Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μελανόραχο τσακάλι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μελανόραχο τσακάλι
Το μελανόραχο τσακάλι
Το μελανόραχο τσακάλι
Κατάσταση διατήρησης

Ελαχίστης Ανησυχίας (IUCN 3.1)
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Τάξη: Σαρκοφάγα (Carnivora)
Οικογένεια: Κυνίδες (Canidae)
Γένος: Λουπουλέλλα (Lupulella)
Είδος: Μελανόραχο τσακάλι (L. mesomelas)
Διώνυμο
Lupulella mesomelas
Schreber, 1775

Το μελανόραχο τσακάλι (Lupulella mesomelas) είναι κυνίδης που προέρχεται από δύο περιοχές της Αφρικής, που χωρίζονται κατά προσέγγιση από 900 χιλιόμετρα.

Η μία περιοχή περιλαμβάνει το νοτιότερο άκρο της ηπείρου, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής, της Ναμίμπιας, της Μποτσουάνας και της Ζιμπάμπουε. Η άλλη περιοχή βρίσκεται κατά μήκος των ανατολικών ακτών, συμπεριλαμβανομένης της Κένυας, της Σομαλίας, του Τζιμπουτί, της Ερυθραίας και της Αιθιοπίας. Παρατίθεται από την IUCN ως είδος ελάχιστης ανησυχίας, λόγω του εκτεταμένου εύρους και της προσαρμοστικότητάς του, μολονότι εξακολουθεί να διώκεται ως αρπακτικό ζώο και φορέας λύσσας.

Σε σύγκριση με άλλα μέλη του γένους Κύων, το μελανόραχο τσακάλι είναι ένα πολύ αρχαίο είδος, και έχει αλλάξει ελάχιστα από το Πλειστόκαινο,[1] όντας το πιο βασικό κυνοειδές που μοιάζει με το λύκο, παραπλεύρως με το στενά συγγενές ριγωτό τσακάλι. Πρόκειται για ένα ζώο που μοιάζει με αλεπού[2] με κοκκινωπό τρίχωμα και μαύρη ράχη που εκτείνεται από τους ώμους μέχρι τη βάση της ουράς.[3] Πρόκειται για μονογαμικό ζώο, του οποίου τα μικρά μπορούν να παραμείνουν με την οικογένεια για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων γενεών κουταβιών.[4] Το μελανόραχο τσακάλι δεν είναι κακόφαγο και τρέφεται με μικρά έως μεσαία ζώα, καθώς και φυτικές ουσίες και απορρίμματα ανθρώπων.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Kingdon, J. (1977), East African Mammals: An Atlas of Evolution in Africa, Volume 3, Part A: Carnivores, University of Chicago Press, p. 31
  2. Kingdon, J. & Hoffman, M. (2013), Mammals of Africa Volume V, Bloomsbury : London, pp. 39-45, (ISBN 1408189968)
  3. Walton, L. R. & Joly, D. O. (2003), Canis mesomelas, Mammalian Species, No. 715, pp. 1-9
  4. Estes, R. (1992). The behavior guide to African mammals: including hoofed mammals, carnivores, primates. University of California Press. pp. 404-408. (ISBN 0-520-08085-8).
  5. Loveridge, A.J. & Nel, J.A.J. 2004. Black-backed jackal Canis mesomelas. In Sillero-Zubiri, C., Hoffman, M. & MacDonald, D. W., ed., Canids: Foxes, Wolves, Jackals and Dogs - 2004 Status Survey and Conservation Action Plan, pp. 161-166. IUCN/SSC Canid Specialist Group, (ISBN 2-8317-0786-2)