Κόλπος του Αγίου Λαυρεντίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θέα του κόλπου

Ο Κόλπος του Αγίου Λαυρεντίου (αγγλικά: Gulf of Saint Lawrence· γαλλικά: Golfe du Saint-Laurent) είναι η έξοδος των Μεγάλων Λιμνών της Βορείου Αμερικής μέσω του ποταμού Αγίου Λαυρεντίου στον Ατλαντικό Ωκεανό. Ο κόλπος είναι μια ημίκλειστη θάλασσα, που καλύπτει έκταση περίπου 226.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και περιέχει γύρω στα 34.500 κυβικά χιλιόμετρα νερού, με αποτέλεσμα ένα μέσο βάθος 152 μέτρων.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κόλπος έχει παράσχει ένα ιστορικά σημαντικό θαλάσσιο αλιευτικό πεδίο για διάφορους λαούς των Πρώτων Εθνών που έχουν ζήσει στις ακτές του για χιλιετίες και χρησιμοποιούσαν τα νερά του για μεταφορά.

Το πρώτο τεκμηριωμένο ταξίδι ενός Ευρωπαίου στα νερά του κόλπου ήταν από τον Γάλλο εξερευνητή Ζακ Καρτιέ το έτος 1534. Ο Καρτιέ ονόμασε τις όχθες του ποταμού Αγίου Λαυρεντίου «Η Χώρα του Καναδά», μετά από μια αυτόχθονη λέξη που σημαίνει «χωριό» ή «οικισμός», ονομάζοντας έτσι τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο.

Την ίδια περίπου περίοδο, οι Βάσκοι έρχονταν συχνότερα στην περιοχή για κυνήγι φαλαινών και εμπόριο με τους λαούς των Πρώτων Εθνών των σύγχρονων καναδικών επαρχιών του Ατλαντικού και του Κεμπέκ. Άφησαν τα κατάλοιπα της παρουσίας τους σε πολλές τοποθεσίες της περιοχής—αποβάθρες, κλιβάνους, νεκροταφεία κ.λπ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Atlantic region, Government of Canada, page 86» (PDF). publications.gc.ca. Ανακτήθηκε στις 14 Μαρτίου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]