Μετάβαση στο περιεχόμενο

DMOZ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Curlie)
DMOZ
URLdmoz.org
ΕμπορικόΌχι
Είδοςαρχειοκατάλογος διαδικτύου
Εγγραφήπροαιρετική
Άδεια χρήσηςCreative Commons Attribution 3.0 Unported, Open Directory License
ΙδιοκτήτηςAOL
ΔημιουργόςNetscape
Έναρξη λειτουργίας5 Ιουνίου, 1998

Το DMOZ ή Open Directory Project ήταν ανοικτός πολύγλωσσος αρχειοκατάλογος του Διαδικτύου που δημιουργήθηκε και συντηρούταν από παγκόσμια κοινότητα εθελοντών-εκδοτών[1]. Το DMOZ φιλοξενούσε και διαχειριζόταν η AOL. Χρησιμοποιούσε διάταξη ιεραρχικής οντολογίας για την οργάνωση των καταλόγων των συνδέσμων. Οι καταχωρήσεις συνδέσμων ομαδοποιούνταν σε κατηγορίες, οι οποίες ήταν δυνατό να περιέχουν υποκατηγορίες. Στις 28 Φεβρουαρίου 2017 ανακοινώθηκε ότι το DMOZ θα έκλεινε στις 14 Μαρτίου 2017.[2]

Από τον Δεκέμβριο του 2017, ένας μη επεξεργάσιμος καθρέφτης παρέμεινε διαθέσιμος στο dmoztools.net, και είχε ανακοινωθεί ότι ενώ το URL του DMOZ δεν θα επιστρέψει, μια διάδοχη έκδοση του καταλόγου θα παρασχεθεί με το όνομα Curlie.

Από το 2020 το curlie.org λειτουργεί για να υπηρετεί αυτό τον σκοπό.

Γενικές πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το DMOZ ιδρύθηκε στις ΗΠΑ ως Gnuhoo από τους Ριτς Σκρέντα (Rich Skrenta) και Μπομπ Τρούελ (Bob Truel) το 1998 όταν εργάζονταν και οι δύο ως μηχανικοί για την Sun Microsystems. Ο Κρις Τόουλς (Chris Tolles), που εργαζόταν εκείνη την εποχή στη Sun Microsystems ως υπεύθυνος διαφημιστικού για την ασφάλεια του διαδικτύου, υπέγραψε το 1998 ως συνιδρυτής του Gnuhoo μαζί με τους Μπριν Ντόουλ (Bryn Dole) και Τζέρεμι Γουίνοκουρ (Jeremy Wenokur). Ο Σκέντρα είχε φτιάξει το TASS, πρόγονο του Τin, του δημοφιλούς λογισμικού ανάγνωσης νέων για συστήματα Unix. Συμπτωματικά, η αρχική κατηγορική δομή του αρχειοκαταλόγου Gnuhoo χρησιμοποιούσε κάποια τμήματα της δομής του Usenet newsgroups.

Ο αρχειοκατάλογος Gnuhoo ανέβηκε στον παγκόσμιο ιστό στις 5 Ιουνίου 1998. Μετά από ένα άρθρο του Slashdot στο οποίο προτεινόταν ότι το Gnuhoo δεν είχε τίποτα το κοινό με το πνεύμα του ελεύθερου λογισμικού[3], για το οποίο ήταν γνωστό το εγχείρημα GNU, ο Ρίτσαρντ Στόλμαν και το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού εξέφρασαν αντιρρήσεις για τη χρήση του Gnu. Έτσι το Gnuhoo άλλαξε σε NewHoo. Κατόπιν η Yahoo! εξέφρασε αντίρρηση για τη χρήση του "Hoo" στο όνομα, γεγονός που οδήγησε στην επιλογή του ZURL[4]. Ωστόσο,πριν γίνει η αλλαγή σε ZURL, το NewHoo αποκτήθηκε από τη Netscape Communications Corporation τον Οκτώβριο του 1998 και έγινε Open Directory Project. Η Netscape δημοσίευσε τα δεδομένα του Open Directory με την άδεια Open Directory License. Η Netscape αποκτήθηκε από την AOL και η DMOZ περιλήφθηκε στο ενεργητικό της νέας εταιρείας.

Παραπομπές-σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «About DMOZ». DMOZ. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2014. 
  2. «RIP DMOZ: The Open Directory Project is closing» (στα αγγλικά). Search Engine Land. 2017-02-28. http://searchengineland.com/rip-dmoz-open-directory-project-closing-270291. Ανακτήθηκε στις 2017-03-21. 
  3. «The GnuHoo BooBoo». Slashdot. Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2007. 
  4. Zurl Directory, archived version of Topix.com blog entry dated May 29, 2004 by Skrenta, founder of the ODP.