Σουρικάτα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Σουρικάτα
Meerkat feb 09.jpg
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Τάξη: Σαρκοφάγα (Carnivora)
Υποτάξη: Αιλουροειδή (Feliformia)
Οικογένεια: Ερπηστίδες Herpestidae
Γένος: Suricata
Desmarest, 1804
Είδος: S. suricatta
Διώνυμο
Suricata suricatta
(Schreber, 1776)
Meerkat Area.svg
Τόποι διαβίωσης της σουρικάτας

Η σουρικάτα[1] (Suricata suricatta, αφρικάανς Meerkat, στα ελληνικά αναφέρεται επίσης μίρκατ[2] ή μέρκατ[3], από τα αγγλικά και τα αφρικάανς αντίστοιχα) είναι μικρό θηλαστικό που ανήκει στην οικογένεια της μαγκούστας. Οι σουρικάτες ζουν στην έρημο Καλαχάρι από την Μποτσουάνα, τη Ναμίμπια και τη Νότιο Αφρική σε ομάδες των 20 ή περισσοτέρων μελών και έχουν διάρκεια ζωής 12-14 χρόνια. Το κυριότερο χαρακτηριστικό τους είναι ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα στέκονται όρθια για αρκετό χρονικό διάστημα πατώντας στα πίσω πόδια τους και χρησιμοποιώντας την ουρά τους για στήριγμα. Το βράδυ μένουν σε υπόγειες φωλιές, ενώ βγαίνουν έξω μόνο την ημέρα. [4][5]

Συμπεριφορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι οικογένειες των σουρικάτων αποτελούνται από ένα κυρίαρχο θηλυκό που ονομάζεται "βασίλισσα", υποδεέστερα θηλυκά και τα μικρά της βασίλισσας. Όταν ένα αρσενικό ενηλικιωθεί διώχνεται από την οικογένεια και περιπλανιέται μόνο του ή με τα αδέλφια του μέχρι να βρει μια ομάδα θηλυκών για να ζευγαρώσει με τη βασίλισσα και να φύγει ξανά. Εάν ένα υποδεέστερο θηλυκό πιαστεί να ζευγαρώνει, θα τιμωρηθεί με διωγμό ή ακόμα και θάνατο. Όταν μία ξένη ομάδα εισβάλει στο χώρο μιας οικογένειας, όλα τα μέλη της αρχίζουν να πηδούν στα τέσσερα πόδια με την ουρά όρθια προς το μέρος της αντίπαλης ομάδας. Σε κάθε οικογένεια υπάρχει κάτι σαν σχολείο όπου τα μικρά μαθαίνουν από νεαρά θηλυκά πως να επιβιώνουν στην έρημο.

Διατροφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι σουρικάτες είναι ζώα παμφάγα, αλλά η κύρια διατροφή τους είναι έντομα, μικρά θηλαστικά ακόμα και φίδια και σκορπιοί αφού έχουν ανοσία στο δηλητήριό τους. Για να φάνε έναν σκορπιό δαγκώνουν το κεντρί του, το βγάζουν και ύστερα τρώνε τον υπόλοιπο.

Εχθροί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι σουρικάτα έχει πολλούς φυσικούς εχθρούς, όπως φίδια και αετούς. Για να αποφύγει αυτά τα αρπακτικά η οικογένεια διορίζει έναν "φρουρό" ο οποίος κάθεται όρθιος σε ένα ψηλό σημείο και κοιτάζει γύρω. Εάν δει κάποιο αρπακτικό βγάζει μία κραυγή που περιέχει πληροφορίες για το είδος του θηρευτή, την απόσταση και την ταχύτητά του. Τότε όλη η οικογένεια στέκεται στα δύο πόδια και ύστερα τρέχει στο λαγούμι όπου και περιμένει να περάσει ο κίνδυνος.

Οικογένεια σουρικάτων

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]