Μεσοαμερική

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τοποθεσία της Μεσοαμερικής στην Αμερικανική ήπειρο.

Η Μεσοαμερική είναι η πολιτισμική περιοχή της Αμερικής που περιλαμβάνει το νότιο ήμισυ του Μεξικού, τα εδάφη της Γουατεμάλας, του Ελ Σαλβαδόρ, της Μπελίζε καθώς και τις δυτικές περιοχές της Ονδούρας, της Νικαράγουας και της Κόστα Ρίκα. Διαφέρει από την μεσοαμερικανική περιοχή, όρο που επινοήθηκε για την ονομασία μιας γεωοικονομικής περιοχής σε διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ.[1] Η Μεσοαμερική είναι μια περιοχή οριζόμενη από τον πολιτισμό. Σε αυτήν την περιοχή αναπτύχθηκε ένας ιθαγενής πολιτισμός στο πλαίσιο ενός μωσαϊκού μεγάλης εθνοτικής και γλωσσικής ποικιλομορφίας. Η πολιτισμική ενότητα των μεσοαμερικανικών λαών αντικατοπτρίζεται σε διάφορες πτυχές, κάτι που ο Παουλ Κίρχοφ ονόμασε μεσοαμερικανικό σύμπλεγμα.[2]

Ο ορισμός του τι είναι αποδεκτό ότι ανήκει στη Μεσοαμερική είναι αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των ερευνητών αυτών των πολιτισμού· παρ’ όλα αυτά, συχνά αναφέρονται ως κοινά στοιχεία μεταξύ άλλων: η αγροτική βάση της οικονομίας, η καλλιέργεια καλαμποκιού, η χρήση δύο ημερολογίων (θρησκευτικού και πολιτικού), οι ανθρωποθυσίες ως μέρος της θρησκευτικής έκφρασης, η λίθινη τεχνολογία και η απουσία μεταλλουργίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «OECD Territorial Reviews: The Mesoamerican Region: Southeastern Mexico and Central America». oecd.org. Ανακτήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2022. 
  2. «Mesoamerica (Paul Kirchhoff) | Dimensión Antropológica». web.archive.org. 2 Μαρτίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2022. CS1 maint: Unfit url (link)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Mesoamerica στο Wikimedia Commons