Οικογένεια (βιολογία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
The various levels of the scientific classification system. Είδος Γένος Οικογένεια Τάξη Ομοταξία Συνομοταξία Βασίλειο Επικράτεια Ζωή

Magnify-clip.png
Η ιεραρχία των οκτώ κύριων ταξινομικών βαθμίδων στην Συστηματική ταξινόμηση. Μία τάξη περιλαμβάνει μία ή περισσότερες οικογένεις. Οι ενδιάμεσες βαθμίδες δεν συμπεριλαμβάνονται στο σχεδιάγραμμα .

Στη συστηματική ταξινόμηση η Οικογένεια (στα Λατινικά: familia, πληθυντικός familiae) είναι μία από τις οκτώ μεγάλες ταξινομικές βαθμίδες· ταξινομείται μεταξύ της τάξης και του γένους. Το σύνολο των οικογενειών που είναι συγγενείς μεταξύ τους ονομάζεται Τάξη. Η οικογένεια μπορεί να διαιρεθεί σε κατηγορίες όπως: Υπεροικογένεια (Superfamilia) και Υποοικογένεια (Subfamilia), που είναι ενδιάμεσες βαθμίδες πάνω από το βαθμίδα του γένους.

Στη Ζωολογία τα ονόματα των οικογενειών τελειώνουν πάντοτε με την ελληνική αρσενική κατάληξη -ίδαι (-idae). Οι υποοικογένεις καταλήγουν σε -ίναι (-inae) ενώ οι υπεροικογένειες καταλήγουν σε -οειδή (-oidea).

Στη Βοτανική οι οικογένειες των φυτών, φυκών, μυκήτων και βακτηρίων, έχουν καταλήξεις στα λατινικά σε -aceae, ενώ οι υποοικογένειες σε -oideae. Και οι δυο καταλήξεις αποδίδονται στα Ελληνικά με την κατάληξη «-οειδή» παρόλο που στα λατινικά η δεύτερη κατάληξη (-oideae) είναι η ελληνική απόδοση της πρώτης (-aceae). Μερικές πηγές, χρησιμοποιούν (αν όχι λανθασμένα) για τις καταλήξεις των οικογενειών στη Βοτανική την κατάληξη «-ίδαι», προφανώς επηρεασμένες από την αντίστοιχη κατάληξη στη Ζωολογία, και παρόλο που ετυμολογικά αυτή η μετάφραση δεν είναι ακριβής.

Ενώ στην λατινοποιημένη τους μορφή τα ελληνικά ονόματα παραμένουν άκλιτα, στην ελληνική κλίνονται όπως κάθε ουσιαστικό.

Παράδειγμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η νυχτοπεταλούδα Αρχιεαρίς η παρθενιάς (Archiearis parthenias) - από τις λέξεις άρχειν + έαρ και παρθένος - ανήκει στην υποοικογένεια των Αρχιεαρινών (Archiearinae), της οικογένειας των Γεωμετριδών (Geometridae), της υπεροικογένειας των Γεωμετροειδών (Geometroidea).