Αγριόγατα της Πάμπας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αγριόγατα της Πάμπας
Η Αγριόγατα της Πάμπας
Η Αγριόγατα της Πάμπας
Κατάσταση διατήρησης

Προ Απειλής (IUCN 3.1)
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Τάξη: Σαρκοφάγα (Carnivora)
Οικογένεια: Αιλουρίδες (Felidae)
Υποοικογένεια: Αιλουρίνες (Felinae)
Γένος: Λεόπαρδος (Leopardus)
Είδος: Αγριόγατα της Πάμπας
Διώνυμο
Αγριόγατα της Πάμπας - Leopardus pajeros
Desmarest, 1816

Η Αγριόγατα της Πάμπας (Leopardus pajeros), είναι μία μικρή Αγριόγατα, που απαντάται στην Αργεντινή, στη Χιλή, στη Βολιβία, στο Περού, στον Ισημερινό και ενδεχομένως, στη νοτιοδυτική Κολομβία. Πήρε το όνομά της, από τις Πάμπας, αλλά εμφανίζεται και σε λιβάδια, θαμνώδεις εκτάσεις και δάση έως και τα 5.000 μέτρα.

Παλαιότερα, συμπεριλαμβανόταν στο είδος Κολοκόλο (Leopardus colocolo), αλλά, διαχωρίστηκε λόγω κρανιακών μετρήσεων. Παρ'όλα αυτά, μερικοί την θεωρούν υποείδος του Κολοκόλο ή την συγχέουν με τον Αγριόγατο του Παντανάλ (Leopardus braccatus).

Η Αγριόγατα της πάμπας, ταξινομείται ως «Σχεδόν απειλούμενη» στην Κόκκινη Λίστα της IUCN.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καλλιτεχνική απεικόνιση της Αγριόγατας της πάμπας (1844)

Η Αγριόγατα της Πάμπας, είναι μια μικρή, αλλά βαριά γάτα. Υπάρχουν σημαντικές γεωγραφικές διακυμάνσεις όσον αφορά το μήκος της, το οποίο κυμαίνεται από 46 έως 75 εκ. και από 23 έως 29 εκ., το μήκος της ουράς. Υπάρχουν τρεις παραλλαγές του τριχώματός της. Στην πρώτη, υπάρχουν μεγάλες, κοκκινωπές - καφέ, κηλίδες, με δακτυλίους στο σώμα και στην ουρά. Στη δεύτερη, η οποία μοιάζει με την πρώτη, υπάρχουν πιο ανοιχτόχρωμες κηλίδες και δακτύλιοι. Στην τρίτη, το χρώμα της είναι πιο γκριζωπό, με σκούρες - καφέ ρίγες στην πλάτη. Επιπλέον, έχουν αναφερθεί Αγριόγατες με μελανισμό.

Περιβάλλον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ομοίωμα της Αγριόγατας της πάμπας σε μουσείο

Παρά το γεγονός ότι πήρε το όνομά της από τις Πάμπας, η Αγριόγατα της πάμπας, ζει σε ένα ευρύ φάσμα οικοτόπων. Στη βορειοδυτική Αργεντινή, στη Βολιβία, στο Περού και στον Ισημερινός, ζει σε υψόμετρο μεταξύ 1800 και 5000 μέτρων, όπου συμπίπτει με το φάσμα της Αγριόγατας των Άνδεων (Leopardus jacobita).Στην κεντρική Αργεντινή, ζει σε υψόμετρο κάτω των 1420 μέτρων, σε ξηρά δάση και θαμνώδεις εκτάσεις. Στη νότια Αργεντινή και στη νότια Χιλή, ζει σε στέπες της Παταγονίας και σε θαμνώδεις εκτάσεις με υψόμετρο κάτω των 1100 μέτρων.

Υποείδη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο χάρτης κατανομής της Αγριόγατας της πάμπας

Η Αγριόγατα της πάμπας, έχει 5 υποείδη.