Ερυθρός λύγκας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ερυθρός λύγκας
Ερυθρός λύγκας
Ερυθρός λύγκας
Κατάσταση διατήρησης

Ελαχίστης Ανησυχίας (IUCN 3.1)
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mamalia)
Τάξη: Σαρκοφάγα (Carnivora)
Οικογένεια: Αιλουρίδες (Felidae)
Υποοικογένεια: Αιλουρίνες (Felinae)
Γένος: Λύγκας (Lynx)
Είδος: L. rufus
Διώνυμο
Lynx rufus (Λύγξ ο ερυθρός)
Schreber, 1777

Ο Eρυθρός λύγκας (Lynx rufus - Λύγξ ο ερυθρός) αποτελεί είδος λύγκα και συναντάται σε μεγάλη έκταση στη Βόρεια Αμερική, από τη Νέα Σκωτία ως και το Μεξικό. Είναι λίγο μικρότερος από τα άλλα είδη λύγκα, με μακρύτερη ουρά και έχει μεγάλα αυτιά, αλλά χωρίς τόσο πυκνές τούφες όπως τα συγγενικά του είδη. Στο ίδιο γένος ανήκει ο Ευρασιατικός λύγκας, ο Καναδικός λύγκας και ο Ιβηρικός λύγκας.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ερυθρός λύγκας μοιάζει με τα άλλα 3 συγγενικά του είδη, αλλά είναι κατά μέσο όρο ο μικρότερος από τα 4 είδη του Λύγκα. Το τρίχωμά του είναι μεταβλητό, αν και συνήθως είναι μαύρο με γκρίζο-καφέ χρώμα, με μαύρες ραβδώσεις στο σώμα και σκοτεινό στα μπροστινά πόδια και την ουρά. Τα στίγματα που υπάρχουν στο σώμα του λειτουργούν ως καμουφλάζ. Τα αυτιά του έχουν κοντές μαύρες τούφες. Υπάρχει γενικά ένα υπόλευκο χρώμα στα χείλη, το πηγούνι και στο κάτω μέρος του σώματός του. Το πρόσωπο του Ερυθρού λύγκα φαίνεται μεγάλο λόγω των επεκτάσεων των τριχών κάτω από τα αυτιά, που μοιάζει με γούνινη διπλή γενειάδα.

Ο ενήλικος Ερυθρός λύγκας έχει μήκος από 47,5 έως 125 εκατοστά από το κεφάλι μέχρι τον ώμο. Η ουρά του έχει μήκος από 9 έως 20 εκατοστά. Ο ενήλικας έχει ύψος από 30 έως 60 εκατοστά στους ώμους. Τα ενήλικα αρσενικά ζυγίζουν από 6,4 έως 18,3 κιλά με μέσο όρο τα 9,6 κιλά. Τα θηλυκά από 4 έως 15,3 κιλά με μέσο όρο τα 6,8 κιλά.

Συμπεριφορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ερυθρός λύγκας είναι δραστήριος κατά τη διάρκεια του Λυκόφωτος. Το ζώο αυτό είναι δραστήριο από 3 ώρες πριν το ηλιοβασίλεμα μέχρι περίπου τα μεσάνυχτα και στη συνέχεια πάλι πριν την αυγή μέχρι 3 ώρες μετά την ανατολή του ηλίου. Κάθε βράδυ μπορεί να διανύει από 2 έως 7 μίλια. Αυτή η συμπεριφορά ποικίλλει εποχιακά, έτσι ο Ερυθρός λύγκας κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα είναι δραστήριος κυρίως την μέρα.

Οι δραστηριότητες του Ερυθρού λύγκα περιορίζονται σε καθορισμένες περιοχές,οι οποίες ποικίλλουν ανάλογα με το φύλο και τη διανομή της λείας. Ο Ερυθρός λύγκας σημαδεύει την περιοχή του με κόπρανα,με ούρα και με γρατσουνιές στα δέντρα της περιοχής. Στην περιοχή του ο Ερυθρός λύγκας έχει πολλά κρησφύγετα, συνήθως ένα κύριο κρησφύγετο και πολλά άλλα βοηθητικά στην περιοχή, όπως κούφια κούτσουρα, σωρούς από θάμνους, αλσύλλια ή κάτω από βράχους.

Διατροφή και κυνήγι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας Ερυθρός λύγκας

Ο Ερυθρός λύγκας είναι σε θέση να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς τροφή, αλλά θα φάει αρκετά όταν τα θηράματα είναι άφθονα. Ο Ερυθρός λύγκας καταδιώκει το θήραμα του και στη συνέχεια στήνει ενέδρες με μία σύντομη καταδίωξη ή εφόρμηση. Ο Λύγκας προτιμάει περισσότερο τα θηλαστικά που ζυγίζουν από 0,68 έως 5,67 κιλά. Η κύρια λεία που ποικίλλει ανά περιοχή.

Ο Ερυθρός λύγκας κυνηγάει διαφόρων μεγεθών ζώα.Κυνηγάει μικρά ζώα όπως τρωκτικά, σκίουροι, πουλιά, ψάρια και έντομα. Τρέφεται επίσης και με μεγαλύτερα ζώα,όπως κουνέλια και λαγούς. Λιγότερο συχνά θα τρέφεται με μεγαλύτερα ζώα, όπως νεαρά οπληφόρα και άλλα σαρκοφάγα όπως αλιείς (είδος αλιευτικής νυφίτσας που ζει στην Βόρεια Αμερική), αλεπούδες,βιζόν, ασβούς, μικρά σκυλιά και οικόσιτες γάτες. Ενώ δεν είναι γνωστό αν επιτίθεται σε μεγαλύτερα είδη, όπως βοοειδή και άλογα και δεν αποτελεί μεγάλη απειλή για μικρότερα μηρυκαστικά, όπως πρόβατα και κατσίκες. Μπορεί επίσης να σκοτώνει και ελάφια, ιδιαίτερα τον χειμώνα όταν το μικρότερα αρπακτικά είναι σπάνια, ή όταν οι πληθυσμοί των ελαφιών είναι άφθονοι.

Κατανομή του Ερυθρού λύγκα[1].

Αναπαραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ερυθρός λύγκας με έναν σκοτωμένο λαγό
Μικρά ηλικίας 2-4 μηνών στο Τέξας

Οι Ερυθροί λύγκες ζουν 6 ή 8 χρόνια και λίγοι φτάνουν πέρα από τα 10 χρόνια. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορούν να ζήσουν 16 χρόνια στην φύση και 32 χρόνια σε αιχμαλωσία.

Η αναπαραγωγή αρχίζει κατά γενικό κανόνα από το δεύτερό τους καλοκαίρι, ενώ στα θηλυκά μπορεί να ξεκινήσει από το πρώτο τους έτος. Η παραγωγή σπέρματος ξεκινά κάθε χρόνο μέχρι τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο και το αρσενικό είναι γόνιμο το καλοκαίρι. Το αρσενικό θα ζευγαρώσει με ένα θηλυκό αρκετές φορές, από τον χειμώνα μέχρι τις αρχές της άνοιξης. Η εποχή του ζευγαρώματος αλλάζει ανά περιοχή, αλλά συνήθως λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου-Μαρτίου. Μετά το ζευγάρωμα το θηλυκό μπορεί να ζευγαρώσει και με άλλα αρσενικά, ενώ τα αρσενικά θα ζευγαρώσουν με πολλά θηλυκά. Ο κύκλος οίστρου του θηλυκού είναι 44 ημέρες και διαρκεί 5 έως 10 ημέρες. Οι Ερυθροί λύγκες ζευγαρώνουν καθ'όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Το θηλυκό γεννά από 1 έως 6 μικρά, συνήθως 2-4, που γεννιούνται τον Απρίλιο ή τον Μάιο, μετά από κύηση 60-70 ημερών. Μερικές φορές μπορεί να γεννήσει και για δεύτερη φορά, τον Σεπτέμβριο. Το θηλυκό γεννάει τα μικρά του σε κλειστό χώρο, όπως ένα σπήλαιο ή έναν κορμό δέντρου. Τα μικρά του γεννιούνται τυφλά και ανοίγουν τα μάτια τους στις 9-10 ημέρες. Στις 4 εβδομάδες εξερευνούν το γύρω περιβάλλον τους και όταν φτάνουν 2 μηνών απογαλακτίζονται. Στους πρώτους 3 έως 5 μήνες ξεκινάνε κυνήγι με τη μητέρα τους και στο πρώτο τους έτος την εγκαταλείπουν και διασκορπίζονται.

Οικότοποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ερυθρός λύγκας είναι γενικά ένα πολύ ευπροσάρμοστο ζώο. Προτιμά τα δάση με φυλλοβόλα, κωνοφόρα ή μικτά δέντρα. Σε αντίθεση με τους άλλους λύγκες, δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τα πυκνά δάση.

Οι Ερυθροί λύγκες ζουν στον νότιο Καναδά, στις Η.Π.Α. και στην μεξικανική πολιτεία της Οαχάκα. Στις Η.Π.Α. ζουν στο κεντροδυτικό τμήμα της και συγκεκριμένα στην Νότια Μινεσότα, στην ανατολική Νότια Ντακότα και σε ένα μεγάλο μέρος του Μιζούρι και επίσης στην Νέα Σκωτία. Ερυθροί λύγκες έχουν θεαθεί κατά καιρούς στην Νέα Υόρκη, στην Πενσυλβάνια και στο Τέξας. Επίσης είναι απειλούμενο στο Οχάιο, στην Ιντιάνα και το Νιου Τζέρσεϊ.

Υποείδη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • L. rufus rufus
  • L. r. gigas
  • L. r. floridanus
  • L. r. superiorensis
  • L. r. baileyi
  • L. r. californicus
  • L. r. mohavensis
  • L. r. esquinipae
  • L. r. oaxacensis
  • L. r. pallescens
  • L. r. peninsularis
  • L. r. texensis

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. IUCN (International Union for Conservation of Nature) 2008. Lynx rufus. In: IUCN 2014. The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.3. http://www.iucnredlist.org. Downloaded on 25 February 2015.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μάρκου, Φώτης (2009). "Γάτες". ΣΚΑΪ. σελ. 310.