Αφρικανικός χρυσότριχος αγριόγατος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αφρικανικός χρυσότριχος αγριόγατος
Ο Αφρικανικός χρυσότριχος αγριόγατος
Ο Αφρικανικός χρυσότριχος αγριόγατος
Κατάσταση διατήρησης
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Τάξη: Σαρκοφάγα (Carnivora)
Οικογένεια: Αιλουρίδες (Felidae)
Υποοικογένεια: Αιλουρίνες (Felinae)
Γένος: Καρακάλ (Caracal)
Είδος: Αφρικανικός χρυσότριχος αγριόγατος
Διώνυμο
Αφρικανικός χρυσότριχος αγριόγατος - Caracal aurata
Temminck, 1827

Ο Αφρικανικός χρυσότριχος αγριόγατος (Caracal aurata), είναι ένα μικρό αιλουροειδές, που απαντάται στα τροπικά δάση της δυτικής και κεντρικής Ασίας. Έχει χαρακτηριστεί από την IUCN ως «Εκτεθειμένο». Είναι στενός συγγενής τόσο του Καρακάλ (Caracal caracal) όσο και του Σερβάλ (Leptailurus serval). Παλαιότερα, έχει τοποθετηθεί στο γένος Προφέλις (Profelis).

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δύο δέρματα Αφρικανικού χρυσότριχου αγριόγατου

Ο Αφρικανικός χρυσότριχος αγριόγατος, έχει το διπλάσιο μέγεθος από μια κατοικίδια γάτα. Το στρογγυλεμένο κεφάλι, είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με το μέγεθος του σώματός του. Είναι μία βαριά, κοντόχοντρη γάτα με μεγάλα πόδια και μια σχετικά μακριά ουρά. Το μήκος του σώματός του, κυμαίνεται από 61 έως 101 εκ., με μήκος ουράς από 16 έως 46 εκ. Το ύψος στους ώμους, είναι περίπου 38 με 55 εκ. Αυτή η γάτα, ζυγίζει περίπου 5,5 με 16 κιλά. Τα αρσενικά, είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά.

Το χρώμα του Αφρικανικού χρυσότριχου αγριόγατου, είναι καστανό ή κοκκινωπό γκρι, ή γκρίζο καφέ - σκούρο. Το σώμα του, είναι γεμάτο με μαύρα στίγματα και βούλες. Οι περιοχές γύρω από τα μάτια, ο λαιμός, η κοιλιά, τα μάγουλα, το πηγούνι, έχουν λευκό χρώμα. Η ουρά του, είναι πιο σκούρα στο πάνω μέρος της, ενώ η άκρη της, είναι μαύρη. Τα υποείδη που ζουν στο δυτικό τμήμα της κατανομής τους, έχουν πιο μεγάλες βούλες, από αυτά του ανατολικού τμήματος. Οι γούνες, πιστεύεται ότι διαχωρίζουν τα υποείδη μεταξύ τους. Ο μελανισμός, δεν είναι ιδιαίτερα συχνός.

Γενικότερα, ο Αφρικανικός χρυσότριχος αγριόγατος, μοιάζει με το Καρακάλ, με μικρότερα αυτιά, μεγαλύτερη ουρά και πιο μικρό, στρογγυλεμένο πρόσωπο. Έχουν μικρά, στρογγυλεμένα μάτια, χρώματος ανοιχτού μπλε - καφέ.

Κατανομή και οικότοποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αφρικανικός χρυσότριχος αγριόγατος, απαντάται σε τροπικά δάση σε υψόμετρο μέχρι και 3.000 μ. Προτιμά τα πυκνά, υγρά δάση με πυκνή βλάστηση και συχνά, εμφανίζεται κοντά σε ποτάμια, δάση με μπαμπού και σε βαλτότοπους. Αυτό το αιλουροειδές, ζει, από τη Σενεγάλη στα δυτικά έως την Κένυα στα ανατολικά, από τη Νότια Αφρική στα νότια, μέχρι την Ανγκόλα στα βόρεια.

Οικολογία και συμπεριφορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λόγω του μοναχικού χαρακτήρα του, λίγα είναι γνωστά για την συμπεριφορά τους. Είναι μοναχικά ζώα και είναι ιδιαίτερα δραστήρια κατά τη διάρκεια της νύχτας και του λυκόφωτος, αν και έχουν παρατηρηθεί να κυνηγούν και την ημέρα, ανάλογα με την διαθεσιμότητα των τοπικών θηραμάτων.

Οι Αφρικανικοί χρυσότριχοι αγριόγατοι, είναι σε θέση να αναρριχηθούν στα δέντρα, αλλά προτιμούν να κυνηγούν στο έδαφος. Τρέφονται κυρίως με ύρακες των δέντρων και τρωκτικά, αλλά κυνηγούν επίσης πουλιά, μικρούς πιθήκους, νεαρούς υλόχοιρους και μικρές αντιλόπες. Έχουν παρατηρηθεί, επίσης, να τρέφονται με οικόσιτα κοτόπουλα.

Αναπαραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η γνώση των αναπαραγωγικών συνηθειών των Αφρικανικών χρυσότριχων αγριόγατων, προέρχεται από τα δείγματα της αιχμαλωσίας. Το θηλυκό, γεννά 1 ή 2 γατάκια, μετά από κύηση περίπου 75 ημερών. Τα γατάκια, όταν γεννιούνται, ζυγίζουν από 180 έως 250 γρ., αλλά αναπτύσσονται με μεγάλη ταχύτητα, σε αντίθεση με άλλες μεγάλες γάτες. Τα μάτια τους, ανοίγουν μια εβδομάδα μετά τη γέννησή τους και απογαλακτίζονται στις 6 με 8 εβδομάδες. Τα θηλυκά, φτάνουν στη σεξουαλική ωριμότητα στους 11 μήνες, ενώ τα αρσενικά, στους 18 μήνες. Αυτές οι γάτες, ζουν μέχρι και 12 χρόνια σε αιχμαλωσία, ενώ η διάρκεια ζωής τους στην άγρια φύση, δεν είναι γνωστή.

Υποείδη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο χάρτης κατανομής του Αφρικανικού χρυσότριχου αγριόγατου· σε πράσινο χρώμα ο πληθυσμός του, σε πορτοκαλί, πιθανή κατανομή του

Ο Αφρικανικός χρυσότριχος αγριόγατος, έχει 2 υποείδη:

  • Caracal aurata aurata
  • Caracal aurata cottoni

Ταξινόμηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αφρικανικός χρυσότριχος αγριόγατος, είχε τοποθετηθεί παλαιότερα στα γένη Γατοπούμα (Catopuma), Αίλουρος (Felis) ή Προφέλις (Profelis). Γενετικές μελέτες, έδειξαν ότι ο Αφρικανικός χρυσότριχος αγριόγατος, έχει στενή σχέση με το Καρακάλ. Αυτά τα δύο είδη, μαζί με το Σερβάλ, αποτελούν τις 8 καταγωγές των αιλουροειδών. Αυτή η καταγωγή, εξελίχθηκε πριν από περίπου 8,5 εκατομμύρια χρόνια. Πιο πρόσφατα, ο Αφρικανικός χρυσότριχος αγριόγατος, τοποθετήθηκε στο γένος Καρακάλ. Ο αγριόγατος, μοιάζει με τον Ασιατικό χρυσότριχο αγριόγατο, αλλά δεν σχετίζονται μεταξύ τους.

Απειλές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα κρανίο Αφρικανικού χρυσότριχου αγριόγατου

Ο αγριόγατος αυτός, απειλείται κυρίως από την εκτεταμένη αποψίλωση και την μετατροπή των δασών σε φυτείες, σε συνδυασμό με την εξόρυξη ορυκτών και τη δημιουργία δρόμων, που καταστρέφουν τους κύριους οικότοπούς τους. Επιπλέον, απειλείται από το κυνήγι, κυρίως στο Κονγκό.

Διατήρηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αφρικανική χρυσότριχος αγριόγατος, έχει ταξινομηθεί στο «Παράρτημα ΙΙ της CITES». Το κυνήγι του, απαγορεύεται στην Ανγκόλα, στο Μπενίν, στην Μπουρκίνα Φάσο, στο Κονγκό, στην Ακτή Ελεφαντοστού, στο Κονγκό, στην Γκάνα, στην Κένυα, στη Λιβερία, στη Νιγηρία, στη Ρουάντα και στη Σιέρα Λεόνε. Στην Γκαμπόν, Λιβερία και στο Τόγκο, επιτρέπεται η θηρία.