Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας
Συντεταγμένες: 37°58′27″N 23°43′34″E / 37.97417°N 23.72611°E

Η Ρωμαϊκή Αγορά είναι αρχαιολογικός χώρος στο κέντρο της Αθήνας. Ήταν η κεντρική αγορά στην αρχαία Αθήνα στους ρωμαϊκούς χρόνους. Στο χώρο αυτό πραγματοποιούνταν εμπορικές συναλλαγές και συναθροίσεις.
Ιστορική αναδρομή
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Ρωμαίοι επέλεξαν τον 1ο αιώνα π.Χ., μεταξύ 19 και 11 π.Χ., για να χτίσουν τη ρωμαϊκή αγορά στη συγκεκριμένη τοποθεσία, ακριβώς επειδή βρίσκεται σε ένα στρατηγικό σημείο: ανάμεσα στην Ακρόπολη, το σημαντικότερο θρησκευτικό και συμβολικό χώρο της πόλης και την αρχαία αγορά, το κέντρο της εμπορικής και πολιτικής ζωής της εποχής.
Η ρωμαϊκή αγορά δημιουργήθηκε ως συνέχεια της αρχαίας αγοράς, προκειμένου να ικανοποιήσει τις ανάγκες της καθημερινής ζωής της πόλης. Η αρχαία αγορά συνδέθηκε με τη ρωμαϊκή αγορά μέσα από έναν δρόμο. Όταν η ρωμαϊκή αγορά ολοκληρώθηκε, ο δρόμος αυτός ήταν διακοσμημένος με μια ιωνική στοά. Η αγάπη των Ρωμαίων για την πολυτέλεια και την σπατάλη χαρακτηρίζει άλλωστε πολλά από τα έργα τους. Η ρωμαϊκή αγορά ήταν ένα μεγάλο τετράγωνο αίθριο, που περιβαλλόταν από κίονες ιωνικού ρυθμού. Από τη μία πλευρά της αγοράς, την ανατολική, υπήρχαν διάφορα καταστήματα. Η πύλη που υπάρχει ακόμη και σήμερα, είναι το εξωτερικό μέρος του πρόπυλου. Αυτή η πύλη είναι γνωστή ως πύλη της Αρχηγέτιδος Αθηνάς. Με αυτό το όνομα αναφέρεται σε διάφορες επιγραφές, επειδή το πρόπυλο ήταν αφιερωμένο στη θεά Αθηνά από τον δήμο της Αθήνας. Η αγορά κατασκευάστηκε με τη χρηματοδότηση του αυτοκράτορα Οκταβιανού Αυγούστου, κάτι που είναι γνωστό από μια άλλη επιγραφή που βρέθηκε στο πρόπυλο[1]. Κατά την διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Αδριανού (2ος αιώνας μ.Χ.) η αγορά επεκτάθηκε, και στην πύλη προστέθηκε μια επιγραφή με το ψήφισμα το οποίο καθόριζε τις φορολογικές υποχρεώσεις των εμπόρων λαδιού.[1]
Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας η πύλη της Αθηνάς Αρχηγέτιδος ονομάστηκε πύλη του παζαριού, καθώς την εποχή εκείνη ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως παζάρι σιταριού (Σταροπάζαρο). Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών του 1843, προκειμένου να ολοκληρωθεί η έρευνα, κατεδαφίστηκε ο ναός του Προφήτη Ηλία ("Παναγία των Καταλανών"). [2] Τέλος ανακαλύφθηκε ξανά τον 20ό αιώνα και ανασκάφτηκε από τους αρχαιολόγους.
Κτίρια και δομές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Αέρηδες
- Πύλη της Αρχηγέτιδος Αθηνάς
- Ανατολικό Πρόπυλο
- Βασιλική στη ΒΑ γωνία της Αγοράς
- Νυμφαίο στη ΝΑ γωνία της Αγοράς
- Φετιχιέ Τζαμί (Αθήνα)
- Αγορανομείο
- Βεσπασιανές[3]
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «Ρωμαϊκή Αθήνα». Αρχαιολογία Online. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2024.
- ↑ Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών (ΙΒΕ), Βυζαντινά Μνημεία Αττικής
- ↑ «Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού | Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών». odysseus.culture.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Απριλίου 2023. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2016.
Πηγές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Eleni Svoronou, "Routes in History: Ancient Athens", Publisher Erevnites (2003).
- Μάνθα Ζαρμακούπη, "Ρωμαϊκή Αθήνα", Αρχαιολογία και Τέχνες 141 (2023), 122-144.