Χόκεϊ επί πάγου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αγώνας χόκεϊ επί πάγου (Spengler Cup 2006, Mora IK vs. Khimik)

Το χόκεϊ επί πάγου, γνωστό απλώς ως χόκεϊ στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ομαδικό άθλημα που παίζεται πάνω στον πάγο, ένα από τα πιο γρήγορα αθλήματα του κόσμου. Οι παίκτες κινούνται πάνω σε παγοπέδιλα στην επιφάνεια φυσικού ή τεχνητού πάγου.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ομαδικά παιχνίδια ή αθλήματα με ρακέτα και μπάλα είναι γνωστά από την αρχαιότητα. Σχετικά αθλήματα στον πάγο με παγοπέδιλα αναφέρονται στην νότιο Γερμανία και στην Ολλανδία. Το παιχνίδι είχε αναπτυχθεί στον ολλανδόφωνο κόσμο από παλιά, όπως μπορεί να δει κανείς σε ζωγραφικά έργα της Φλαμανδικής Σχολής. Με την καταγραφή των κανονισμών διεκδικεί ο Καναδάς να είναι η γενέτειρα χωρα του αθλήματος, όπου θεωρείται και παριστάνεται ως "εθνικό άθλημα".

Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα το άθλημα ήταν καθαρά εποχιακό, διότι μόνο ο χειμώνας και οι θερμοκρασίες του δημιουργούσε επιφάνειες πάγου. Παραδοσιακά δημοφιλές ήταν το άθλημα σε Χώρες κρύου κλίματος όπως ο Καναδάς, η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Τσεχία και η Σλοβακία. Με την ψύξη και την κατασκευή παγοδρομίων το άθλημα απλώθηκε και παίζεται πλέον με επεκταμένη σεζόν. Σήμερα το άθλημα εξασκείται σε πολλές χώρες πέρα του βορρά, όπως την Καλιφόρνια η και της αραβικές χώρες.

Ιστορία του αθλήματος στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ενώ σε όλες τις χώρες της Ευρώπης ένα παγοδρόμιο αποτελεί μια αθλητική εγκατάσταση παρόμοιας δαπάνης μιας πισίνας, στην Ελλάδα είναι κάτι το σπάνιο. Η δημιουργία ενός παγοδρομίου ήταν πάντα εποχιακή. Επομένως το άθλημα δεν είχε τις τεχνικές προϋποθέσεις. Χωρίς την δημιουργία τον υποδομών από κρατικό η δημοτικό φορέα σε όλες τις μεγάλες πόλεις τις χώρας το άθλημα θα παραμένει για την Ελλάδα εξωτικό. Παρ όλο αυτό υπήρχαν προσπάθειες για εγκατάσταση ενός πρωταθλήματος που πρωτολειτούργησε στην δεκαετία του 1980. Ένα πρωτάθλημα γυναικών δεν υπήρχε προς το παρόν.

Το xόκεϊ επί πάγου είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε Έλληνες της διασποράς. Μεταξύ το 1920 και το 1940 η ΑΧΕΠΑ διεθετε ομάδα χόκεϋ επί πάγου.[1] Στην Φιλαδέλφεια την δεκαετία του ιδρύθηκε η ομάδα Hellenes.[2]

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λέξη «χόκεϊ» έχει χρησιμοποιηθεί για τέτοια παιχνίδια από το 16ο αιώνα, αλλά η ετυμολογία της είναι αβέβαιη. Μπορεί να προέρχεται από την παλαιά γαλλική λέξη coquette ("γκλίτσα"), αλλά μπορεί επίσης να προέρχεται από τη ολλανδική λέξη "hokje" που είναι το υποκοριστικό του hok, που σημαίνει κυριολεκτικά την καλύβα ή το σκυλόσπιτο, αλλά σε λαϊκότερη χρήση σήμαινε το στόχο.


Ο αγωνιστικός χώρος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χαρακτηριστικό σχεδιάγραμμα μιας επιφάνειας πάγου στο Χόκεϊ επί πάγου

Ο αγωνιστικός χώρος είναι μία ορθογώνη παγωμένη επιφάνεια 61 m μήκος και 30 μ. πλάτος, με στρογγυλεμένες γωνίες . Είναι περιτριγυρισμένη σε περίπου 1,20 μ. από ξύλο ή σκληρό πλαστική μπάντα που συνδέονται με την προστασία από γυαλί ασφαλείας ή δίχτυα ασφαλείας.

Ιπαρχουν πέντε εγκάρσιες γραμμές: Η κεντρική κόκκινη γραμμή διασχίζει τον αγωνιστικό χώρο, δύο γραμμές το χωρίζουν σε τρεις ίσες ζώνες: η επίθεση , η ουδέτερη και η ζώνη άμυνας. Υπάρχουν 9 κύκλοι για faceoff.

Στη Βόρεια Αμερική NHL το γήπεδο είναι διαφορετικό από τα διεθνή πρότυπα. Είναι 200 πόδια , αν και σχεδόν το ίδιο μήκος (60,96 m), αλλά μόνο 85 πόδια (25,91 m) πλάτος και έχει μια διαφορετική κατανομή των ζωνών πεδίου. Αυτό το παιχνίδι είναι συνήθως πιο γρήγορο και πιο επιθετικό.

Εξοπλισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η φόρμα του παίχτη χόκεϊ (ο Κρις Τσέλιος το 2008)

Ως άθλημα πάγου απαιτούνται παγοπέδιλα και μια ρακέτα (συνήθως ξύλινη, σπανιότερα από αλουμίνιο η πλαστικό).

Οι τελείως μα τελείως σκληρές επιφάνειες του χώματος και των σφαιρών που πετούν με υψηλή ταχύτητα (μέχρι πάνω από 160 χιλιόμετρα), θέτουν ένα εξοπλισμό ασφάλειας. Οι παίκτες χόκεϊ είναι εξοπλισμένοι με μια σειρά αντικειμενων ασφάλειας για να ελαττώσουν τον κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού. Αυτό περιλαμβάνει συνήθως ένα κράνος, μαξιλάρια ώμων, τα μαξιλάρια αγκώνων, τα προστατευτικά γάντια, τα βαριά γεμισμένα σορτς, φρουρές αντικνημίων και μερικές φορές φρουρά λαιμών. Μάσκες ένδυσης του τερματοφύλακα και πολύ ογκωδέστερος, εξειδικευμένος εξοπλισμός με σκοπό να τους προστατεύσει από πολλά άμεσα χτυπήματα από τη σφαίρα.

Οι νέοι παίκτες χόκεϊ πρέπει για να φορέσουν μια μάσκα με μεταλλικό σύρμα στο πρόσωπό.

Πρωταθλήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ελληνικό πρωτάθλημα χόκεϊ επί πάγου ανδρών διεξάγεται με διακοπές από το 1994 έως το 2000 και από το 2008 και μετέπειτα.

Ο Καναδάς και οι Η.Π.Α έχουν κάνει το σύνθετο πρωτάθλημα National Hockey League, με κύριο τρόπαιο το Stanley Cup, και η Ρωσία το Κοντινένταλ Χόκεϊ Λιγκ.

Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα χόκεϊ επί πάγου διεξάγεται καθε χρόνο σε 4 γύρους. Το παγκόσμιο πρωτάθλημα διεξάγεται κάθε χρόνο.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Το ταξιδι: το Ελληνικο ονειρο στην Αμερικη, 1890-1980 - Page 137
  2. https://cosmosphilly.com/the-zografidis-father-and-son-greek-american-ice-hockey-journey/