Ιαγουαρόντι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιαγουαρόντι
Το Ιαγουαρόντι
Το Ιαγουαρόντι
Κατάσταση διατήρησης

Ελαχίστης Ανησυχίας (IUCN 3.1)
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Τάξη: Σαρκοφάγα (Carnivora)
Οικογένεια: Αιλουρίδες (Felidae)
Υποοικογένεια: Αιλουρίνες (Felinae)
Γένος: Πούμα (Puma)
Είδος: Ιαγουαρόντι
Διώνυμο
Ιαγουαρόντι - Puma yagouaroundi
Geoffroy Saint-Hilaire, 1803

Το Ιαγουαρόντι (Puma yagouaroundi), είναι ένα μικρό αιλουροειδές, που απαντάται στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Το 2002, χαρακτηρίστηκε από την IUCN ως «Ελάχιστης ανησυχίας», αν και θεωρείται πιθανό ότι δε ζει πλέον πέρα από τον ποταμό Αμαζόνιο. Η παρουσία του στην Ουρουγουάη, είναι αβέβαιη.

Στις ισπανόφωνες γλώσσες της Λατινικής Αμερικής, το Ιαγουαρόντι, αναφέρεται συχνά ως gato colorado, gato moro, león brenero, onza, tigrillo, leoncillo κ.α. Στην Πορτογαλική γλώσσα, αναφέρεται ως gato-mourisco, eirá, maracajá-preto κ.α.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ιαγουαρόντι σε σπηλιά

Το Ιαγουαρόντι, έχει κοντά ποδιά, μακρύ σώμα και μακριά ουρά. Τα αυτιά, είναι μικρά και στρογγυλεμένα. Η γούνα του, δεν έχει κηλίδες, έχει ομοιόμορφο χρώμα και μερικά σημάδια στο πρόσωπο. Το τρίχωμα, είναι είτε σκούρο καφέ - γκρι, η κόκκινο - καστανό, παρόμοιο με τη γούνα της Αλεπούς. Έχει μήκος από 53 έως 77 εκ, με 31 έως 60 εκ η μακριά ουρά. Ζυγίζει από 3,5 έως 9,1 κιλά.

Τα δύο είδη γούνας, πιστεύεται ότι διαχωρίζουν μεταξύ τους τα υποείδη του Ιαγουαρόντι.

Κατανομή και οικότοποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ιαγουαρόντι, απαντάται στο νότιο Τέξας, στις παράκτιες βόρειες περιοχές του Μεξικού και στη Νότια Αμερική, από τις ανατολικές πλαγιές των Άνδεων έως τη νότια και βόρεια Αργεντινή. Οι κύριοι οικότοποί του, είναι οι πεδινές περιοχές με θάμνους, κοντά σε πηγές νερού και διάφοροι άλλο, όπως ξηρά δάση και υγρά λιβάδια. Ενώ συνήθως ζουν σε πεδιάδες, έχουν εμφανιστεί και σε μεγάλα υψόμετρα (3.200 μ). Τα Ιαγουαρόντι, εμφανίζονται περιστασιακά και σε πυκνές τροπικές περιοχές.

Τα Ιαγουαρόντι, έχουν εμφανιστεί σε διάφορες πολιτείες των Η.Π.Α., όπως η Φλόριντα και η Αλαμπάμα. Επιπλέον, απαντώνται και στη Γαλλική Γουιάνα.

Οικολογία και συμπεριφορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ιαγουαρόντι σε λιβάδι

Τα Ιαγουαρόντι, είναι ενεργά κατά τη διάρκεια της ημέρας και όχι της νύχτας. Είναι ικανοί στο να αναρριχώνται στα δέντρα, αλλά προτιμούν να κυνηγούν στο έδαφος. Τρώνε κυρίως μικρά ζώα, όπως τρωκτικά, μικρά ερπετά και πουλιά. Έχουν παρατηρηθεί να σκοτώνουν και μεγαλύτερα θηράματα, όπως κουνέλια, πόσουμ, αλλά και σπανιότερα ψάρια ή πιθήκους. Όπως και άλλες γάτες, η διατροφή τους περιλαμβάνει γρασίδι και διάφορα αρθρόποδα.

Τα Ιαγουαρόντι, φαίνεται ότι σχηματίζουν μικρές ομάδες, σε αντίθεση με τις άλλες γάτες, ενώ είναι πρόθυμα να δεχθούν την παρουσία άλλων μελών στην ομάδα τους, στην άγρια φύση, που συνήθως αντιμετωπίζονταν ως μοναχικά. Η «κατοικία» τους, είναι ιδιαίτερα μεταβλητή, ανάλογα με το περιβάλλον. Το φάσμα τους, καταλαμβάνει μια έκταση από 6,8 έως 100 τ.χλμ. Όπως και οι άλλες γάτες, σηματοδοτούν την περιοχή τους με αρώματα, ούρα, με τρίψιμο του κεφαλιού τους στα δέντρα και με κόπρανα. Είναι ντροπαλά και μερικές φορές, μοναχικά ζώα.

Τα Ιαγουαρόντι, παράγουν παράξενους ήχους, που μοιάζουν με σφυρίγματα και ήχους πουλιών.

Αναπαραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιαγουαρόντι με μελανισμό

Η περίοδος αναπαραγωγής για τα Ιαγουαρόντι, λαμβάνει χώρα καθ'όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ο οίστρος, κρατά 3 με 5 ημέρες. Η κύηση διαρκεί 70 με 75 ημέρες και το θηλυκό γεννά 1 έως 4 γατάκια σε ένα κρησφύγετο που η ίδια διαμόρφωσε σε ένα πυκνό δάσος ή σε κοίλα δέντρα.

Τα μικρά, γεννιούνται με κηλίδες στα κάτω πλευρά τους, οι οποίες εξαφανίζονται καθώς μεγαλώνουν. Τα μικρά, είναι σε θέση να τρέφονται με στερεή τροφή στις 6 εβδομάδες. Τα Ιαγουαρόντι, γίνονται σεξουαλικά ώριμα στα 2 χρόνια, ενώ έχουν ζήσει μέχρι και 10 χρόνια σε αιχμαλωσία.

Υποείδη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο χάρτης κατανομής του Ιαγουαρόντι

Το Ιαγουαρόντι, έχει 8 υποείδη:

Απειλές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Ιαγουαρόντι, δεν είναι ιδιαίτερα περιζήτητα για τη γούνα τους, αλλά κινδυνεύουν λόγω της απώλειας των οικοτόπων τους. Επίσης, έχει εκφραστεί η ανησυχία, ότι τα Ιαγουαρόντι, μπορεί να εξαφανιστούν από το νότιο Μεξικό, λόγω απώλειας των οικοτόπων τους.

Διατήρηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πληθυσμοί της κεντρικής και βόρειας Αμερικής, έχουν ταξινομηθεί στο «Παράρτημα Ι της CITES».Όλοι οι άλλοι πληθυσμοί περιλαμβάνονται στο «Παράρτημα ΙΙ της CITES».Τα υποείδη P. y. cacomitli, P. y. fossata, P. y. panamensis και P. y. tolteca, αναφέρονται ως «απειλούμενα».