Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νεογενής περίοδος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Neogene)

Η Νεογενής περίοδος (προσαρμογή της ελληνικής γλώσσας : νεογενής, νεογέννητος[1][2]) είναι γεωλογική περίοδος με σημείο έναρξης τα 23.03 ± 0,05 εκατομμύρια έτη π.π. έως 2,588 εκατομμύρια έτη πριν, κατά την έναρξη της ανεπίσημης ακόμη τετραδικής περιόδου. Η Νεογενής ακολουθεί την Παλαιογενή της καινοζωικής εποχής. Σύμφωνα με την τρέχουσα πρόταση της ICS, η νεογενής περίοδος αποτελείται από τις υποπεριόδους Μειόκαινο και Πλειόκαινο[3], αγνοώντας την εν χρήσει Πλειστόκαινο και Ολόκαινο.

Γεωλογικές και βιολογικές μεταβολές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κλίμα κατά την έναρξη της Νεογενούς γίνεται ήπιο, ενώ από τις ενδείξεις φαίνεται πως στο βόρειο ημισφαίριο υπήρξε διαδικασία ορογένεσης. Εμφανίζονται, επίσης, σύγχρονα θηλαστικά και αναγνωρίσιμες οικογένειες πτηνών, όπως και ιππάρια και ποικιλίες μαστόδοντων. Τέλος, κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα ανθρωποειδή. Το ήπιο κλίμα ακολουθεί εντατικοποίηση της Παγετώδους κατά την Πλειόκαινο. Το κλίμα γίνεται ψυχρό και ξηρό. Εμφανίζεται ο Αυστραλοπίθηκος και πολλά από τα υπάρχοντα γένη θηλαστικών. Κατά την Πλειστόκαινο εμφανίζονται νέα θηλαστικά και εξαφανίζονται τα μεγάλα θηλαστικά. Έρχεται στο προσκήνιο ο σύγχρονος άνθρωπος.

Σημειώσεις παραπομπές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. ορισμός αρχαίο ελληνικό λεξικό - Δεκέμβριος 3, 2018
  2. ορισμός εθνικό κέντρο για κειμενικούς και λεξικούς πόρους 2012 - Δεκέμβριος 2, 2018
  3. Lourens, L., Hilgen, F., Shackleton, N.J., Laskar, J., Wilson, D., (2004) “The Neogene Period”. In: Gradstein, F., Ogg, J., Smith, A.G. (Eds.), Geologic Time Scale Cambridge University Press, Cambridge.