Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αγριόγατος του Παντανάλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αγριόγατος του Παντανάλ
Καλλιτεχνική απεικόνιση του Αγριόγατου του Παντανάλ (1897)
Καλλιτεχνική απεικόνιση του Αγριόγατου του Παντανάλ (1897)
Κατάσταση διατήρησης
Δεν έχει αξιολογηθεί (IUCN 3.1)
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Τάξη: Σαρκοφάγα (Carnivora)
Οικογένεια: Αιλουρίδες (Felidae)
Υποοικογένεια: Αιλουρίνες (Felinae)
Γένος: Λεόπαρδος (Leopardus)
Είδος: Αγριόγατος του Παντανάλ
Διώνυμο
Αγριόγατος του Παντανάλ - Leopardus braccatus
Cope, 1889

Ο Αγριόγατος του Παντανάλ (Leopardus braccatus) είναι ένα μικρό αιλουροειδές της τροπικής Νότιας Αμερικής. Πήρε το όνομά του από τους υγροτόπους του Παντανάλ, στην κεντρική Νότια Αμερική, αλλά απαντά κυρίως σε χορτολιβαδικές εκτάσεις, θαμνώδεις εκτάσεις, σαβάνες και φυλλοβόλα δάση. Παραδοσιακά αντιμετωπίζονται ως υποείδος του μεγαλύτερου Κολοκόλο (Leopardus colocolo), αλλά χωρίστηκε κατά κύριο λόγο με βάση τις διαφορές στο τρίχωμα χρώμα / σχέδιο και κρανιακές μετρήσεις. Ο διαχωρισμός αυτός δεν υποστηρίζεται από τη γενετική έρευνα, με αποτέλεσμα ορισμένες αρχές να υποστηρίζουν ότι είναι ένα υποείδος του κολοκόλο, αν και άλλοι τη θεωρούν ως «πιθανό διακριτό είδος», και η ισχύς της γενετικής έρευνας έχει αμφισβητηθεί.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Αγριόγατοι του Παντανάλ, είναι μικρά αιλουροειδή, περίπου στο μέγεθος μιας κατοικίδιας γάτας. Έχουν κιτρινωπή ή καφέ γούνα με σκούρες - καφέ κηλίδες στα πλευρά, έναν υπόλευκο λαιμό, δύο σκούρες γραμμές σε κάθε μάγουλο, μαύρες ρίγες στα πόδια και στο στήθος και μια μαύρη άκρη στην ουρά τους. Τα αυτιά, είναι μυτερά και μεγάλα και έχουν σκούρο γκρι χρώμα. Έχουν, επίσης, παρατηρηθεί άτομα με μελανισμό στη Βραζιλία.

Τα δύο υποείδη, προσδιορίζονται με βάση τη γούνα τους. Το υποείδος L. b. braccatus, έχει σχεδόν σκούρα γούνα, με αχνά καφέ σημάδια, μαύρη άκρη στην ουρά και ολόμαυρα πόδια. Το υποείδος L. b. munoai, έχει πιο ανοιχτή και κιτρινωπή ουρά, με καφέ σημάδια.Τα πόδια του, είναι μαύρα μόνο στα πέλματα και η ουρά του, έχει στενούς, μαύρους δακτυλίους.

Η γούνα του Αγριόγατου του Παντανάλ, είναι μεγαλύτερη και πιο πυκνή από όλα τα συγγενικά της είδη. Τα νύχια της είναι μακριά και καμπυλωτά.

Κατανομή και οικότοποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Αγριόγατοι του Παντανάλ, ζούνε σε υψόμετρα έως και τα 2000 μέτρα στην ανατολική - κεντρική Βραζιλία, στην Ουρουγουάη, αλλά και σε γειτονικές περιοχές (Βολιβία, Παραγουάη, Αργεντινή). Σε αυτή την περιοχή, κατοικούν σε ανοιχτά λιβάδια και πυκνά δάση, αλλά και σε υγροτόπους, όπως μαρτυράει και το όνομά της (π.χ. Παντανάλ) της Βραζιλίας, της Βολιβίας και της Παραγουάης. Επίσης, έχουν αναφερθεί και σε γεωργικές εκτάσεις.

Συμπεριφορά και διατροφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο χάρτης κατανομής του Αγριόγατου του Παντανάλ

Οι Αγριόγατοι του Παντανάλ, δραστηριοποιούνται κυρίως την μέρα και είναι μοναχικά ζώα. Ο χώρος του, κυμαίνεται μεταξύ 3 και 37 τετραγωνικών χλμ. Είναι σαρκοφάγα ζώα και τρέφονται με μικρά θηλαστικά, όπως τρωκτικά, πουλιά του εδάφους, μικρές σαύρες και φίδια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, πιστεύεται ότι η συμπεριφορά τους, είναι παρόμοια με αυτή του Κολοκόλο (Leopardus colocolo). Πολλές φορές, οι Αγριόγατες του Παντανάλ, διασταυρώνονται και με άλλα αιλουροειδή, δημιουργώντας έτσι υβρίδια.

Υποείδη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αγριόγατος του Παντανάλ, έχει δύο υποείδη:

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]