Πατριάρχης Μεθόδιος Α΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Μεθόδιος Α΄ (ο λεγόμενος και Ομολογητής) διετέλεσε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως από το 842 έως το 846.

Γεννήθηκε μεταξύ του 788 και του 800 στις Συρακούσες. Πήγε για σπουδές στην Κωνσταντινούπολη, επί Λέοντος του Ε΄, και εκάρη μοναχός σε κάποιο μοναστήρι της Βιθυνίας. Λόγω της εκδηλούμενης εικονολατρείας του εστάλη στη Ρώμη από τον Πατριάρχη Νικηφόρο το 815. Όταν επέστρεψε, το 821, μετά την άνοδο στο θρόνο του Μιχαήλ Τραυλού, συνελήφθη και υπέστη πολλές διώξεις, ιδιαίτερα από τον τελευταίο εικονομάχο αυτοκράτορα Θεόφιλο. Επί των ημερών του μαστιγώθηκε δημόσια και φυλακίσθηκε για 7 χρόνια σε κρύπτη στη νήσο Αντιγόνη, όπου σώζεται μέχρι σήμερα το κρατητήριό του[1].

Ο Μεθόδιος είχε χαρακτηριστεί εικονολάτρης, καθώς εργάστηκε ιδιαίτερα για την καταπολέμηση της αίρεσης των εικονομάχων, από τους οποίους υπέφερε πολλά. Μετά το θάνατο του Αυτοκράτορα και τη λήξη της περιόδου της εικονομαχίας, ο εικονομάχος Πατριάρχης Ιωάννης Ζ΄ Γραμματικός εκδιώχθηκε από το Θρόνο μετά από παρέμβαση της Αυτοκράτειρας Θεοδώρας, και Πατριάρχης έγινε ο Μεθόδιος. Αυτός σφράγισε και τη λήξη της εικονομαχίας με συμβολική τελετή μεταφοράς των εικόνων στην Αγία Σοφία. Συγκεκριμένα πέντε ημέρες μετά την ανάρρησή του, στις 19 Φεβρουαρίου του 842 συνεκάλεσε τοπική Σύνοδο η οποία και αναθεμάτισε τους εικονομάχους. Λίγες ημέρες μετά, στις 11 Μαρτίου, με ιδιαίτερη λαμπρή τελετή αναστήλωσε τις ιερές εικόνες, όπου έκτοτε εορτάζεται κατ΄ έτος, την λεγόμενη Κυριακή της Ορθοδοξίας, που είναι η πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Επί Πατριαρχίας του επίσης έγινε η ανακομιδή των λειψάνων του πατριάρχη Νικηφόρου και του Αγίου Θεοδώρου του Στουδίτου.

Απεβίωσε στις 14 Ιουνίου του 846. Μετά το θάνατό του ανακηρύχθηκε Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η μνήμη του γιορτάζεται στις 14 Ιουνίου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Η ιστορία της Αντιγόνης

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


τίτλοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Προκάτοχος
Ιωάννης Ζ΄
Οικουμενικός Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης
842-846
Διάδοχος
Ιγνάτιος