Στάχυς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για τον αστέρα του αστερισμού της Παρθένου, δείτε: Στάχυς (αστέρας).
Απόστολος Στάχυς
Απόστολος & Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
ΓέννησηΆγνωστο
Κοίμηση54 μ.Χ.
Βυζάντιο
Εορτασμός31 Οκτωβρίου (Ορθόδοξη Εκκλησία και Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία)

Ο Στάχυς (θάν. 54) ήταν ο δεύτερος Επίσκοπος Βυζαντίου, από το 38 έως το 54.

Ο Απόστολος Ανδρέας και ο επίσκοπος Βυζαντίου Στάχυς.

Δεν είναι επιβεβαιωμένο ότι πρόκειται για αυτόν τον Στάχυ, στον οποίο απευθύνει χαιρετισμούς ο Απόστολος Παύλος αποκαλώντας τον «αγαπητό μου» (Προς Ρωμαίους ιστ΄ 9). Καθώς βρισκόταν σε στενή σχέση με τον Παύλο στα ανατολικά της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, προφανώς είχε μεταναστεύσει στη Ρώμη.

Σύμφωνα με παραδόσεις του 6ου-7ου αιώνα και έπειτα[1], ήταν ένας εκ των εβδομήντα Αποστόλων του Ιησού. Θεωρείται ότι κατέστη επίσκοπος Βυζαντίου το 38 από τον Απόστολο Ανδρέα, που διέμεινε δύο χρόνια στην Αργυρούπολη[2], περιοχή η οποία βρισκόταν κοντά στο σημερινό Φουντουκλί του Μπέγιογλου[3]. Επισκόπευσε ο Στάχυς στο Βυζάντιο επί δεκαέξι έτη, μέχρι του θανάτου του το 54. Το σώμα του ετάφη στον πρώτο επισκοπικό ναό της Αργυρούπολης[4], «εν τω υπογείω σπηλαίω, ένθα ο Απόστολος Ανδρέας το θυσιαστήριον ήδρασεν», όπως λέει ο ιστορικός Δωρόθεος.

Τη μνήμη του τόσο η ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία όσο και η δυτική Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία γιορτάζουν στις 31 Οκτωβρίου. Ο κανόνας που ψάλλεται για το Στάχυ και τους Αποστόλους Αμπλία, Απελλή, Ουρβανό, Αριστόβουλο και Νάρκισσο, που συνεορτάζουν με αυτόν, επιγράφεται στα Μηναία «ποίημα Ιωσήφ», πιθανώς του Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Joachim Schäfer: Stachys (Stakhias, Eustachius). Στο: Ökumenisches Heiligenlexikon, ανακτήθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2016
  2. 2,0 2,1 Μανουήλ Γεδεών, σελ. 89.
  3. Μανουήλ Γεδεών, σελ. 86.
  4. Γεδεών 1884, σελ. 9.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Θρησκευτικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Απόστολος Ανδρέας
Επίσκοπος Βυζαντίου
38–54
Διάδοχος
Ονήσιμος