Ευρωαμερική
Η Ευρωαμερική (επίσης γνωστή ως Λαυρωσία – δεν πρέπει να συγχέεται με τη Λαυρασία, – η Παλιά Κόκκινη Ήπειρος ή το Παλιά Κόκκινη Ήπειρος Ψαμμίτη) ήταν μια μικρή υπερήπειρος που δημιουργήθηκε κατά την Δεβόνια περίοδο ως αποτέλεσμα μιας σύγκρουσης μεταξύ των κρατώνων της Λαυρεντίας, της Βαλτικής και της Αβαλονίας κατά τη διάρκεια της Καληδονιακής ορογένεσης, περίπου 410 εκατομμύρια χρόνια πριν. Στα τέλη του Λιθανθρακοφόρου, τα τροπικά δάση βρίσκονταν πάνω από τον ισημερινό της Ευραμερικής. Μια μεγάλη απότομη αλλαγή στη βλάστηση συνέβη όταν το κλίμα έγινε ξηρότερο. Το δάσος κατακερματίστηκε και οι λυκοψίδες που κυριαρχούσαν τους υγρότοπους αραίωσαν, για να αντικατασταθούν από φτέρες. Υπήρχε επίσης μια μεγάλη απώλεια στη πολυμορφία των αμφιβίων ενώ, ταυτόχρονα, το πιο ξηρό κλίμα πυροδότησε τη διαφοροποίηση των ερπετών.[1]
Έκταση
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η Ευρωαμερική έγινε ένα μέρος από της μεγαλύτερης υποηπείρου Παγγαίας στην Πέρμια. Η Ιουράσια περίοδος, όταν η Παγγαία έαπασε σε δύο ηπείρους, τη Γκοντβάνα και τη Λαυρασία, η Ευρωαμερική ήταν μέρος της Λαυρασίας.
Στην Κρητιδική, η Λαυρασία διαιρέθηκε στις ηπείρους της Βόρειας Αμερικής και της Ευρασίας. Ο Λαυρεντιανός κρατώνας έγινε μέρος της Βόρειας Αμερικής, ενώ η Βαλτική έγινε μέρος της Ευρασίας, και η Αβαλονία χωρίστηκε μεταξύ των δύο.
Γεγονότα ανά περίοδο
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Δεβόνιο: Τα πρώτα δάση αναπτύχθηκαν στην κοίτη πλημμυρών γύρω από τους πρόποδες της Καληδονιακής οροσειρά.[2]
- Λιθανθρακοφόρο: Η Κλιματική αλλαγή κατέστρεψε τα τροπικά δάση, κομματιάζοντας τα δάση σε απομονωμένες "νησίδες" και προκαλώντας την εξαφάνιση πολλών ειδών φυτών και ζώων κατά τη διάρκεια της Κατάρρευσης τροπικών δασών του Λιθανθρακοφόρου.
- Πέρμια: Η Ευρωαμερική έγινε μέρος της υπερηπείρου της Παγγαίας.
- Ιουράσια: Η Παγγαία έσπασε στη Γκοντβάνα και τη Λαυρασία.
- Κρητιδική: Η Λαυρασία διαιρέθηκε στις ηπείρους της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας.
Δείτε επίσης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Sahney, Sarda; Benton, Michael J.; Falcon-Lang, Howard J. (2010). «Rainforest collapse triggered Pennsylvanian tetrapod diversification in Euramerica» (PDF). Geology 38 (12): 1079–1082. doi:. http://geology.geoscienceworld.org/cgi/content/abstract/38/12/1079.
- ↑ Πρότυπο:Cite serial