Κολοκόλο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κολοκόλο
Καλλιτεχνική απεικόνιση του Κολοκόλο (1896)
Καλλιτεχνική απεικόνιση του Κολοκόλο (1896)
Κατάσταση διατήρησης
Μη αναγνωρισμένη (IUCN 3.1)
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Τάξη: Σαρκοφάγα (Carnivora)
Οικογένεια: Αιλουρίδες (Felidae)
Υποοικογένεια: Αιλουρίνες (Felinae)
Γένος: Λεόπαρδος (Leopardus)
Είδος: Κολοκόλο
Διώνυμο
Κολοκόλο - Leopardus colocolo
Molina, 1782

Το Κολοκόλο (Leopardus colocolo), είναι μία μικρό, ριγέ αιλουροειδές, που απαντάται στην δυτική πλαγιά των Άνδεων, στη κεντρική και βόρεια Χιλή.Μέχρι πρόσφατα, συμπεριλαμβανόταν στην Αγριόγατα της Πάμπας (Leopardus pajeros) και στον Αγριόγατο του Παντανάλ (Leopardus braccatus), αλλά διαχωρίστηκε λόγω κρανιακών μετρήσεων και της εξωτερικής εμφάνισης.Μερικοί τα θεωρούν ως υποείδη του Κολοκόλο.

Περιγραφή - Οικότοποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κολοκόλο, είναι μία μικρή, βαριά γάτα.Το μήκος του σώματός της, κυμαίνεται από 56 έως 67 cm, με μήκος ουράς από 29 έως 32 cm, ενώ ζυγίζει περίπου 3 κιλά.Τα δύο υποείδη, διαχωρίζονται λόγω του τριχώματός τους.Το υποείδος L. c. colocolo, έχει κοκκινωπές ή σκούρες γκρίζες ρίγες στα πλευρά, στα μάγουλα, στα αυτιά, ενώ η ουρά τους έχει μαύρη άκρη με 4 ή 5 δακτύλιους.Τα πόδια τους, έχουν σκούρες καφέ ρίγες, το στήθος τους έχει μαύρες κηλίδες με υπόλευκο χρώμα.Ζει στην κεντρική Χιλή, σε υποτροπικά, ξηρά δάση σε υψόμετρο έως τα 1800 μέτρα.Το υποείδος L. c. wolffsohni, έχει μεγάλες κοκκινωπές - καφέ κηλίδες στα πλευρά, σκούρο χρώμα στα αυτιά και 8 δακτύλιους στην ουρά.Οι ρίγες στα πόδια του, έχουν σκούρα καφέ ή ολόμαυρο χρώμα.Ζει στο βόρειο τμήμα της Χιλής σε θαμνώνες.Από τα δύο δείγματα του υποείδους, το ένα βρέθηκε σε υψόμετρο μεταξύ 2000 και 4000 μέτρων και τα άλλο στα 4100 μέτρα.

Εξωτερικά, το Κολοκόλο, διαφέρει από την Αγριόγατα της Πάμπας όσον αφορά το μέγεθος, το χρώμα και τα σχέδια του τριχώματος.Μερικές Αγριόγατες της Πάμπας, είναι τόσο μεγάλες όσο και το Κολοκόλο, ενώ κάποια υποείδη της, έχουν το ίδιο χρώμα με το υποείδος L. c. wolffsohni.

Συμπεριφορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο χάρτης κατανομής του Κολοκόλο, μαζί με την Αγριόγατα της Πάμπας και τον Αγριόγατο του Παντανάλ

Λίγα είναι γνωστά για το κυνήγι και τις διατροφικές συνήθειες του Κολοκόλο.Ωστόσο, πιστεύεται ότι τρώει κυρίως μικρά θηλαστικά, πουλιά, ινδικά χοιρίδια, τρωκτικά, λαγούς και πέρδικες.Ορισμένοι, θεωρούν ότι είναι νυκτόβια ζώα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι είναι ημερόβια.

Το Κολοκόλο, γεννάει, κάθε φορά, 1 ή 2 και μερικές φορές 3 γατάκια.Τα γατάκια, ζυγίζουν 130 γρ., κατά τη γέννησή τους.Ο μέσος όρος ζωής είναι τα 9 χρόνια, αλλά μπορούν να ζήσουν μέχρι και 16 χρόνια.

Υποείδη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κολοκόλο, έχει δύο υποείδη:

  • Leopardus colocolo colocolo
  • Leopardus colocolo wolffsohni