Αγριόγατα των Άνδεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Αγριόγατα των Άνδεων
Η Αγριόγατα των Άνδεων
Η Αγριόγατα των Άνδεων
Κατάσταση διατήρησης
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Τάξη: Σαρκοφάγα (Carnivora)
Οικογένεια: Αιλουρίδες (Felidae)
Υποοικογένεια: Αιλουρίνες (Felinae)
Γένος: Λεόπαρδος (Leopardus)
Είδος: Αγριόγατα των Άνδεων
Διώνυμο
Αγριόγατα των Άνδεων - Leopardus jacobita
Cornalia, 1865

Η Αγριόγατα των Άνδεων (Leopardus jacobita), είναι μία μικρή αγριόγατα, που ζει στην οροσειρά των Άνδεων και έχει χαρακτηριστεί από την IUCN ως «Απειλούμενη», αφού πιστεύεται ότι ζούνε λιγότερα από 2.500 άτομα στην άγρια φύση.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αγριόγατα των Άνδεων, έχει σταχτί - γκρι χρώμα στο κεφάλι, στα αυτιά και στο πρόσωπο. Οι περιοχές γύρω από τα χείλη και τα μάγουλα, έχουν λευκό χρώμα, με σκούρες καφέ ρίγες γύρω από τα μάτια και τα μάγουλα. Υπάρχουν κάποιες μαύρες κηλίδες στα μπροστινά πόδια, κίτρινες - καφέ ρίγες στα πλευρά και σκουρόχρωμοι δακτύλιοι στα πλευρά. Η μακριά και φουντωτή ουρά της, έχει 6 - 9 δακτυλίους, οι οποίοι έχουν χρώμα σκούρο καφέ ή μαύρου. Τα σημάδια των νεαρών, είναι πιο σκούρα από αυτά των ενηλίκων. Το μήκος των κρανίων των ενηλίκων, κυμαίνεται από 100,4 έως 114,8 mm και είναι μεγαλύτερα από αυτά της Αγριόγατας της Πάμπας ή της κατοικίδιας γάτας.

Η Αγριόγατα των Άνδεων, έχει μαύρη μύτη και χείλη και στρογγυλεμένα αυτιά. Στο πίσω μέρος της ουράς της, οι τρίχες, φτάνουν τα 40 - 45 mm. Τα ίχνη τους, έχουν μήκος 3,5 - 4 εκ. Τα «μαξιλαράκια» των ποδιών της, καλύπτονται από τρίχες.

Τα ενήλικα άτομα, έχουν μήκος από 57,5 έως 85 εκ., με 41,3 έως 48,5 εκ. μήκος ουράς. Το ύψος της στους ώμους, είναι περίπου 36 εκ., ενώ ζυγίζει μέχρι 5,5 κιλά.

Κατανομή και οικότοποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αγριόγατα των Άνδεων

Οι Αγριόγατες των Άνδεων, ζούνε στις Άνδεις, σε μεγάλα υψόμετρα. Στην Αργεντινή, ζουν σε υψόμετρο πάνω από 1800 μέτρα, ενώ στις νότιες πλαγιές των Άνδεων, σε υψόμετρα μεγαλύτερα των 4000 μέτρων, στη Χιλή, στη Βολιβία και στο κεντρικό Περού. Αυτές οι περιοχές, είναι άγονες, με αραιή βλάστηση, βραχώδεις και απότομες.

Οι οικότοποί τους, στις Άνδεις, είναι διασκορπισμένοι σε βαθιές κοιλάδες, όπου ζουν λαγοί, που αποτελούν την κύρια λεία τους. Σε όλη αυτή την περιοχή, το επίπεδο γενετικής ποικιλομορφίας, είναι πολύ χαμηλό.

Ενώ η κύρια λεία της είναι ο λαγός, είναι επίσης πιθανό ότι το Τσιντσιλά, είναι σημαντικό θήραμα της Αγριόγατας, ο πληθυσμός του οποίου, όμως, απειλείται λόγω του κυνηγιού και του εμπορίου γούνας. Δεδομένου ότι ζει μόνο στα ψηλά βουνά, οι άνθρωποι που ζουν στις πεδινές περιοχές, απειλούν τον πληθυσμό της Αγριόγατας των Άνδεων, λόγω της λαθροθηρίας. Συχνά, φονεύονται στη Χιλή και στη Βολιβία, λόγω τοπικών δεισιδαιμονιών.

Οικολογία και συμπεριφορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναπαραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο χάρτης κατανομής της Αγριόγατας των Άνδεων

Η εποχή του ζευγαρώματος, για τις Αγριόγατες των Άνδεων, λαμβάνει χώρα μεταξύ Ιουλίου - Αυγούστου, αλλά μπορεί να πραγματοποιηθεί και μεταξύ Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου. Σε κάθε γέννα, γεννιούνται 1 ή 2 μικρά, κατά την άνοιξη ή το καλοκαίρι, όπου η τροφή για τα μικρά, είναι άφθονη.

Ταξινόμηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παλαιότερα, η Αγριόγατα των Άνδεων, ανήκε στο γένος Οριαίλουρος (Oreailurus), με την ονομασία Oreailurus jacobita.Σήμερα ανήκει στο γένος Λεόπαρδος (Leopardus).