Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αρκτική αλεπού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αρκτική αλεπού
Αρκτική αλεπού
Αρκτική αλεπού
Κατάσταση διατήρησης

Ελαχίστης Ανησυχίας (IUCN 3.1)
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Τάξη: Σαρκοφάγα (Carnivora)
Οικογένεια: Κυνοειδή (Canidae)
Γένος: Vulpes
Είδος: V. lagopus
Διώνυμο
Vulpes lagopus
Carolus Linnaeus, 1758
Γεωγραφική διασπορά της αρκτικής αλεπούς (με γαλάζιο)

Η αρκτική αλεπού (Vulpes lagopus), γνωστή και ως λευκή αλεπού, πολική αλεπού ή αλεπού του χιονιού, είναι το είδος αλεπούς που ζει στους Αρκτική, δηλαδή στις πολικές περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου.[1][2][3] Στο μέγεθος είναι λίγο μικρότερη από την αλεπού των εύκρατων περιοχών. Τον χειμώνα δεν πέφτει σε χειμερία νάρκη όπως άλλα ζώα.

Είναι σαρκοφάγο ζώο που τρέφεται συνήθως με σάπιο κρέας φάλαινας ή τα αποφάγια από τα θύματα των πολικών αρκούδων. Επίσης τρέφεται με μικρότερα ζώα όπως λαγούς, αμφίβια και ευάλωτα νεογνά φώκιας, που έχουν απομακρυνθεί από το κοπάδι τους, πουλιά (ιδίως αποδημητικά), αυγά και ψάρια. Φτιάχνει το κρησφύγετό της κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Αντέχει θερμοκρασίες έως και -70 βαθμούς Κελσίου πριν αρχίσει να έχει αίσθηση κρύου. Καθώς είναι ένα από τα μεγαλύτερα σαρκοφάγα ζώα του αρκτικού κύκλου δεν έχει πολλούς εχθρούς και δεν είναι πουθενά απειλούμενο είδος. Πιο ευάλωτα είναι τα αλεπουδάκια. Γεννά μια φορά τον χρόνο έως 15 κουταβάκια κατά την έναρξη του καλοκαιριού και αφού τα θηλάσει μερικούς μήνες είναι αρκετά ανεξάρτητα για να ζήσουν τον Αρκτικό χειμώνα μόνα τους.

Είναι περιζήτητη για τη γούνα της, που τον χειμώνα είναι άσπρη για να μην διακρίνεται εύκολα από τη λεία ή τους εχθρούς της ανάμεσα στο χιόνι, και το καλοκαίρι γίνεται καφετί. Διαθέτει την πιο ζεστή γούνα όλων των θηλαστικών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Angerbjörn, A. & Tannerfeldt, M. (2014). Vulpes lagopus. The IUCN Red List of Threatened Species 2014. doi:10.2305/IUCN.UK.2014-2.RLTS.T899A57549321.en
  2. Wozencraft, W. C. (2005). «Order Carnivora». Στο: Wilson, D. E.· Reeder, D. M. Mammal Species of the World (3rd έκδοση). Johns Hopkins University Press. σελίδες 532–628. ISBN 978-0-8018-8221-0. OCLC 62265494. 
  3. «Arctic Fox | National Geographic». Animals. 10 Σεπτεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2019.