου 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2010. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  16. «BnF - La BnF en chiffres - Personnels» (στα French). 23 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2012. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  17. «馆藏实体资源一览» [List of Physical Resources at a Glance] (στα Chinese). Δεκεμβρίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2017. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  18. 18,0 18,1 «ANNUAL REPORT TO CDNL 2010» (PDF). 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 25 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2010. 
  19. 19,0 19,1 «Российская национальная библиотека: Статистические данные за 2005 - 2009 гг». 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2012. 
  20. 20,0 20,1 20,2 «Jahresbericht 2015» (στα German). 2015. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουνίου 2016. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  21. «Biblioteca Nacional de España. Memoria 2014» (PDF) (στα Spanish). 2014. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουλίου 2016. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  22. «Biblioteca Nacional de España. Memoria 2009» (PDF) (στα Spanish). 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 25 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2010. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  23. «Единый фонд системы Библиотеки Российской Академии наук - главный информационный ресурс». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2010. 
  24. 24,0 24,1 «Zahlen und Fakten Staatsbibliothek zu Berlin» (στα German). 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιουνίου 2010. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2010. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  25. «The Boston Public Library. An Overview: 2010» (PDF). 2010. Αρχειοθετήθηκε (PDF) από το πρωτότυπο στις 19 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2010. 
  26. «About the New York State Library». 20 Μαρτίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2010. 
  27. 27,0 27,1 «Harvard Library Annual Report FY2013». 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Ιουνίου 2016. Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2016. 
  28. «Our Collections - Kungliga biblioteket». Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2013. 
  29. 29,0 29,1 29,2 «О Национальной библиотеке Украины имени В.И. Вернадского, Киев». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2010. 
  30. «Yale University Library FAQ FY2017». 2017. Ανακτήθηκε στις 16 Απριλίου 2018.