Εθνική Βιβλιοθήκη του Μπουτάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εθνική Βιβλιοθήκη του Μπουτάν
Εθνική Βιβλιοθήκη του Μπουτάν
Ίδρυση1967, πριν 56 έτη (1967)
Τοποθεσία Μπουτάν, Τιμπού
Συντεταγμένες27°29′00″N 89°37′56″E / 27.48333°N 89.63222°E / 27.48333; 89.63222
Συλλογή
Νόμιμη κατάθεσηΝαι
Άλλες πληροφορίες
ΔιευθυντήςHarka B. Gurung
Ιστότοποςwww.library.gov.bt

Η Εθνική Βιβλιοθήκη του Μπουτάν (NLB) (Τζόνγκα: འབྲུག་རྒྱལ་ཡོངས་དཔེ་མཛོད།), Τιμπού, Μπουτάν, ιδρύθηκε το 1967 με σκοπό τη "διατήρηση και προώθηση της πλούσιας πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς" του Μπουτάν. Βρίσκεται στην περιοχή Καβατζανγκτσά του Τιμπού, πάνω από το Royal Thimphu Golf Course, κοντά στο Μουσείο Λαϊκής Κληρονομιάς και το Εθνικό Ινστιτούτο Zorig Chusum (παραδοσιακές τέχνες και χειροτεχνίες).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εθνική Βιβλιοθήκη του Μπουτάν πρωτοιδρύθηκε το 1967 και ήταν υπό την αιγίδα της Α.Μ. Βασίλισσας Ashi Phuntso Choden (1911-2003)[1], στο ξεκίνημα διέθετε μια μικρή συλλογή πολύτιμων κειμένων. Η βιβλιοθήκη στεγάστηκε αρχικά στον κεντρικό πύργο (utse) του Tashichodzong. Αργότερα, λόγω της αυξανόμενης συλλογής της, έπρεπε να μετακομίσει σε ένα κτίριο στην περιοχή Changgangkha του Τιμπού.

Για να εξασφαλιστεί μια μόνιμη στέγη για τα ιερά θρησκευτικά βιβλία και χειρόγραφα της αυξανόμενης συλλογής, δρομολογήθηκε η κατασκευή του σημερινού τετραώροφου οκταγωνικού παραδοσιακού κτιρίου, το οποίο μοιάζει με τον κεντρικό πύργο ναού ενός μπουτανικού Dzong, στην περιοχή Kawajangtsa του Τιμπού.[2] Το κόστος κατασκευής του συγκεκριμένου κτιρίου επιβαρύνθηκε εξ ολοκλήρου από τη βασιλική κυβέρνηση του Μπουτάν χωρίς καμία ξένη βοήθεια.

Το εν λόγω κτίριο, το οποίο στεγάζει τη συλλογή παραδοσιακών κειμένων, εγκαινιάστηκε και καθαγιάστηκε ως ναός από την Α.Ε. Dilgo Khyentse Rinpoche στις 23 Νοεμβρίου 1984, προκειμένου να παράσχει έναν ιερό χώρο για τα θρησκευτικά βιβλία που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής. Η βιβλιοθήκη μετακόμισε στη μόνιμη στέγη της στα τέλη του 1984 υπό την αιγίδα της τότε Ειδικής Επιτροπής Πολιτιστικών Υποθέσεων.[2]

Εθνικά Αρχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Εθνικά Αρχεία [3]είναι υπεύθυνα για τη συλλογή και τη διατήρηση σημαντικών αρχείων του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος σχετικά με το Μπουτάν για τις μελλοντικές γενιές.

Τον Ιούλιο του 2000 η Δανία υπέγραψε συμφωνία για τη στήριξη των Εθνικών Αρχείων με σκοπό την παροχή βοήθειας για την κατασκευή ενός σύγχρονου κτιρίου αρχείων. Αυτή τη διώροφη οικοδομή, η οποία ολοκληρώθηκε το 2004, είναι εξοπλισμένη με σύγχρονο σύστημα ασφαλείας και συναγερμού πυρκαγιάς, καθώς και με σύστημα ελέγχου θερμοκρασίας και υγρασίας.

Εθνική Τράπεζα Μνήμης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αίθουσες αποθήκευσης των αρχείων φιλοξενούνται σήμερα σημαντικά έντυπα, όπως παλιά αρχεία, παλιές επιστολές και περίπου επτά χιλιάδες σημαντικές φωτογραφίες. Τα Αρχεία διαθέτουν επίσης μικροφίλμ και πολλών άλλων σημαντικών τεκμηρίων. Ιδιαίτερα σπάνια και σημαντικά βιβλία και χειρόγραφα από τη συλλογή της Εθνικής Βιβλιοθήκης φυλάσσονται επίσης στις ασφαλείς και ελεγχόμενες εγκαταστάσεις τους. Έτσι τα αρχεία αποτελούν το θεμέλιο της Εθνικής Τράπεζας Μνήμης.[4]

Τα Εθνικά Αρχεία απευθύνουν έκκληση για συνεργασία από όλους τους ενδιαφερόμενους στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν την Εθνική Τράπεζα Μνήμης. Ως εκ τούτου, ζητάμε από άτομα και ιδρύματα, εντός και εκτός της χώρας, που κατέχουν σημαντικά αρχεία και άλλο υλικό σχετικό με το Μπουτάν, το οποίο μπορεί να ενδιαφέρει τις μελλοντικές γενιές, να παράσχουν αντίγραφα για τα Εθνικά μας Αρχεία.

Μικροταινίες & υπηρεσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εθνική Βιβλιοθήκη προσφέρει δωρεάν υπηρεσία μικροφιλμ για ιδρύματα και ιδιώτες εντός του Μπουτάν που κατέχουν σημαντικά και σπάνια κείμενα και έγγραφα. Ενθαρρύνει ενεργά οποιονδήποτε κατέχει τέτοια έγγραφα να τα προσκομίσει στη βιβλιοθήκη για μικροφίλμ, προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη διατήρηση του περιεχομένου αυτών των εγγράφων σε περίπτωση που τυχόν συμβεί κάτι με το πρωτότυπο. Μετά τη μικροφωτογράφηση το πρωτότυπο κείμενο ή έγγραφο θα επιστραφεί στον πάροχο μαζί με ένα αντίγραφο μικροφίλμ και ένα αντίγραφο θα φυλάσσεται στο αρχείο σε ασφαλείς και ελεγχόμενες συνθήκες αποθήκευσης.

Διατήρηση και συντήρηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Αρχείο ασχολείται κυρίως με έντυπα έγγραφα.[5] Το χαρτί αποτελείται από οργανικά υλικά που αλλοιώνονται με το πέρασμα του χρόνου. Τα έντυπα που τυπώνονται σε σύγχρονο χαρτί συχνά περιέχουν λευκαντικά και άλλες χημικές ουσίες που μπορούν να επιταχύνουν αυτή τη φθορά. Ομοίως, οι φωτογραφίες και οι ταινίες συχνά περιέχουν χημικά ίχνη που έχουν απομείνει από την επεξεργασία και τα οποία μπορούν να προκαλέσουν αλλοίωση. Επομένως, όταν επιλέγονται έγγραφα ή φωτογραφίες για συντήρηση, είναι σημαντικό να υποβάλλονται σε επεξεργασία για την εξουδετέρωση αυτών των επιβλαβών χημικών υπολειμμάτων.

Κατά νόμο κατάθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εθνοσυνέλευση του Μπουτάν θέσπισε νόμο περί νόμιμης κατάθεσης[6]: Ένας νόμος για τη συλλογή, διατήρηση και διαχείριση της τεκμηριωμένης κληρονομιάς του Μπουτάν στις 20 Ιουλίου 1999 για τη νόμιμη συλλογή και αποθήκευση έντυπων, μη έντυπων, ηλεκτρονικών, οπτικοακουστικών και ηλεκτρονικών κειμένων, όλων των μορφών αρχείων που αφορούν το Μπουτάν και τα εθνικά συμφέροντα. Ο νόμος περί νόμιμης κατάθεσης περιλαμβάνει οκτώ σκέλη.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Part XIV: Her Majesty Ashi Phuntsho Choden Wangchuck | Khyentse Foundation». khyentsefoundation.org. Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2022. 
  2. 2,0 2,1 «Background History - National Library of Bhutan». 
  3. «Archives and collections – The National Library and Archives of Bhutan» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2022. 
  4. «Conservation – The National Library and Archives of Bhutan» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2022. 
  5. «Archival Survey – The National Library and Archives of Bhutan» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2022. 
  6. «Legal Deposit Act (LDA) - National Library of Bhutan».