Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κοινή μαγκούστα νάνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κοινή μαγκούστα νάνος

Κατάσταση διατήρησης

Ελαχίστης Ανησυχίας (IUCN 3.1) [1]
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα
Συνομοταξία: Χορδωτά
Ομοταξία: Θηλαστικά
Τάξη: Σαρκοφάγα
Οικογένεια: Ερπηστίδες
Υποοικογένεια: Ερπηστίνες
Γένος: Ελογαλή (Helogale)
Είδος: H. parvula
Διώνυμο
Helogale parvula
Σούνδεβαλλ, 1847

Κατανομή της κοινής μαγκούστας νάνου

Η κοινή μαγκούστα νάνος (Helogale parvula), ενίοτε ονομαζόμενη μαγκούστα νάνος, είναι ένα μικρό αφρικανικό σαρκοφάγο που ανήκει στην οικογένεια των Ερπηστιδών (Herpestidae).

Φυσικά χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κοινή μαγκούστα νάνος είναι μία τυπική μαγκούστα: έχει μεγάλο μυτερό κεφάλι, μικρά αυτιά, μακριά ουρά, κοντά άκρα και μακριά νύχια. Το είδος διακρίνεται από άλλες μαγκούστες από το μέγεθός του. Είναι πολύ μικρότερο από ό, τι τα περισσότερα άλλα είδη (18 με 28 εκατοστόμετρα, 210 με 350 γραμμάρια)· πραγματικά, αυτό είναι το μικρότερο σαρκοφάγο της Αφρικής. Η μαλακή γούνα έχει μεγάλη ποικιλία στο χρώμα, που κυμαίνεται από κιτρινωπό κόκκινο σε πολύ βαθύ καστανό.

Κατανομή και ενδιαίτημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κοινή μαγκούστα νάνος απαντά κυρίως σε ξηρές ποώδεις διαπλάσεις, ανοικτά δάση, και θαμνοτόπους, μέχρι 2.000 μέτρα υψόμετρο. Συχνάζει ιδιαίτερα σε περιοχές με πολλά αναχώματα τερμιτών, το αγαπημένο της μέρος για ύπνο. Το είδος αποφεύγει τα πυκνά δάση και τις ερήμους.

Μαγκούστα νάνος από την περιοχή Σάβι Σανδς της Νοτίου Αφρικής.

Το είδος απλώνεται από την Ανατολική στη νότια Κεντρική Αφρική, από την Ερυθραία και την Αιθιοπία στο Τράνσβααλ στη Νότια Αφρική.

Συμπεριφορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοινή μαγκούστα νάνος στο Σερενγκέτι

Η κοινή μαγκούστα νάνος είναι ημερήσιο ζώο. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα κοινωνικό είδος που ζει σε εκτεταμένες οικογενειακές ομάδες των δύο ως τριάντα ζώων. Υπάρχει αυστηρή ιεραρχία μεταξύ των ζώων του ίδιου φύλου μέσα σε μια ομάδα, με επικεφαλής το κυρίαρχο ζεύγος (κατά κανόνα τα γηραιότερα μέλη της ομάδας).

Δημοσιεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Anne Rasa: Mongoose Watch: A Family Observed, John Murray, 1985, ISBN 0-719-54240-5.
  • Anne Rasa: Intra-familial sexual repression in the dwarf mongoose (Helogale parvula) in Naturwissenschaften, Volume 60, Number 6, p. 303-304, Springer, 1973.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Creel, S. & Hoffmann, M. (2008). Helogale parvula. 2008 IUCN Red List of Threatened Species. IUCN 2008. Ανακτήθηκε 22 March 2009. Η καταχώρηση στη βάση δεδομένων περιλαμβάνει μια σύντομη αιτιολόγηση γιατί αυτό το είδος είναι ελαχίστου ανησυχίας