Μαϊάμι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 25°47′N 80°13′W / 25.783°N 80.217°W / 25.783; -80.217

Μαϊάμι, Φλόριντα
Miami, Florida

Σημαία

Σφραγίδα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Μαϊάμι
25°47′0″N 80°13′0″W
ΧώραΗΠΑ
ΠολιτείαΦλόριντα
Διοικητική υπαγωγήΚομητεία Μαϊάμι-Ντέιντ[1][2]
Ίδρυση1825
Διοίκηση
 • Mayor of Miami, FloridaΦράνσις Σουάρεζ (Ρ)
Έκταση145.23 km2 (πόλη)
15.890 km2 (μητροπολιτική)
Υψόμετρο2 μέτρα
Πληθυσμός478.251 (πόλη)
6.211.790 (μητροπολιτική)
Ταχ. κωδ.33152
Τηλ. κωδ.305 και 786
Ζώνη ώραςανατολική ζώνη ώρας
UTC−5 (επίσημη ώρα)
UTC-4 (θερινή ώρα)
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Μαϊάμι (αγγλικά: Miami, Florida), είναι παράκτια πόλη της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ, στην αμερικανική πολιτεία της Φλόριντα, και έδρα της Κομητείας Μαϊάμι-Ντέιντ.

Ο πληθυσμός της πόλης του Μαϊάμι, ανέρχεται σε 478.251 κατοίκους (σύμφωνα με εκτιμήσεις για το 2021[3]), ενώ η μητροπολιτική περιοχή του Μαϊάμι, ξεπερνά τους 6.211.790 κατοίκους, κάτι το οποίο την καθιστά 7η μεγαλύτερη στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεγαλύτερη (μητροπολιτική περιοχή) στην πολιτεία, και τη σημαντικότερη πόλη στις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Μαϊάμι θεωρείται ως μία από τις σημαντικότερες μητροπόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βόρειας Αμερικής, και είναι σημαντικό παγκόσμιο χρηματοοικονομικό, εμπορικό, τουριστικό και πολιτιστικό κέντρο.[4]

Βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή της χερσονήσου της Φλόριντα, στις όχθες του Ατλαντικού Ωκεανού και του όρμου Μπισκέιν. Το λιμάνι του, με μεγάλη εμπορευματική και επιβατική κίνηση, είναι το πρώτο στον κόσμο σε εξυπηρέτηση κρουαζιερόπλοιων.

Το Μαϊάμι είναι μια πόλη με στενούς δεσμούς με τη Λατινική Αμερική και μεγάλο ποσοστό των κατοίκων του είναι ισπανόφωνοι.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ένωση του Μαϊάμι με τις ΗΠΑ ψηφίστηκε το 1896 από 400 αντιπροσώπους σε αυτό το τότε κτίριο των δημοτικών συναθροίσεων.

Η περιοχή του σημερινού Μαϊάμι αρχικά κατοικούταν για περισσότερα από χίλια χρόνια από τις φυλές των Τεκέστας, ενώ αργότερα, το 1566, κατακτήθηκε από τον Πέδρο Μενέντεθ ντε Αβιλές για λογαριασμό της Ισπανίας. Το 1567 κατασκευάστηκε μία ισπανική ιεραποστολή στην περιοχή, ενώ το 1536 χτίστηκε το οχυρά Ντάλας με συνέπεια το Μαϊάμι να γίνει θέρετρο μαχών κατά τον δεύτερο πόλεμο με τις φυλές των Σεμινόλων.

Το Μαϊάμι κατέχει την ιδιαίτερη διάκριση ανάμεσα σε όλες τις πόλεις των ΗΠΑ να έχει ιδρυθεί από μία γυναίκα, την Τζούλια Τατλ, η οποία ήταν καλλιεργητής κίτρου καταγόμενη από το Κλίβελαντ. Η περιοχή της πόλης ήταν γνωστή ως η περιοχή του κόλπου Μπισκέιν κατά τα πρώτα χρόνια ίδρυσής της.

Μητροπολιτική περιοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άποψη του κέντρου του Μαϊάμι

Η πόλη του Μαϊάμι είναι το κέντρο μιας μητροπολιτικής περιοχής που συχνά αναφέρεται στο σύνολό της ως Μαϊάμι. Πολλές από τις τοποθεσίες και τα αξιοθέατα που διεθνώς ταυτίζονται με το Μαϊάμι βρίσκονται σε ξεχωριστούς δήμους. Για παράδειγμα η περιοχή Σάουθ Μπιτς, ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς, ανήκει στο γειτονικό δήμο Μαϊάμι Μπιτς.

Η μητροπολιτική περιοχή εκτείνεται κατά μήκος της νοτιοανατολικής ακτής της Φλόριντα και περιλαμβάνει αστικά κέντρα που ανήκουν σε τρεις διαφορετικές κομητείες: Μαϊάμι Ντέιντ, Μπρόουαρντ και Παλμ Μπιτς. Το Μιάμι κατέχει ευρύτατη θέση ανάμεσα στα ακριβότερα κέντρα διαμονής και οίκησης με κατοικίες που ξεπερνούν τα πλαίσια επαύλεων. Το Μιάμι διακατέχεται ακόμη και από μεγάλη ανάπτυξη και επένδυση σε διάφορους τομείς. Ακόμα, το Μιάμι ή πόλη Βασίλειο διαφορετικά έχει τεράστια εμπορική και τουριστική ανάπτυξη καθώς και οικονομική αποτελώντας ένα μεγάλο παγκόσμιο κέντρο ταχείας επένδυσης και πλούσιας διαμονής κατ' ακρίβεια μεγαλύτερης και από των Ντουμπάι και Αμπού Ντάμπι. Άλλες μεγάλες γειτονικές πόλεις είναι οι: Φορτ Λοντερντέιλ, Χόλιγουντ, Γουέστ Παλμ Μπιτς, Πομπάνο. Η περιοχή αναφέρεται επίσης και ως μητροπολιτική περιοχή της Νότιας Φλόριντα και είναι η 5η μεγαλύτερη στις ΗΠΑ.

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κλίμα στο Μαϊάμι είναι τροπικό. Οι χειμώνες είναι ήπιοι και ξηροί και η μέση θερμοκρασία σπάνια πέφτει κάτω από 20 °C. Η πιο τουριστική περίοδος είναι από Οκτώβριο ως Απρίλιο. Από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο ο καιρός είναι ζεστός, μέση θερμοκρασία στους 27 °C, και αρκετά βροχερός[5]. Σε αυτή την περίοδο, η πόλη είναι ευάλωτη σε τροπικές καταιγίδες και τυφώνες που σχηματίζονται στον Ατλαντικό. Ο πιο καταστροφικός τυφώνας στην πρόσφατη ιστορία του Μαϊάμι ήταν ο τυφώνας Άντριου το 1992 ο οποίος ελέγχθηκε όμως από τις αρχές των ΗΠΑ.

Πληθυσμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σύνθεση του πληθυσμού είναι πολυπολιτισμική σε μεγάλο βαθμό. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους έχουν γεννηθεί εκτός των ΗΠΑ, σε χώρες της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής. Η επίδραση της κουλτούρας των λατινοαμερικάνων μεταναστών είναι έντονη και κάποιες από τις γειτονιές της πόλης έχουν πάρει ονόματα που σχετίζονται με την προέλευση των κατοίκων τους, όπως Μικρή Αβάνα και Μικρή Αϊτή. Οι χώρες από τις οποίες κατάγονται οι περισσότεροι κάτοικοι είναι κατά σειρά η Κούβα, η Νικαράγουα, η Αϊτή, το Πουέρτο Ρίκο και η Ονδούρα. Ιδιαίτερη δυναμική έχει η πολυπληθής κοινότητα των μεταναστών από την Κούβα. Οι περισσότεροι εγκατέλειψαν τη χώρα τους μετά την άνοδο του Φιντέλ Κάστρο στην εξουσία και εναντιώνονται στο καθεστώς του.

Το Μαϊάμι έχει τρεις επίσημες γλώσσες που αντικατοπτρίζουν τη σύνθεση του πληθυσμού του: αγγλικά, ισπανικά και κρεολ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Geographic Names Information System» (Αγγλικά) 2404247. Ανακτήθηκε στις 24  Αυγούστου 2023.
  2. Getty Research Institute: «Getty Thesaurus of Geographic Names» (Αγγλικά) Getty Research Institute. Λος Άντζελες. 7014044. Ανακτήθηκε στις 24  Αυγούστου 2023.
  3. «Miami, Florida Population 2021 (Demographics, Maps, Graphs)». worldpopulationreview.com. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2021. 
  4. «GaWC - Inventory of World Cities (1998)». web.archive.org. 14 Οκτωβρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2022. CS1 maint: Unfit url (link)
  5. Weatherbase: Historical Weather for Miami, Florida, United States of America

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]