Πατριάρχης Τρύφων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Τρύφων διετέλεσε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως για τρία έτη (928-931).

Ήταν μοναχός σε κάποιο μοναστήρι της Μικράς Ασίας, όταν επελέγη, για την ευλάβεια και την αγιότητά του, να αναλάβει Οικουμενικός Πατριάρχης το Δεκέμβριο του 928, μετά το θάνατο του Στεφάνου Β΄. Ο Αυτοκράτορας Ρωμανος Α' Λεκαπηνός ευνόησε την εκλογή του, προσβλέποντας όμως σε μελλοντική του παραίτηση, προκειμένου να αναδειχθεί Πατριάρχης ο γιος του Θεοφύλακτος, και έτσι να μπορεί να ελέγχει την Εκκλησία.

Έτσι, στάθηκε αρωγός του Τρύφωνα στη διάρκεια της Πατριαρχίας του, συνεισφέροντας με δωρεές σε πτωχοκομεία και μοναστήρια. Το 931 έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιό του, αλλά ο Τρύφων δεν συμφώνησε, καθώς ο γιος του Ρωμανού ήταν μόλις 16 ετών και τυχόν εκλογή του θα προκαλούσε σκάνδαλο. Ο Αυτοκράτορας όμως απέσπασε υπογραφή του Πατριάρχη σε λευκό χαρτί, στο οποίο συνέταξε την παραίτησή του.

Έτσι τερματίστηκε η Πατριαρχία του Τρύφωνα τον Αύγουστο του 931 και μετά από δεκαπεντάμηνη χηρεία του Θρόνου[1] εξελέγη Πατριάρχης ο 16ετής Θεοφύλακτος. Μετά το θάνατό του, ο Τρύφων ανακηρύχθηκε άγιος και η μνήμη του τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 19 Απριλίου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. И.И.Соколов. «О ВИЗАНТИНИЗМЕ, ИЗБРАНИЕ ПАТРИАРХОВ В ВИЗАНТИИ с середины IX до середины XV века (843-1453 гг.)». krotov.info. http://www.krotov.info/history/08/sokolov/page09.htm#b134. Ανακτήθηκε στις 12 Μαΐου 2013.  (Βουλγάρικα)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


τίτλοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Προκάτοχος
Στέφανος Β΄
Οικουμενικός Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης
928-931
Διάδοχος
Θεοφύλακτος