Μαλαισιανή αρκούδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαλαισιανή αρκούδα στον εθνικό δρυμό Καινγκ Κρατσάν

Η μαλαισιανή αρκούδα (Helarctos malayanus) είναι είδος στην οικογένεια των Αρκτιδών (το μόνο είδος στο γένος Ήλαρκτος) που απαντάται στα τροπικά δάση της Νοτιοανατολικής Ασίας. Είναι η μικρότερη αρκούδα, με ύψος σχεδόν 70 εκατοστά μέχρι τον ώμο και βάρος 25–65 κιλά. Είναι στιβαρή, με μεγάλες πατούσες, σθεναρά κυρτά νύχια, μικρά στρογγυλεμένα αφτιά και κοντό ρύγχος. Η γούνα είναι γενικά κατάμαυρη, αλλά μπορεί να ποικίλλει από γκρι έως κόκκινο χρώμα. Η μοναδική της μορφολογία - μαζεμένα μπροστινά πόδια, πεπλατυσμένο στήθος, ισχυρά μπροστινά άκρα με μεγάλα νύχια - υποδηλώνει προσαρμογές για αναρρίχηση.

Η μαλαισιανή αρκούδα είναι η πιο δενδρόβια από όλες τις αρκούδες. Είναι εξαιρετική αναρριχήτρια και λιάζεται ή κοιμάται σε δένδρα 2 έως 7 μέτρων πάνω από το έδαφος. Είναι κυρίως ενεργή κατά τη διάρκεια της ημέρας, αν και η νυχτερινή ζωή μπορεί να είναι πιο κοινή σε περιοχές όπου συχνάζουν άνθρωποι. Οι μαλαισιανές αρκούδες τείνουν να παραμένουν μοναχικές, αλλά μερικές φορές εμφανίζονται σε ζευγάρια (όπως μια μητέρα και το μικρό της). Δεν φαίνεται να πέφτουν σε χειμερία νάρκη, πιθανώς επειδή οι πόροι τροφίμων είναι διαθέσιμοι όλο το χρόνο σε όλη την περιοχή. Όντας παμφάγες, οι μαλαισιανές αρκούδες έχουν ευρύ διαιτολόγιο που περιλαμβάνει μυρμήγκια, μέλισσες, σκαθάρια, μέλι, τερμίτες και φυτικό υλικό όπως σπόρους και διάφορα είδη φρούτων· σπονδυλωτά όπως πουλιά και ελάφια τρώγονται επίσης περιστασιακά. Αναπαράγονται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Καθίστανται σεξουαλικά ώριμες σε ηλικία δύο έως τεσσάρων ετών. Οι γέννες περιλαμβάνουν ένα ή δύο μωρά που παραμένουν με τη μητέρα τους για περίπου τρία χρόνια.

Η περιοχή της μαλαισιανής αρκούδας οριοθετείται από τη βορειοανατολική Ινδία προς τα βόρεια και εκτείνεται από νότια προς νοτιοανατολικά μέσω του Μπαγκλαντές, της Καμπότζης, της Μιανμάρ, του Λάος, της Ταϊλάνδης και του Βιετνάμ στην ηπειρωτική Ασία έως το Μπρουνέι, την Ινδονησία και τη Μαλαισία στο νότο. Αυτές οι αρκούδες απειλούνται από τη μεγάλη αποδάσωση και το παράνομο κυνήγι για τροφή και το εμπόριο άγριας ζωής· βλάπτονται επίσης σε συγκρούσεις με ανθρώπους όταν εισέρχονται σε γεωργικές εκτάσεις, φυτείες και περιβόλια. Ο παγκόσμιος πληθυσμός εκτιμάται ότι έχει μειωθεί κατά 35% τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Η IUCN έχει κατατάξει αυτό το είδος ως ευάλωτο.

Το όνομα του γένους της μαλαισιανής αρκούδας, Ήλαρκτος, προέρχεται από τις λέξεις ήλιος και άρκτος, και ονομάστηκε έτσι για το χαρακτηριστικό της πορτοκαλί έως κρεμ σημάδι στο στήθος της που ομοιάζει με μισοφέγγαρο.[1][2][3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Kemmerer, L. (2015). «Bear basics». Στο: Kemmerer, L. Bear Necessities: Rescue, Rehabilitation, Sanctuary, and Advocacy. Boston: Brill. σελίδες 17–34. ISBN 978-90-04-29309-0. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2023. 
  2. Fitzgerald, C. S.; Krausman, P. R. (2002). «Helarctos malayanus». Mammalian Species 696: 1–5. doi:10.1644/1545-1410(2002)696<0001:HM>2.0.CO;2. 
  3. Liddell, H. G.· Scott, R. (1889). An Intermediate Greek–English Lexicon. Oxford: Clarendon Press. σελίδες 117, 350.  Unknown parameter |name-list-style= ignored (βοήθεια)