Ύαινα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ύαινα
Χρονικό πλαίσιο απολιθωμάτων:
26–0Ma
Πρώιμη Μειόκαινος-σήμερα
Hyaenidae.jpg
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Τάξη: Σαρκοφάγα (Carnivora)
Οικογένεια: Υαινίδες (Hyaenidae)
Gray, 1821
Γένη

Η ύαινα είναι ζώο της οικογένειας των υαινιδών, η οποία με τη σειρά της ανήκει στην ομοταξία των Θηλαστικών. Είναι γνωστά τρία είδη της: Η Ύαινα η στικτή (Crocuta crocuta) της Αφρικής που ζει νότια της Σαχάρας, η Ύαινα η καστανή (Hyaena brunnea) της Νότιας Αφρικής και η Ύαινα η ραβδωτή (Hyaena hyaena), η οποία ζει από τη βόρεια και βορειοανατολική Αφρική ως την Μικρά Ασία και την Ινδία. Η ύαινα η στικτή είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος και η πιο επιθετική. Τρέφονται κυρίως από νεκρά ζώα. Παρά τη μικρή ποικιλομορφία τους, οι ύαινες είναι μοναδικά και ζωτικά στοιχεία των περισσότερων αφρικανικών οικοσυστημάτων.[1]

Το αρσενικό μπορεί να φτάσει τα 1,5 μέτρα σε συνολικό μήκος σώματος και ύψος 91 εκ. (στον ώμο). Οι ύαινες αυτές είναι νυκτόβιες. Ζουν σε ομάδες, πολλές φορές των 100 ατόμων, και κυνηγούν μαζί αναπτύσσοντας ταχύτητα μέχρι 65 χλμ. την ώρα. Μπορούν να αντιληφθούν ένα πτώμα από μεγάλη απόσταση. Κυνηγούν κυρίως πρόβατα, κατσίκες, μοσχάρια, μικρές αντιλόπες και άλλα μικρά ζώα όπως,(έντομα, πτηνά, φίδια και σαύρες). Ζούν έως 25 χρόνια.


Λόγω της εμφάνισής της, η υαινα μοιάζει να συγγενεύει με τις κύνιδες. Ωστόσο είναι πιο κοντά στα αιλουροειδή.

Οι (spotted hyenas), ([1][νεκρός σύνδεσμος]) έχουν εξαιρετική ακοή και οξεία όραση την (νύχτα). Κατά την ώρα του κυνηγιού, η αγέλη συνήθως προσπαθεί να απομονώσει το πιο αδύναμο μέλος των θηραμάτων, είται άρρωστο είτε με κάποια αναπηρία και τέλος να το σκοτώσει.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Mills & Hofer 1998, σελ. iv

2. National Geographic

(Spotted Hyenas). Λινκ προϋπάρχει μέσα στο κείμενο.

.