Καβουροφάγα αλεπού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Cerdocyon thous από την Κολομβία

Η καβουροφάγα αλεπού (Cerdocyon thous), γνωστή και ως αλεπού του δάσους, ή μάικονγκ, είναι υπάρχον είδος μεσαίου μεγέθους κυνίδη ενδημικού στο κεντρικό τμήμα της Νότιας Αμερικής, ο οποίος εμφανίστηκε κατά την εποχή του Πλειόκαινου.[1] Όπως οι νοτιοαμερικανικές αλεπούδες, οι οποίες ανήκουν στο γένος Λυκαλώπηξ, δεν είναι στενά συγγενικός με τις κανονικές αλεπούδες.

Αναπαραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ενήλικο θηλυκό γεννά ένα ή δύο μικρά ετησίως, και το αναπαραγωγικό ζεύγος είναι μονογαμικό. Το ζευγάρι διασχίζει τις πεδιάδες μαζί. Ως τροπικό ζώο, η αναπαραγωγή δεν είναι σταθερή σε ορισμένες περιόδους του έτους, και λαμβάνει χώρα δύο φορές ετησίως. Η αναπαραγωγική περίοδος αρχίζει συχνότερα τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, και ξανά τον Ιούλιο. Η γέννηση των απογόνων ακολουθεί μετά από 56ήμερη κύηση, συνήθως τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο ή μερικές φορές τον Μάρτιο,[2] και ξανά από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Οκτώβριο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. C. Cartelle and W. C. Hartwig. 1996. A new extinct primate among the Pleistocene megafauna of Bahia, Brazil. Proceedings of the National Academy of Sciences 93:6405-6409
  2. Nowak, Ronald M. (2005). Walker's Carnivores of the World. Baltimore: Johns Hopkins Press. (ISBN 0-8018-8032-7)