Αγριόγατα της ζούγκλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Αγριόγατα της ζούγκλας
Η Αγριόγατα της ζούγκλας
Η Αγριόγατα της ζούγκλας
Κατάσταση διατήρησης

Ελαχίστης Ανησυχίας (IUCN 3.1)
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mamalia)
Τάξη: Σαρκοφάγα (Carnivora)
Οικογένεια: Αιλουρίδες (Felidae)
Υποοικογένεια: Αιλουρίνες (Felinae)
Γένος: Αίλουρος
Είδος: Αγριόγατα της ζούγκλας
Διώνυμο
Αγριόγατα της ζούγκλας - Felis chaus
Schreber, 1777

Η Αγριόγατα της ζούγκλας ή Αγριόγατα των βάλτων (Felis chaus), είναι μια μεσαίου μεγέθους Γάτα, που απαντάται στην Κίνα, στην Ινδία, στη Μέση Ανατολή και την κεντρική και νοτιοανατολική Ασία. Ανήκει στο γένος Αίλουρος (Felis).

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αγριόγατα της ζούγκλας σε ζωολογικό κήπο

Η Αγριόγατα της ζούγκλας, είναι μια μεγάλη γάτα, με μακριά πόδια και αποτελεί το μεγαλύτερο είδος της Αγριόγατας. Το μήκος του κεφαλιού και του σώματός της, είναι συνήθως μεταξύ 59 και 76 εκατοστών. Η Αγριόγατα αυτή, έχει ύψος σχεδόν 36 εκατοστά και ζυγίζει 2-16 κιλά. Τα θηλυκά, τείνουν να είναι μικρότερα και ελαφρύτερα από τα αρσενικά. Το πρόσωπό της είναι μακρύ και στενό, με ένα λευκό ρύγχος. Τα μεγάλα, μυτερά αυτιά της, έχουν καφεκόκκινο χρώμα στο πίσω μέρος τους. Τα μάτια της έχουν κίτρινο χρώμα ενώ, γύρω από αυτά, διακρίνεται μια λευκή λωρίδα.

Η γούνα της, έχει χρώμα είτε αμμώδες, είτε κοκκινωπό, είτε γκρι. Σκούρες τρίχες καλύπτουν το σώμα της, ενώ υπάρχουν και πολλά μαύρα στίγματα. Το χειμώνα, η γούνα της είναι πιο πυκνή και βαριά, σε αντίθεση με το καλοκαίρι. Η ουρά της, έχει μήκος 21 έως 36 εκατοστά και χαρακτηρίζεται από δύο ή τρεις μαύρους κύκλους στο τελείωμά της. Εξαιτίας των μικρών ποδιών της, της κοντής ουράς της και της τούφας στα αυτιά, μοιάζει με μικρό Λύγκα. Το Καρακάλ και η Αφρικανική αγριόγατα, έχουν παρόμοια γούνα με την Αγριόγατα της ζούγκλας. Η Αγριόγατα της ζούγκλας, είναι μεγαλύτερη σχετικά με την οικόσιτη γάτα.

Συμπεριφορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αγριόγατα κατά τις μεσημεριανές ώρες

Η Αγριόγατα της ζούγκλας, δραστηριοποιείται κατά τη διάρκεια της ημέρας και κυνηγά καθ'όλη τη διάρκειά της. Τον χειμώνα κυνηγάει κατά τις ζεστές ώρες του μεσημεριού. Κατοικεί κυρίως σε λαγούμια και αλσύλια. Η συμπεριφορά της Αγριόγατας, δεν έχει μελετηθεί εκτεταμένα. Είναι μοναχικό ζώο και δεν αλληλεπιδρά με άλλες γάτες, παρά μόνο την περίοδο του ζευγαρώματος. Οι Αγριόγατες ψεκάζουν την περιοχή τους με ούρα και αρώματα.

Οι αρκούδες, οι κροκόδειλοι, τα τσακάλια, η λεοπάρδαλη και τα φίδια, είναι οι κυριότεροι ανταγωνιστές της Αγριόγατας. Όταν απειλείται, παράγει ήχους που μοιάζουν με μουγκρητό, ενώ το νιαούρισμά της, έχει χαμηλότερη ένταση από αυτό της οικόσιτης γάτας.

Διατροφή και κυνήγι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αγριόγατα της ζούγκλας

Η Αγριόγατα της ζούγκλας, είναι ένα σαρκοφάγο ζώο και προτιμά μικρά Θηλαστικά, όπως γερβίλους, λαγούς, τρωκτικά, αλλά και πουλιά. Επίσης μπορεί να κυνηγήσει ψάρια, βατράχια, έντομα, ερπετά (μικρά φίδια). Η λεία της, ζυγίζει συνήθως κάτω από 1 κιλό, ενώ μπορεί να κυνηγήσει και νεαρές γαζέλες. Επιπλέον, η Αγριόγατα, είναι παμφάγη, καθώς μπορεί να φάει και φρούτα, ειδικά τον χειμώνα.

Η Αγριόγατα, αρχικά, καταδιώκει το θήραμα, ενώ τα αυτιά της, την βοηθούν στον εντοπισμό του. Συχνά, εφαρμόζει διάφορες τεχνικές κυνηγιού. Όπως και το Καρακάλ, μπορεί να κάνει άλματα για να πιάσει πουλιά. Η Αγριόγατα της ζούγκλας, είναι ικανή ορειβάτης ενώ, μπορεί να κολυμπήσει μέχρι και 1,5 χιλιόμετρα και να βυθιστεί στο νερό, για να πιάσει ψάρια.

Αναπαραγωγή και κύκλος ζωής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Και τα δύο φύλα, είναι σεξουαλικά ώριμα τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Ο οίστρος του θηλυκού, κρατάει πέντε ημέρες, μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Το ζευγάρωμα, λαμβάνει χώρα, συνήθως από τον Ιανουάριο μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου. Η εποχή του ζευγαρώματος, χαρακτηρίζεται από θορυβώδεις μάχες των αρσενικών, για κυριαρχία. Η συμπεριφορά του ζευγαρώματος, είναι παρόμοια με αυτή της γάτας. Μετά το ζευγάρωμα, το ζευγάρι χωρίζει.

Η κύηση, διαρκεί περίπου 2 μήνες. Τα μικρά γεννιούνται μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιουνίου, αν και αυτό ποικίλλει γεωγραφικά. Πριν από τη γέννα, η μητέρα, ετοιμάζει τη φωλιά σε εγκαταλελειμμένα λαγούμια, σε κοίλα δέντρα ή σε καλάμια. Τα θηλυκά, μπορούν να γεννήσουν έως και δύο φορές το χρόνο. Τα γατάκια ζυγίζουν 43 έως 55 γραμμάρια, όταν γεννιούνται. Αρχικά, είναι τυφλά και ανήμπορα και ανοίγουν τα μάτια τους στις 10 με 13 ημέρες και απογαλακτίζονται πλήρως στους 3 μήνες. Τα αρσενικά δεν συμμετέχουν στην ανάπτυξη των παιδιών, αλλά κάτω από συνθήκες αιχμαλωσίας, είναι πολύ στοργικοί γονείς. Τα γατάκια, μπορούν να κυνηγούν από 6 μηνών και εγκαταλείπουν τη μητέρα τους, στους 8 με 9 μήνες. Η διάρκεια ζωής τους είναι μεταξύ 15 με 20 χρόνια, ενώ συνήθως είναι μεγαλύτερη από ότι στην άγρια φύση.

Οικότοποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο χάρτης κατανομής της Αγριόγατας της ζούγκλας

Η Αγριόγατα της ζούγκλας, ζει σε περιοχές με αρκετό νερό και πυκνή βλάστηση, όπως βάλτους, υγροτόπους και παρόχθιες περιοχές. Χαρακτηριστικός οικότοπος της Αγριόγατας είναι οι βάλτοι, εξ'ου και η δεύτερη ονομασία της, Αγριόγατα των βάλτων. Σε αντίθεση με το όνομά της, αποφεύγει να ζει σε τροπικά δάση και δασικές εκτάσεις. Οι Αγριόγατες, συχνά εμφανίζονται σε γεωργικές εκτάσεις και οικισμούς. Μπορούν να ζήσουν και σε εκτάσεις με αραιή βλάστηση. Επιπλέον, δεν προσαρμόζονται σε ψυχρά κλίματα και περιοχές με πολύ χιόνι.

Η Αγριόγατα της ζούγκλας, ζει στην Ασία, ειδικότερα στην Κίνα, την Ινδία, τη Μέση Ανατολή και την κεντρική και ανατολική Ασία. Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες μικρές γάτες της Ινδίας. Επίσης, πιστεύεται ότι υπάρχει και στη Μαλαισία.

Αν και δεν ήταν ποτέ εξημερωμένες, ένας μικρός αριθμός, έχει βρεθεί σε μούμιες στην Αρχαία Αίγυπτο (περί το 3700 π.Χ.), γεγονός που υποδηλώνει ότι είχαν χρησιμοποιηθεί για να ελέγχεται ο αριθμός των τρωκτικών.

Υποείδη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αγριόγατα της ζούγκλας, έχει 9 υποείδη: