Γκοντβάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παγγαία, αποτελούμενη από τη Λαυρασία και την Γκοντβάνα, κατά το Τριαδικό, 200 εκατομμύρια χρόνια πριν

Η Γκοντβάνα ήταν αρχαία υπερήπειρος. Θεωρείται ότι δημιουργήθηκε 570 με 510 εκατομμύρια χρόνια πριν, από την ένωση της ανατολικής Γκοντβάνας με τη Δυτική Γκοντβάνα. Η Γκοτβάνα δημιουργήθηκε πριν την Παγγαία, της οποίας αργότερα έγινε τμήμα.[1]

Περίπου 300 εκατομμύρια χρόνια πριν, η Γκοντβάνα και η Λαυρασία ενώθηκαν για να σχηματίσουν την υπερήπειρο Παγγαία, η οποία υπήρχε μέχρι πριν 200-180 εκατομμύρια χρόνια πριν. Στη συνέχεια, η Γκοντβάνα χωρίστηκε από τη Λαυρασία, στα μέσα του Μεσοζωικού αιώνα, με τη διάσπαστη της Παγγαίας, κινούμενη προς τα νότια.[2] Στη συνέχεια η Γκοντβάνα χωρίστηκε σε επιμέρους ηπείρους.

Η Γκοντβάνα περιλάμβανε τις περισσότερες από τις εκτάσεις γης στο σημερινό νότιο ημισφαίριο, συμπεριλαμβανομένων της Ανταρκτικής, της Νότιας Αμερικής, της Αφρικής, της Μαδαγασκάρης και της Αυστραλίας, καθώς και την Αραβική Χερσόνησο και την Ινδική Υποήπειρο, οι οποίες πλέον έχουν μετακινηθεί ολόκληρες στο βόρειο ημισφαίριο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Buchan, Craig (November 7–10, 2004). «Paper No. 207-8 - Linking Subduction Initiation, Accretionary Orogenesis And Supercontinent Assembly». 2004 Denver Annual Meeting. Geological Society of America. http://gsa.confex.com/gsa/2004AM/finalprogram/abstract_78645.htm. Ανακτήθηκε στις 2010-01-18. 
  2. Houseman, Greg. «Dispersal of Gondwanaland». University of Leeds. Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2008.