Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πριοναίλουρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πριοναίλουρος
Η Λεοπαρδογαλή (Prionailurus bengalensis)
Η Λεοπαρδογαλή (Prionailurus bengalensis)
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Τάξη: Σαρκοφάγα (Carnivora)
Οικογένεια: Αιλουρίδες (Felidae)
Υποοικογένεια: Αιλουρίνες (Felinae)
Γένος: Πριοναιλουρος
Severzov, 1858
Είδη

Ο Πριοναίλουρος (Prionailurus), είναι ένα γένος, που αποτελείται από 4 είδη αγριόγατας, που απαντώνται στην Ασία.Είναι συνήθως δασόβια ζώα.Τα περισσότερα, είναι σε θέση να κολυμπούν με μεγάλη ταχύτητα, καθιστώντας τα, έτσι, ημιυδρόβια ζώα.Τα είδη του γένους Πριοναίλουρος, τρέφονται κυρίως με υδρόβιους οργανισμούς, όπως ψάρια.

Ταξινόμηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα Πριοναίλουρος, προτάθηκε για πρώτη φορά από τον Ρώσο εξερευνητή και φυσιοδίφη, Νικολάι Σεβέρτζωφ (Nikolai Severtzov, 1827 - 1885), το 1858, ως επιστημονική ονομασία για ένα αιλουροειδές, που ζει στην τροπική Ασία, την Λεοπαρδογαλή - Felis pardachrous κατά τον Μπράιν Χιούτον Χόντγκσον (Brian Houghton Hodgson).Επίσης, ο Σεβέρτζωφ, κατέταξε και άλλα είδη του γένους αυτού.

Το γένος, αναγνωρίστηκε από τον Βρετανό ζωολόγο Ρέτζιναλντ Ίνες Ρόκοκ (Reginald Innes Rocock), το 1917.Το 1939, κατέγραψε το γένος, με βάση διάφορα δέρματα και κρανία, σε σύγκριση με αντίστοιχα του γένους Αίλουρος (Felis).Τα είδη του γένους Πριοναίλουρος, έχουν κηλίδες στο σώμα τους, με λογχοειδείς βούλες ή μερικές φορές κάθετες ρίγες.Τα κρανία τους, είναι μικρότερα και λιγότερο «θολωτά», ενώ αρκετές είναι οι διαφορές όσον αφορά το πρόσωπο, τα δόντια και τα αυτιά.

Είδη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο χάρτης κατανομής του γένους Πριοναίλουρος

Το γένος Πριοναίλουρος, έχει 4 είδη:

Η μοριακή ανάλυση των πληθυσμών της Λεοπαρδογαλής στην Κορέα, στην Κίνα, στη Σιβηρία, στην Ταϊβάν και στους πληθυσμούς της Νοτιοανατολικής Ασίας, δείχνει μια διάκριση.Εάν, οι γενετικές έρευνες, δείξουν μια συγκεκριμένη διάκριση, τότε το υποείδος P. b. euptilurus, μπορεί να θεωρηθεί ως ξεχωριστό υποείδος.Ο Αγριόγατος του Ιριομότε (P. b. iriomotensis), έχει προταθεί ως ξεχωριστό είδος, αλλά θεωρείται υποείδος της Λεοπαρδογαλής.