Πλατυκέφαλος αγριόγατος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πλατυκέφαλος αγριόγατος
Ο Πλατυκέφαλος αγριόγατος
Ο Πλατυκέφαλος αγριόγατος
Κατάσταση διατήρησης
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Τάξη: Σαρκοφάγα (Carnivora)
Οικογένεια: Αιλουρίδες (Felidae)
Υποοικογένεια: Αιλουρίνες (Felinae)
Γένος: Πριοναίλουρος (Prionailurus)
Είδος: Πλατυκέφαλος αγριόγατος
Διώνυμο
Πλατυκέφαλος αγριόγατος - Prionailurus planiceps
Vigors & Horsfield, 1827

Ο πλατυκέφαλος αγριόγατος (Prionailurus planiceps) είναι μία αγριόγατα, που απαντάται σε περιοχές της Ταϊλάνδης, της Μαλαισίας, του Βόρνεο και της Σουμάτρας. Το 2008, χαρακτηρίστηκε από την IUCN ως «απειλούμενο είδος», λόγω της καταστροφής των οικοτόπων του. Θεωρείται πως ο πραγματικός πληθυσμός είναι μικρότερος από 2.500 ενήλικα άτομα.

Όπως και όλες οι μικρές γάτες, κατά την πρώτη περιγραφή, κατατάχθηκε στο γένος Αίλουρος (Felis). Σήμερα αποτελεί ένα από τα 5 είδη του γένους Πριοναίλουρος (Prionailurus).

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κύριο χαρακτηριστικό του Πλατυκέφαλου αγριόγατου, είναι, όπως μαρτυρά και το όνομά του, το σχήμα του κρανίου του. Το σώμα του, είναι λεπτό, με λεπτά, μακριά πόδια. Το κεφάλι του, είναι πιο μεγάλο και πιο κυλινδρικό από αυτό της κατοικίδιας γάτας. Η απόσταση μεταξύ των ματιών και των αυτιών του, είναι συγκριτικά μεγάλη. Λόγω του σχήματος του κρανίου του, τα δόντια του είναι ασυνήθιστα μεγάλα, καθώς οι κυνόδοντές του, έχουν το διπλάσιο μέγεθος από τους αντίστοιχους ενός ζώου στο ίδιο μέγεθος.

Η πυκνή γούνα του, έχει κοκκινωπό καφέ χρώμα στην κορυφή του κεφαλιού, σκούρο καφέ στην πλάτη, με λευκά στίγματα στην κοιλιά.Το πρόσωπο, έχει πιο ανοιχτό χρώμα, ενώ ο λαιμός και το πηγούνι, είναι λευκά. Τα αυτιά του, είναι στρογγυλεμένα.Τα μάτια του, είναι μακριά και μεγάλα, όπως σε όλα τα αιλουροειδή, δίνοντάς του, έτσι, μια «σφαιρική» όραση.Τα δόντια του, είναι προσαρμοσμένα για κάθε θήραμα και οι σιαγόνες του, είναι αρκετά ισχυρές. Τα χαρακτηριστικά αυτά, βοηθούν τον αγριόγατο, να πιάσει υδρόβια θηράματα (ψάρια), αφού είναι εξίσου ικανός κολυμβητής με τον Αγριόγατο ψαρά.

Οι μπροστινοί άνω προγόμφιοι, είναι μεγαλύτεροι σχετικά με τις άλλες γάτες.Οι επίπεδες επιφάνειες των ποδιών της, την βοηθούν να διασχίζει λασπώδεις εκτάσεις, νερό, ενώ τα πόδια της, είναι πιο ισχυρά από του Αγριόγατου ψαρά.

Έχει μήκος σώματος από 41 έως 50 cm, με μια σχετικά κοντή ουρά, μήκος από 13 έως 15 cm.Ζυγίζει 1,5 έως 2,5 cm.

Κατανομή και οικότοποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πλατυκέφαλοι αγριόγατοι, ζουν σε πεδινά τροπικά δάση, στη νότια Ταϊλάνδη, στη χερσόνησο της Μαλαισίας, στο Σαμπάχ, στο Σαράουακ, στο Μπρουνέι, στο Καλιμαντάν και στη Σουμάτρα. Στις περιοχές αυτές, ζουν σε οικοτόπους με γλυκό νερό, κοντά σε παράκτιες και πεδινές περιοχές.Πάνω από το 70% των αγριόγατων που βρέθηκαν, καταγράφηκαν σε απόσταση μικρότερη των 3 τ.χλμ. από το νερό. Οι πλατυκέφαλοι αγριόγατοι, ζούνε τόσο σε πρωτοβάθμια, όσο και σε δευτεροβάθμια δάση.

Οικολογία και συμπεριφορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πλατυκέφαλος αγριόγατος κατά τη διάρκεια της νύχτας

Οι πλατυκέφαλοι αγριόγατοι, είναι μοναχικά ζώα και σηματοδοτούν την περιοχή τους με αρώματα και ούρα. Είναι κυρίως νυκτόβια ζώα και δραστηριοποιούνται ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος.

Τρέφονται κυρίως με ψάρια, τα οποία αρπάζουν μέσα απ'το νερό. Προτιμούν να κυνηγούν κοντά σε νερό, παρά στην ξηρά.Η διατροφή τους αποτελείται κυρίως από ψάρια, αλλά και από βατράχους, καρκινοειδή, ποντίκια και κοτόπουλα.

Οι πλατυκέφαλοι αγριόγατοι, παράγουν διάφορους ήχους, όπως κραυγές και γουργουρίσματα, οι οποίοι μοιάζουν πολύ με τους ήχους μίας κατοικίδιας γάτας.

Η περίοδος κύησης, διαρκεί περίπου 56 μέρες. Από τις 3 γέννες που καταγράφονται σε αιχμαλωσία, γεννιούνται 1 ή 2 γατάκια κάθε φορά. Δύο άτομα σε αιχμαλωσία έχουν ζήσει 14 χρόνια.

Απειλές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο χάρτης κατανομής του πλατυκέφαλου αγριόγατου

Οι πλατυκέφαλοι αγριόγατοι, απειλούνται κυρίως από την καταστροφή και υποβάθμιση των υγροτόπων και των πεδινών περιοχών. Οι αιτίες της καταστροφής αυτής, περιλαμβάνουν τη δημιουργία ανθρώπινων οικισμών, την μετατροπή δασών σε φυτείες και γεωργικές εκτάσεις, τη ρύπανση, το κυνήγι, την υλοτομία και την αλιεία. Επιπλέον, η καθάριση των ριζοφόρων ακτών και η υπεραλίευση, αποτελούν σημαντικές απειλές.

Επιπλέον, απειλούνται από παγίδες, δηλητηριάσεις. Επιπλέον, η λαθροθηρία και η υπεραλίευση, αποτελούν σημαντικούς κινδύνους για το είδος.Τέλος ο ανταγωνισμός με τις κατοικίδιες γάτες, θα μπορούσε να αποτελέσει μία από τις σημαντικότερες απειλές.

Διατήρηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πλατυκέφαλος αγριόγατος, περιλαμβάνεται στο Παράρτημα Ι της CITES. Ο αγριόγατος προστατεύεται από την εθνική νομοθεσία, ενώ το κυνήγι και το εμπόριό του, απαγορεύονται στην Ινδονησία, στη Μαλαισία και στην Ταϊλάνδη.