Νοτιοαμερικανική γκρίζα αλεπού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η νοτιοαμερικανική γκρίζα αλεπού (Lycalopex griseus), γνωστή και ως παταγονική αλεπού, είναι είδος Λυκαλώπεκος, οι «ψευδείς» αλεπούδες. Είναι ενδημική στο νότιο τμήμα της Νότιας Αμερικής.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ζευγάρι νοτιοαμερικανικών γκρίζων αλεπούδων στο ηφαίστειο Λόνκιμαϊ, Περιοχή Αραουκανία, Χιλή

Η νοτιοαμερικανική γκρίζα αλεπού είναι ένας μικρός αλεπουδόμορφος κυνίδης, ο οποίος ζυγίζει 2,5 έως 5,45 χιλιόγραμμα, και έχει μήκος 65 έως 110 εκατοστά με ουρά 20 έως 43 εκατοστών. Το κεφάλι είναι κοκκινωπό-καφέ διάστικτο με λευκό χρώμα. Τα αφτιά είναι μεγάλα και υπάρχει μια ιδιαίτερη μαύρη βούλα στο πηγούνι. Το τρίχωμα είναι στικτό, με προστατευτικές τρίχες αγκούτι και ένα κοντό, πυκνό ανοιχτόχρωμο υποτρίχωμα. Η κοιλιά είναι ανοιχτό γκρι. Τα άκρα είναι καστανόξανθα και οι μηροί διασταυρώνονται από μια σκουρόχρωμη γραμμή. Η μακριά, φουντωτή ουρά έχει μια σκουρόχρωμη ραχιαία ρίγα και σκουρόχρωμη άκρη με ένα ωχρότερο, διάστικτο κάτω τμήμα.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Lycalopex griseus (mammal)». Global Invasive Species Database. Invasive Species Specialist Group. 10 Αυγούστου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2015.