Πύλη:Ζωολογία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Καλώς ήρθατε στην πύλη για την ζωολογία και την βιολογία των ζώων

Un jeune poisson clown (Premnas biaculeatus) entre les filaments d'une anémone (Entacmaea quadricolor).
Un jeune poisson clown (Premnas biaculeatus) entre les filaments d'une anémone (Entacmaea quadricolor).
Κατανομή της ποικιλομορφίας του ζωικού κόσμου

Η ζωολογία είναι η επιστήμη που ασχολείται με την μελέτη των ζώων. Αυτή η πύλη θέλει να ανακαλύψετε τις διάφορες πτυχές της ζωολογίας: τα ίδια τα ζώα, φυσικά, αλλά επίσης και τις μεθόδους εργασίας των ζωολόγων, τις βασικές έννοιες, κλπ..

Τα ζώα είναι ζωντανοί οργανισμοί αποτελούμενοι από ένα ή περισσότερα ευκαρυωτικά κύτταρα. Σε αντίθεση με τα φυτά, δεν έχουν χλωροπλάστες και δεν παράγουν μόνα τους την τροφή τους: είναι ετερότροφοι. Τα ζώα είναι πολυκύτταρα, και μπορούν να κινούνται σε όλη τη ζωή τους ή μόνο στο στάδιο της προνύμφης. Σχηματίζουν το βασίλειο Ζώα, υποδιαίρεση της επικράτειας Ευκαρυωτικά που αποτελούν μαζί με τα φυτά και τους μύκητες, αντίθετα με τα Προκαρυωτικά, αποτελούμενα από τα ευβακτήρια και τα αρχαία.

Η ζωική βιοποικιλότητα αποτελείται κυρίως από ασπόνδυλα όπως τα έντομα, τα αραχνίδια, τα καρκινοειδή και τα μαλάκια (για να αναφέρουμε μόνο τις τέσσερις μεγαλύτερες ομάδες).

Μία πύλη με 0 λήμματα, εκ των οποίων τα 0 έχουν επισημανθεί.
Μερικές μεγάλες ζωολογικές ομάδες
Σπόγγοι Κτενοφόρα Κνιδόζωα Μαλάκια Πλατυέλμινθες Δακτυλιοσκώληκεςs Νηματώδεις Βραδύπορα
Σπόγγοι (εδώ Clathrina clathrus)
Clathrina clathrus
Κτενοφόρα (εδώ Bathocyroe fosteri)
Bathocyroe fosteri
Κνιδόζωα (εδώ Heteractis magnifica)
Heteractis magnifica
Μαλάκια (εδώ Tridacna maxima)
Tridacna maxima
Πλατυέλμινθες (εδώ Pseudobiceros hancockanus)
Pseudobiceros hancockanus
Δακτυλιοσκώληκες (εδώ Phyllodoce lineata)
Phyllodoce lineata
Νηματώδεις (εδώ Wuchereria bancrofti)
Wuchereria bancrofti
Βραδύπορα (εδώ Hypsibius dujardini)
Hypsibius dujardini
Αρθρόποδα Εκτόπρωκτα Εχινόδερμα Ψάρια Αμφίβια Ερπετά Πτηνά Θηλαστικά
Αρθρόποδα (εδώ Araneus marmoreus)
Araneus marmoreus
Εκτόπρωκτα (εδώ Schizobrachiella sanguinea)
Schizobrachiella sanguinea
Εχινόδερμα (εδώ Pentagonaster duebeni)
Pentagonaster duebeni
Ψάρια (εδώ Colisa lalia)
Colisa lalia
Αμφίβια (εδώ Agalychnis callidryas)
Agalychnis callidryas
Ερπετά (εδώ Conolophus subcristatus)
Conolophus subcristatus
Πτηνά (εδώ Anisognathus somptuosus)
Anisognathus somptuosus
Θηλαστικά (εδώ )
Spermophilus saturatus

Επιλεγμένη εικόνα

   

Επιλεγμένο λήμμα

Ένας Dactylopterus volitans (πραγματικός ορισμός 2.793 × 1.862)

Ένας Dactylopterus volitans
(πραγματικός ορισμός 2.793 × 1.862)

Πρωτεύοντα
Πρωτεύοντα

Πρωτεύον ονομάζεται κάθε μέλος της βιολογικής τάξης Πρωτεύοντα (Primates), της ομάδας που περιλαμβάνει τους προσιμιίδες (στους οποίους συγκαταλέγονται οι λεμούριοι, οι λόρις, οι γαλάγοι και οι τάρσιοι) και τους σιμιίδες (μαϊμούδες και πίθηκοι). Με εξαίρεση τους ανθρώπους, οι οποίοι κατοικούν σε όλες τις ηπείρους της Γης, τα περισσότερα πρωτεύοντα ζουν σε τροπικές ή υποτροπικές περιοχές της Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας. Ορισμένα από τα πρωτεύοντα που έχουν εκλείψει είναι ο Αρχαιοΐντρις (ένας λεμούριος μεγαλύτερος από τον ασημόρραχο γορίλα) και οι οικογένειες Παλαιοπροπιθηκίδες και Αρχαιολεμουρίδες. Τα πρωτεύοντα ποικίλουν σε μέγεθος, από τον λεμούριο ποντικό της Μαντάμ Μπερθ των 30 γραμμαρίων, μέχρι τον Ορεινό Γορίλα των 200 κιλών. Σύμφωνα με απολιθώματα που έχουν εντοπιστεί, πρόγονοι των πρωτευόντων πιθανότατα έζησαν 65 εκατομμύρια χρόνια πριν κατά την ύστερη Κρητιδική περίοδο. Το παλαιότερο γνωστό πρωτεύον βάσει των απολιθωμάτων που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα ήταν ο Πλησιαδάπης που έζησε 55-58 εκατομμύρια χρόνια πριν, κατά την ύστερη Παλαιόκαινο εποχή. Έρευνες πάνω στο μοριακό ρολόι, υποδεικνύουν πως ο διαχωρισμός των πρωτευόντων ίσως έγινε πολύ παλαιότερα, πιθανότατα κατά τη μέση-Κρητιδική, 85 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Τα Πρωτεύοντα παραδοσιακά διαιρούνται σε δύο μεγάλες ομάδες: τους προσιμιίδες και τους σιμιίδες. Οι προσιμιίδες έχουν χαρακτηριστικά όμοια με αυτά των πρώιμων πρωτευόντων, και περιλαμβάνουν τους λεμούριους της Μαδαγασκάρης, τα λορισόμορφα, και τους τάρσιους. Οι σιμιίδες περιλαμβάνουν τις μαϊμούδες και τους πιθήκους. Πιο πρόσφατα, οι ταξινομιστές δημιούργησαν την υποτάξη Στρεψίρρινοι για να συμπεριλάβουν όλους τους προσιμιίδες πλην των τάρσιων, και την υποτάξη Απλόρρινοι στους οποίους ταξινόμησαν τους τάρσιους και τους σιμιίδες. Οι σιμιίδες διαιρούνται περαιτέρω σε δύο ομάδες: τους πλατύρρινους (ή μαϊμούδες Νέου Κόσμου) της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής, και τους κατάρρινους πιθήκους και μαϊμούδες της Αφρικής και της Ασίας. Πιο αναλυτικά, οι πλατύρρινοι (ή μαϊμούδες Νέου Κόσμου) περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τους καπουτσίνους και τις σκίουρους μαϊμούδες, και οι κατάρρινοι διαιρούνται σε δύο ομάδες, τα κερκοπιθηκοειδή (ή μαϊμούδες Παλαιού Κόσμου) -όπως είναι οι μπαμπουίνοι και οι μακάκοι, και τα ανθρωποειδή (πίθηκοι) -όπως είναι οι χιμπαντζήδες και οι άνθρωποι. Οι άνθρωποι είναι οι μόνοι κατάρρινοι που έχουν εξαπλωθεί επιτυχώς έξω από την Αφρική, τη Νότια και Ανατολική Ασία, αν και παλαιοντολογικά στοιχεία (απολιθώματα), δείχνουν πως πολλά άλλα είδη κατάρρινων έζησαν κάποια στιγμή στην Ευρώπη.

Όντας ευπροσάρμοστα θηλαστικά, τα πρωτεύοντα παρουσιάζουν ένα μεγάλο εύρος χαρακτηριστικών. Ορισμένα πρωτεύοντα (όπως οι μεγάλοι πίθηκοι και οι μπαμπουίνοι) δεν είναι δενδρόβια, αλλά όλα τα είδη έχουν ανατομικά χαρακτηριστικά που τα διευκολύνουν στην αναρρίχηση δέντρων. Μεταξύ των διαφόρων τρόπων κίνησης των πρωτευόντων, περιλαμβάνεται το πήδημα από δέντρο σε δέντρο, το περπάτημα στα δύο ή στα τέσσερα άκρα, το περπάτημα στηριζόμενο στις αρθρώσεις των δακτύλων, ή οι ταλαντεύσεις στα κλαδιά των δέντρων. Τα πρωτεύοντα χαρακτηρίζονται από το μεγάλο μέγεθος των εγκεφάλων τους, συγκριτικά με τα άλλα θηλαστικά, καθώς επίσης και από την ιδιαίτερη χρήση της στερεοσκοπικής όρασης με τίμημα τη χειροτέρευση της όσφρησης τους, την κυρίαρχη αίσθηση στα περισσότερα θηλαστικά. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι περισσότερο εμφανή στις μαϊμούδες και τους πιθήκους, και λιγότερο εμφανή στους λόρις και τους λεμούριους. Ορισμένα πρωτεύοντα έχουν αναπτύξει τριχρωματική όραση, ενώ τα περισσότερα πρωτεύοντα έχουν αντιτακτούς αντίχειρες και συλληπτήριες ουρές. Πολλά είδη είναι φυλετικά διμορφικά, γεγονός που σημαίνει πως τα αρσενικά και τα θηλυκά έχουν διαφορετικά φυσικά χαρακτηριστικά, όπως μάζα σώματος, μέγεθος κυνοδόντων, και χρώμα δέρματος-τριχώματος. Τα πρωτεύοντα έχουν μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης από άλλα θηλαστικά ίδιου μεγέθους, και αργούν να ωριμάσουν, αλλά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Μερικά ζουν μοναχικά, άλλα σε ζευγάρια των δύο φύλων, ενώ άλλα σε ομάδες μέχρι εκατό ατόμων.

Θεματική πλοήγηση

Ζωική ποικιλία

Ταξινομικός φωτοοδηγός του ζωικού κόσμου
Κύριες μεγάλες διαιρέσεις:
Οπισθόκωντα (Ταξινόμηση) - Μετάζωα (Ταξινόμηση) - Πρωτοστόμια (Ταξινόμηση) - Σπειρωτά (Ταξινόμηση) - Εκδυσόζωα (Ταξινόμηση) - Αμφίπλευρα (Ταξινόμηση) - Αρθρόποδα (Ταξινόμηση) - Δευτεροστόμια (Ταξινόμηση) - Χορδωτά (Ταξινόμηση) - Γναθοστόματα (Ταξινόμηση) - Αμνιωτά (Ταξινόμηση)

Με αλαφαβητική σειρά :

Calliphora hilli

Άκοιλα (Ταξινόμηση) - Ακτινοπτερύγιοι (Ταξινόμηση) - Αμφίβια (Ταξινόμηση) - Αραχνίδια (Ταξινόμηση) - Βραδύπορα (Ταξινόμηση) - Βραχιονόποδα (Ταξινόμηση) - Βρυόζωα (Ταξινόμηση) - Γαστρότριχα (Ταξινόμηση) - Δακτυλιοσκώληκες (Ταξινόμηση) - Έντομα (Ταξινόμηση) - Εχινόδερμα (Ταξινόμηση) - Ημιχορδωτά (Ταξινόμηση) - Θηλαστικά (Ταξινόμηση) - Θωρακοφόρα (Ταξινόμηση) - Καρκινοειδή (Ταξινόμηση) - Κεφαλοχορδωτά - Κινόρρυγχα (Ταξινόμηση) - Κνιδόζωα (Ταξινόμηση) - Κτενοφόρα (Ταξινόμηση) - Λεπιδοσαύρια (Σαύρες, φίδια) (Ταξινόμηση) - Μαλάκια (Ταξινόμηση) - Μυξόζωα (Ταξινόμηση) - Μυριάποδα (Ταξινόμηση) - Νηματώδεις (Ταξινόμηση) - Νημερτίνοι (Ταξινόμηση) - Ονυχοφόρα (Ταξινόμηση) - Ουροχορδωτά (Ταξινόμηση) Πλατυέλμινθες (Ταξινόμηση) - Πριαπουλοειδή (Ταξινόμηση) - Πτηνά (Ταξινόμηση) - Σιπουνκουλοειδή (Ταξινόμηση) - Σπόγγοι (Ταξινόμηση) - Τροχόζωα (Ταξινόμηση) - Χαιτόγναθα (Ταξινόμηση) - Χελώνια (Χελώνες) (Ταξινόμηση) - Χονδριχθύες (Ταξινόμηση) -

Έννοιες της εξελίξεως

Κάρολος Δαρβίνος (1809-1882).

Εξελικτική ιστορία της ζωής
Προσαρμογή - Βιοποικιλότητα - Εξελικτική βιολογία - Κλαδιστική - Φυλογενετική ταξινόμηση - Συστηματική ταξινόμηση - Συνεξέλιξη - Διεθνής Επιτροπή Ζωολογικής Ονοματολογίας - Εξελικτική σύγκλιση - Νησιωτική εξέλιξη - Εξαρμογή - Κατάλογος αντιστοιχίας Λατινικών-Ελληνικών όρων ταξινομικών μονάδων - Εγωιστικό γονίδιο - Εξελικτική καινοτομία - Αναπαραγωγή - Κανόνας του Μπέργκμαν - Αναπαραγωγή των ζώων - φυσική επιλογή - φυλετική επιλογή - Ειδογένεση - Ταξινόμηση Σίμπλεϋ-Άλκιστ - Ταξονομία

Διατήρηση

Είδη που κινδυνεύουν άμεσα με αφανισμό - Απειλούμενα είδη - Κόκκινη λίστα της IUCN

Ανατομία και φυσιολογία των ζώων

Ανατομία της γάτας.

Πτέρυγα (πτηνό) - Πτέρυγα (έντομα) - Θηλασμός - Κινητικό σύστημα - Αναπαραγωγικό σύστημα - Αναπνευστικό σύστημα - Αυτοτομία - Αναπτυξιακή βιολογία - Καρδιαγγειακό σύστημα - Κρανίο - Πέψη - Λέπι - Γονιμοποίηση - Γούνα - Ενδοκρινής αδένας - Νύχι - Φυλετική ορμόνη - Μεταμόρφωση - Μάτι - Αυγό - Αυτί - Γεννητικό όργανο - Πατούσα - Δέρμα - Φωτοδέκτης - Φτερό - Ουρά - Διατροφή - Δερματική αναπνοή - Αναπνοή - Αίμα - Σκελετός - Ακουστικό σύστημα - Πεπτικό σύστημα - Γαστρεντερικό σύστημα - Ανοσοποιητικό σύστημα - Λεμφικό σύστημα - Μυικό σύστημα - Νευρικό σύστημα των εντόμων - Νευρικό σύστημα - Αισθητικό σύστημα - Καλυπτήριο σύστημα - Ουροποιητικό σύστημα - Θερμορύθμιση - Μουστάκια

Οικολογία των ζώων

Κατανομή - Βιοκοινότητα - Βιοποικιλότητα - Βιομάζα - Βιότοπος - Ανταγωνισμός - Πληθυσμιακή μείωση - Οικολογία των πληθυσμών - Οικοσύστημα - Είδη που κινδυνεύουν άμεσα με αφανισμό - Απειλούμενα είδη - Εξαφάνιση - Αβιοτικός παράγοντας - Βιοτικός παράγοντας - Ροή ύλης και ενέργειας - Οικότοπος - Βιολογική αλληλεπίδραση - Οικοθέση - Πρωτογενής παραγωγή - Δευτερογενής παραγωγή - Ποικιλία των ειδών

Κλάδοι της ζωολογίας

Αραχνολογία - Καρκινολογία - Κογχυλιολογία - Κοπρολογία - Κρυπτοζωολογία - Εντομολογία - Ηθολογία - Ελμινθολογία - Ερπετολογία - Ιχθυολογία - Μαλακιολογία - Θηλαστικολογία - Μυριαποδολογία - Οφιολογία - Ορνιθολογία - Σκληροχρονολογία - Ζωογεωγραφία

Ζωολόγοι

Αγκασίζ - Οντιμπόν - φον Μπερ - Μπυφόν - Κυβιέ - Δαρβίνος - Σαρλ Λουσιέν Βοναπάρτης- Γκρέι- Γκρόουβς- Γκραντιντιέ- Γκύντερ- Ερμάν- Καίλιν- Λόρεντς- Μπένετ- Ούρκουχαρτ- Σούκερ- Τόμας- Χάντσον- Κρέιερ- Χέκελ-

   

Σχετικές πύλες

Εξαρτώμενα γνωστικά πεδία

Πύλη της μαλακιολογίας  Πύλη της μαλακιολογίας Πύλη της ερπετολογίας  Πύλη της ερπετολογίας
Πύλη της Αραχνολογίας  Πύλη της Αραχνολογίας Πύλη της ορνιθολογίας  Πύλη της ορνιθολογίας
Πύλη της εντομολογίας  Πύλη της εντομολογίας Πύλη των θηλαστικών  Πύλη των θηλαστικών
Πύλη της ιχθυολογίας  Πύλη της ιχθυολογίας

Πύλη των αλόγων  Πύλη των αλόγων Πύλη των γατών  Πύλη των γατών
Πύλη των κυνιδών  Πύλη των κυνιδών Πύλη των κατοικιδίων ζώων  Πύλη των κατοικιδίων ζώων
Πύλη των δεινοσαύρων  Πύλη των δεινοσαύρων Πύλη των κητών  Πύλη των κητών


Συνδεόμενα γνωστικά πεδία

Πύλη της διατήρησης της φύσης  Πύλη της διατήρησης της φύσης Πύλη της οικολογίας  Πύλη της οικολογίας
Πύλη Ιστορία της ζωολογίας και της βοτανικής  Πύλη Ιστορία της ζωολογίας και της βοτανικής Πύλη Προέλευση και εξέλιξη της ζωής  Πύλη Προέλευση και εξέλιξη της ζωής
Πύλη των αβύσσων  Πύλη των αβύσσων Πύλη της παλαιοντολογίας  Πύλη της παλαιοντολογίας


Παράλληλα γνωστικά πεδία

Πύλη της βιολογίας  Πύλη της βιολογίας Πύλη της μυκητολογίας  Πύλη της μυκητολογίας
Πύλη της βοτανικής  Πύλη της βοτανικής


Τελευταία λήμματα

Πύλη:Ζωολογία/Τελευταία λήμματα

Μικρά γουρούνια θηλάζοντας.

Πύλη:Ζωολογία/Image au hasard 2

Επισημασμένο περιεχόμενο


Λήμματα της Πύλης Ζωολογίας Τα 0 λήμματα της πύλης ζωολογίας, με αλφαβητική σειρά.


Αξιόλογο λήμμα Προβεβλημμένα λήμματα (0)

Είδη ζώων και άλλα τάξα
Θηλαστικά

Γάτα Αξιόλογο λήμμα Διάβολος της Τασμανίας Αξιόλογο λήμμα Πρωτεύοντα 

Πτηνά
Ερπετά και αμφίβια
Ψάρια
Άλλα

Φυλές

Γενικά λήμματα

Ζωολόγοι

Πολιτισμός, άλλα

Καλό λήμμα Καλά λήμματα (0)

Είδη ζώων και άλλα τάξα
Θηλαστικά

Λιοντάρι Καλό λήμμα

Πτηνά
Ερπετά και αμφίβια

Αυστραλιανός πράσινος δενδροβάτραχος Καλό λήμμα

Ψάρια
Άλλα

Φυλές

Γενικά λήμματα

Ζωολόγοι

Άλλα

Υποψηφιο αξιόλογο ή καλό λήμμα Υποψήφια : Καλόγερος (πτηνό)  - ψήφισε (ΑΛ) Υποψηφιο αξιόλογο ή καλό λήμμα Γαλάζια φάλαινα - ψήφισε (ΑΛ) Υποψηφιο αξιόλογο ή καλό λήμμα

  Συνολικά λήμματα 
της πύλης
  Αξιόλογα λήμματα     Καλά λήμματα  

0

0 Αξιόλογο λήμμα  (Διαίρεση με το μηδέν ‰)

0 Καλό λήμμα  (Διαίρεση με το μηδέν ‰)

Επιχείρηση

Hypercompe scribonia
Hypercompe scribonia
Ψαλίδα.
Ψαλίδα.


Συμμετάσχετε ενεργώς στην ανάπτυξη της Ζωολογίας στην βικιπαίδεια μέσω της επιχείρησης Ζωολογίας !