Λυκάων (ζωολογία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λυκάων
Χρονικό πλαίσιο απολιθωμάτων:
1.9–0Ma
Πρώιμο Πλειστόκαινο-σήμερα
Ενήλικος λυκάονας
Ενήλικος λυκάονας
Κατάσταση διατήρησης
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Τάξη: Σαρκοφάγα (Carnivora)
Οικογένεια: Κυνίδες (Canidae)
Γένος: Λυκάων (Canis) (Brookes, 1827)
Είδος: L. pictus
Διώνυμο
Lycaon pictus (Λυκάων ο στικτός)
(Temminck, 1820)

Εξάπλωση του λυκάονα

Ο Λυκάων (Lycaon pictus), επίσης γνωστός ως Αφρικανικό αγριόσκυλο ή Αφρικανικό κυνηγόσκυλο, ανήκει στην οικογένεια Κυνίδες και είναι εγγενές είδος στην Υποσαχάρια Αφρική. Είναι το μεγαλύτερο της οικογένειάς του στην Αφρική, και το μόνο σωζόμενο μέλος του γένους Λυκάονα, το οποίο διακρίνεται από τον σκύλο από τα λιγότερα δάχτυλα των ποδιών του και την οδοντοστοιχία του, η οποία είναι εξαιρετικά εξειδικευμένη για διατροφή υπερσαρκοφάγου ζώου (hypercarnivorous).Κατατάσσεται ως απειλούμενο από την IUCN, καθώς έχει εξαφανιστεί από ένα μεγάλο μέρος του αρχικού εύρους του. Ο σημερινός πληθυσμός έχει εκτιμηθεί σε περίπου 39 υποπληθυσμούς που περιέχουν 6.600 ενήλικα, από τα οποία μόνο 1.400 είναι πλήρως ανεπτυγμένα.[1] Η μείωση των πληθυσμών αυτών βρίσκεται σε εξέλιξη, λόγω του κατακερματισμού των ενδιαιτημάτων, τις ανθρώπινες διώξεις, και κρούσματα νόσων. Ο λυκάων είναι πολύ κοινωνικό ζωο, που ζει σε αγέλες με αυστηρή κοινωνική ιεραρχία. Στην Ελληνική γλώσσα αναφέρεται ως λυκάων και αφρικανικό αγριόσκυλο.

Εμφάνιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο λυκάων είναι το μεγαλύτερο αφρικανικό κυνοειδές. Έχει ύψος στο ακρώμιο 60 με 75cm και μήκος 71 με 112cm χωρίς την ουρά, η οποία έχει μήκος 29 με 41cm. Ζυγίζει 18 με 36kg. Τα θηλυκά είναι 3-7% μικρότερα από τα αρσενικά. Έχει δυσανάλογα μεγάλα στρογγυλά αυτιά και το κρανίο του είναι κοντύτερο και φαρδύτερο από άλλους κυνίδες. Το χρώμα τους ποικίλει από μαύρο, καφέ, κίτρινο και άσπρο και συνήθως έχουν έναν συνδυασμό από αυτά τα χρώματα. Η μουσούδα τους είναι όμως πάντα μαύρη.

Συμπεριφορά και απειλές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι λυκάονες έχουν ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς και ζουν σε αγέλες 2-27 ενηλίκων, τις οποίες ηγείται ένα κυρίαρχο ζεύγος. Σε αντίθεση με τα περισσότερα κοινωνικά σαρκοφάγα, τα θηλυκά είναι αυτά που φεύγουν από την αγέλη όταν ωριμάσουν σεξουαλικά. Όπως και άλλοι κυνίδες, οι λυκάονες ταΐζουν τα μικρά τους κάνοντας εμετό την τροφή που έχουν φάει. Η περίοδος κύησης των θηλυκών διαρκεί 69-73 μέρες και σε κάθε γέννα γεννιούνται 6-16 μικρά. Τα μικρά παίρνουν εμφάνιση ενήλικα στις 7 εβδομάδες και απογαλακτίζονται στις 8-10 εβδομάδες. Οι λυκάονες έχουν ένα χαρακτηριστικό φτέρνισμα, το οποίο κάνουν πριν αρχίσουν να κυνηγούν.

Οι λυκάονες τρέχουν με ταχύτητα που φτάνει τα 66km/h και μπορούν να κρατήσουν αυτήν την ταχύτητα για έως και 5 λεπτά. Το αγαπημένο θήραμα τους είναι οι μεσαίου μεγέθους αντιλόπες, όπως τα κούντου, οι γαζέλες, τα μπουσμποκ και τα γκνου. Η λεία τους συνήθως ζυγίζει 15-200kg. Το 60-90% των κυνηγιών είναι επιτυχή. Οι λυκάονες ζουν σε ξηρές σαβάνες και συνήθως αποφεύγουν τα δάση. Τα λιοντάρια ευθύνονται για τους περισσότερους φυσικούς θανάτους λυκαόνων, ενώ οι ύαινες τους κλέβουν την τροφή με κάθε ευκαιρία. Κάποτε οι λυκάονες εξαπλώνονταν σε όλη την υποσαχάρια αφρική, όμως σήμερα η πλειονότητα ζει στην Μποτσουάνα, Ναμίμπια και Ζιμπάμπουε. Εξαφανίζονται λόγω του κατακερματισμού των ενδιαιτημάτων, τις ανθρώπινες διώξεις και κρούσματα νόσων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Lycaon pictus». IUCN Red List of Threatened Species. Ανακτήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2016.