Κοντκόντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κοντκόντ
Το Κοντκόντ
Το Κοντκόντ
Κατάσταση διατήρησης
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Τάξη: Σαρκοφάγα (Carnivora)
Οικογένεια: Αιλουρίδες (Felidae)
Υποοικογένεια: Αιλουρίνες (Felinae)
Γένος: Λεόπαρδος (Leopardus)
Είδος: Κοντκόντ
Διώνυμο
Κοντκόντ - Leopardus guigna
Molina, 1782

Το Κοντκόντ (Leopardus guigna), είναι η μικρότερη αγριόγατα που ζει στην Αμερική.Ζει κυρίως στην κεντρική και νότια Χιλή και σε ορισμένα μέρη της Αργεντινής.Η κατανομή του, είναι μικρότερη σε έκταση από αυτή των υπόλοιπων αιλουροειδών της Νότιας Αμερικής.Το 2002, χαρακτηρίστηκε από την IUCN ως «Εκτεθειμένο», αφού ο συνολικός πληθυσμός του, μπορεί να είναι λιγότερος από 10.000 άτομα, με πτωτική τάση, λόγω της υποβάθμισης των οικοτόπων του και των διώξεων που υφίσταται.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κοντκόντ, έχει μικρό κεφάλι, μεγάλα πόδια και παχιά ουρά.Τα ενήλικα άτομα, ζυγίζουν από 2 έως 2,5 κιλά, με μήκος από 37 έως 51 cm και μήκος ουράς από 20 έως 25 cm.Το ύψος του στους ώμους, είναι περίπου 25 cm.

Το χρώμα της γούνας του, είναι καφέ - κίτρινο ή γκρι - καφέ.Το σώμα του, είναι γεμάτο μαύρες βούλες και δακτύλιους στην ουρά.Τα αυτιά, οι ώμοι και ο λαιμός, έχουν μαύρες ραβδώσεις με λευκό χρώμα.Ο μελανισμός στα Κοντκόντ, είναι ιδιαίτερα συχνός.

Κατανομή και οικότοποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Κοντκόντ, ζούνε σε εύκρατα, τροπικά δάση στη νότια πλαγιά των Άνδεων και σε παράκτιες περιοχές.Ζουν επίσης, σε δάση της Χιλής, με χαρακτηριστικό φυτό το Μπαμπού.Προτιμούν τα αειθαλή, εύκρατα τροπικά δάση, τα φυλλοβόλα εύκρατα υγρά δάση, τους θαμνώνες και τα κωνοφόρα δάση.Συνήθως, απαντώνται σε δάση και θαμνώνες, ενώ σπανιότερα, σε καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Τα Κοντκόντ, ζούνε σε υψόμετρο έως και 1900 μέτρων.Στην Αργεντινή, έχουν καταγραφεί σε υγρά, ορεινά δάση, με διάφορα φυτά, όπως Μπαμπού.

Οικολογία και συμπεριφορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο χάρτης κατανομής του Κοντκόντ

Τα Κοντκόντ, είναι εξίσου ενεργά και την ημέρα και τη νύχτα.Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ξεκουράζονται σε ρεματιές με πυκνή βλάστηση και σε σωρούς από ακανθώδεις θάμνους.Είναι άριστοι ορειβάτες και εύκολα μπορούν να αναρριχηθούν σε δέντρα με διάμετρο 1 μέτρου.Τρέφεται με πουλιά, σαύρες, τρωκτικά, σε ρεματιές και δάση, καθώς επίσης και αργυροπούλια, τσίχλες, αλλά και οικόσιτα κοτόπουλα και χήνες.

Το φάσμα του αρσενικού, καλύπτει μια έκταση 1 έως 2,5 τετ. χιλιομέτρων, ενώ τα θηλυκά, καλύπτουν μια πιο μικρή έκταση 0,5 έως 0,7 χιλιομέτρων.

Αναπαραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κύηση, διαρκεί περίπου 72 με 78 ημέρες.Συνήθως, γεννούν 3 γατάκια.Αυτό το είδος, μπορεί να ζήσει έως και 11 χρόνια.

Υποείδη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κοντκόντ, έχει δύο υποείδη:

Το Κοντκόντ, θεωρούταν παλαιότερα, ως μέλος του γένους Ονσιφέλις (Oncifelis), που αποτελούταν από τρία μικρά αιλουροειδή, ιθαγενή της Νότιας Αμερικής.Όλα τα είδη πλέον, θεωρούνται μέλη του γένους Λεόπαρδος (Leopardus).Μαζί με το Κοντκόντ, τα πρώην μέλη του γένους Ονσιφέλις, ήταν το Κολοκόλο (Leopardus colocolo) και ο Αγριόγατος του Ζοφρουά (Leopardus geoffroyi).