Καναδικός λύγκας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καναδικός λύγκας
Ο Καναδικός λύγκας
Ο Καναδικός λύγκας
Κατάσταση διατήρησης

Ελαχίστης Ανησυχίας (IUCN 3.1)
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mamalia)
Τάξη: Σαρκοφάγα (Carnivora)
Οικογένεια: Αιλουρίδες (Felidae)
Υποοικογένεια: Αιλουρίνες (Felinae)
Γένος: Λύγκας
Είδος: Καναδικός λύγκας
Διώνυμο
Λυγξ ο καναδικός - Lynx canadensis
Kerr, 1792

Ο Καναδικός Λύγκας (Lynx canadensis) είναι ένα σαρκοφάγο θηλαστικό, που ανήκει στην οικογένεια των Αιλουρίδων και στο γένος του Λύγκα. Ο Καναδικός λύγκας είναι στενός συγγενής του Ευρασιατικού λύγκα. Το ζώο αυτό ζει σε όλο τον Καναδά και την Αλάσκα και σε βόρεια τμήματα των ΗΠΑ. Στο ίδιο γένος ανήκουν ο Ευρασιατικός λύγκας,ο Ιβηρικός λύγκας και ο Ερυθρός λύγκας.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πορτραίτο καναδικού λύγκα

Η εμφάνιση του Καναδικού λύγκα είναι παρόμοια με του Ευρασιατικού λύγκα όπως η ουρά του που έχει ασημένιο και καφετί χρώμα και φέρει μαύρα σημάδια. Το καλοκαίρι η γούνα του παίρνει ένα καφεκόκκινο χρώμα. Το ζώο αυτό έχει ένα γούνινο περιλαίμιο που μοιάζει με διπλό μούσι, μια κοντή ουρά με μαύρη άκρη και μακριές γούνινες τούφες στα αυτιά του. Τα μακριά και τριχωτά του πόδια του επιτρέπουν να ταξιδεύει μέσα στο βαθύ χιόνι.

Σε μέγεθος ο Καναδικός λύγκας είναι μικρότερος από τον ευρασιατικό συγγενή του, με μέσο βάρος τα 8 έως 11 κιλά, τα 80 έως 105 εκατοστά μήκος και με ύψος του ώμου από 48 έως 56 εκατοστά. Τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά.

Όπως όλοι οι λύγκες,έχει 18 δόντια, με 4 μεγάλους κυνόδοντες για να δαγκώνει το θήραμά του. Επίσης έχει 4 σελινόδοντες (πίσω δόντια που υπάρχουν στα σαρκοφάγα) για να κόβουν το κρέας σε μικρά κομμάτια.Υπάρχουν μεγάλα διάκενα ανάμεσα στους 4 κυνόδοντες και στα υπόλοιπα δόντια, ενώ έχει μειωμένο αριθμό προγομφίων ώστε να δαγκώνει όσο το δυνατόν πιο βαθιά το θήραμα.

Συμπεριφορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Καναδικός λύγκας είναι κυρίως νυκτόβιο ζώο αν και μπορεί να είναι ενεργός κάθε στιγμή της ημέρας. Ζουν επίσης σε ιδιαίτερα πυκνά δάση. Σε περιοχές όπου το φάσμα τους συμπίπτει με αυτό των άλλων ζώων, κυνηγούν σε περιοχές με πολύ χιόνι ή σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Αυτά τα ζώα μπορούν να παραμείνουν σε μία απόσταση 100 μέτρων αλλά παρ'όλα αυτά δεν διστάζουν να κολυμπούν.

Αν και συνήθως είναι μοναχικά ζώα,μερικές φορές ταξιδεύουν σε μικρές ομάδες. Οι λύγκες περιφέρονται περίπου 1,5 με 3 μίλια κάθε μέρα. Οι περιοχές που κατοικούν κυμαίνονται μεταξύ 15 έως 50 χιλιομέτρων, αλλά είναι εξαιρετικά μεταβλητές. Όταν το φαγητό γίνεται δυσεύρετο, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού περιπλανιέται μακριά και αφήνουν μερικούς πίσω, στην αρχική περιοχή. Όπως όλα τα αιλουροειδή, οι Καναδικοί λύγκες σημαδεύουν την περιοχή τους. Οι ενήλικες συνήθως σημαδεύουν με κόπρανα πάνω στο χιόνι ή με διάφορα αρώματα.

Διατροφή και Κυνήγι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Καναδικός λύγκας κατά τη διάρκεια αναζήτησης τροφής

Οι Καναδικοί λύγκες τρέφονται κυρίως με λαγούς. Το καλοκαίρι όμως τρέφονται με τρωκτικά και πτηνά, ενώ μερικές φορές κυνηγούν και μεγαλύτερα θηράματα όπως ελάφια.

Οι Καναδικοί λύγκες χρησιμοποιούν τα μεγάλα αυτιά και τα μάτια τους για να αναζητήσουν το θήραμα. Οι λύγκες θα κυνηγήσουν κάθε 1 με 2 μέρες και θα καταναλώσουν 600 έως 1200 γραμμάρια των τροφίμων ανά μέρα. Οι λύγκες κυνηγούν κυρίως με ενέδρες, ενώ αλλάζει η τακτική τους ανάλογα με το έδαφος και την αφθονία των θηραμάτων. Οι Καναδικοί λύγκες δεν έχουν μεγάλη αντοχή στο κυνήγι, ενώ είναι γρήγοροι σε μικρές αποστάσεις, δεν έχουν την ικανότητα να διατηρήσουν την ταχύτητά τους για περισσότερα από μερικές δεκάδες μέτρα. Αν και ο Καναδικός Λύγκας είναι μοναχικός κυνηγός, τα θηλυκά μαζί με τα μικρά κυνηγούν μαζί.

Αναπαραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εποχή αναπαραγωγής στον Καναδικό λύγκα διαρκεί έναν μήνα,που κυμαίνεται μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου ανάλογα με το κλίμα. Κατά τη διάρκεια της εποχής αυτής το θηλυκό προσελκύει το αρσενικό.Το ζευγάρωμα μπορεί να γίνει 6 φορές σε 1 ώρα. Ο θηλυκός λύγκας μπορεί να ζευγαρώσει μόνο με ένα αρσενικό κάθε τέτοια εποχή, αλλά το αρσενικό μπορεί να ζευγαρώσει με πολλά θηλυκά.

Η κύηση διαρκεί περίπου 64 μέρες, οπότε τα μικρά γεννιούνται μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου. Τα θηλυκά συνήθως γεννούν 4 μικρά. Τα μικρά ζυγίζουν 175-235 γραμμάρια κατά τη γέννησή τους και αρχικά είναι τυφλά και ανήμπορα για τις πρώτες 14 μέρες και απογαλακτίζονται στις 12 εβδομάδες. Όταν αρχίζουν και βλέπουν, τα μάτια τους έχουν ένα φωτεινό μπλε χρώμα αλλά, καθώς μεγαλώνουν τα μάτια τους αποκτούν ένα καστανό χρώμα. Τα μικρά φεύγουν από το καταφύγιό τους μετά τις 5 εβδομάδες και αρχίζουν το κυνήγι μεταξύ 7-9 μηνών. Τα μικρά αφήνουν τη μητέρα τους στους 10 μήνες, καθώς αρχίζει η επόμενη περίοδος αναπαραγωγής, αλλά τα μικρά δεν φτάνουν το πλήρες μέγεθος των ενηλίκων μέχρι τα 2 τους χρόνια. Τα θηλυκά φτάνουν στην σεξουαλική ωριμότητα στους 10 μήνες, αν και συχνά αναπαράγονται στον πρώτο τους χρόνο, ενώ τα αρσενικά φτάνουν στην σεξουαλική ωριμότητα στα 2 ή 3 τους χρόνια. Οι Καναδικοί λύγκες μπορούν να ζήσουν 14 χρόνια σε αιχμαλωσία, ενώ η διάρκεια ζωής τους στη φύση είναι πολύ μικρότερη.

Οικότοποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Καναδικός λύγκας ζει στα βόρεια δάση σε όλο σχεδόν τον Καναδά και την Αλάσκα. Επίσης μεγάλος πληθυσμός ζει στην Μοντάνα, στο Αϊντάχο, στην Ουάσινγκτον και στο Όρεγκον. Υπάρχουν επίσης και στο Εθνικό Πάρκο Γιέλοουστοουν. Ο Καναδικός λύγκας είναι σπάνιος στη Γιούτα, στη Μινεσότα και στη Νέα Αγγλία. Επίσης ζει και στον Εθνικό δρυμό Medicine Bow στο Ουαϊόμινγκ.

Υποείδη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Lynx canadensis canadensis
  • Lynx canadensis mollipilosus
  • Lynx canadensis subsolanus