Μάξιμος Α΄ ο Κυνικός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάξιμος Α΄ ο Κυνικός
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση4ος αιώνας
Αλεξάνδρεια
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
φιλόσοφος[1]
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΟικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως (380)

Ο Μάξιμος Α΄ ο λεγόμενος Κυνικός διετέλεσε για βραχύ διάστημα αντικανονικός Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, το έτος 380, επί Πατριαρχίας Γρηγορίου του Θεολόγου.

Την εποχή εκείνη, η κατάσταση στην Εκκλησία δεν ήταν ομαλή, καθώς αρκετές φορές γίνονταν αντικανονικές χειροτονίες επισκόπων από άλλους επισκόπους, καθώς υπήρχαν ομαδοποιήσεις και αιρετικοί φατριασμοί, όπως συνέβαινε με τους Αρειανιστές. Δέκα χρόνια πριν, ο Ευάγριος είχε χειροτονηθεί από τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ευστάθιο. Το 380 λοιπόν, και ενώ είχε εκλεγεί Πατριάρχης ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός, ο Πέτρος ή ο Τιμόθεος Αλεξανδρείας χειροτόνησε Πατριάρχη τον συμπατριώτη του Μάξιμο[2].

Ο Μάξιμος ήταν Αιγύπτιος και αποκαλούνταν Κυνικός, καθώς ήταν κυνικός φιλόσοφος. Είχε κατηχηθεί στο Χριστιανισμό και είχε βαπτιστεί από τον Γρηγόριο το Ναζιανζηνό, ο οποίος τον αγαπούσε και τον είχε επαινέσει και δημοσίως. Όμως ο Μάξιμος επέδειξε ύπουλο χαρακτήρα και έπεισε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο ή τον Τιμόθεο να στείλει ανθρώπους του, για να τον χειροτονήσουν. Όταν αυτοί έφτασαν στην Πόλη, πήγαν μαζί με το Μάξιμο κρυφά στην εκκλησία, για να τον χειροτονήσουν, όμως κλήρος και λαός τους πέταξε έξω. Ο Μάξιμος πήγε στη Θεσσαλονίκη, για να ζητήσει τη στήριξη του Θεοδοσίου του Μεγάλου, ο οποίος όμως του την αρνήθηκε.

Παρά ταύτα ο Μάξιμος προχώρησε σε αντικανονικές ιερές πράξεις και χειροτονίες, οι οποίες ακυρώθηκαν από την Β΄ Οικουμενική Σύνοδο. Η ίδια Σύνοδος καθαίρεσε τον Μάξιμο, τον αποκήρυξε ως αιρετικό, δέχτηκε την παραίτηση του Γρηγορίου του Ναζιανζηνού και χειροτόνησε τον Νεκτάριο.

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 20  Ιουνίου 2019.
  2. Εκκλ. Ιστορία Φιλοστοργίου, 9, 8-10/ Σωκράτους 4,14-15/Σοζωμενού 7,13/Θεοδώρητου 5,8

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]