Μαρίνο Γκριμάνι (δόγης)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαρίνο Γκριμάνι
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Marino Grimani (Ιταλικά)
Γέννηση1  Ιουλίου 1532[1]
Βενετία
Θάνατος25  Δεκεμβρίου 1605[2][3][4]
Βενετία
Τόπος ταφήςSan Giuseppe di Castello
Χώρα πολιτογράφησηςΒενετική Δημοκρατία
ΘρησκείαΚαθολικισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙταλικά[5]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜοροζίνα Μοροζίνι
ΟικογένειαΟικογένεια Γκριμάνι
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΔόγης της Βενετίας (1595–1605)
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μαρίνο Γκριμάνι (Ιταλικά : Marino Grimani, Βενετία, 1 Ιουλίου 1532 - Βενετία, 25 Δεκεμβρίου 1605) ήταν ο 89ος Δόγης της Βενετίας (26 Απριλίου 1595 - 25 Δεκεμβρίου 1605) Την εποχή που κυβέρνησε ο Γκριμάνι κυριάρχησαν δυο χαρακτηριστικά :

Ο Μαρίνο Γκριμάνι, μέλος της Οικογένειας Γκριμάνι ήταν γιος του Γκιρολάμο Γκριμάνι και της Ντονάτα Πιζάνι. Ο πατέρας του ήταν πολύ πλούσιος άντρας και ικανός πολιτικός, με την βοήθεια της οικογένειας του έγινε Ποντεστά σε μικρή ηλικία και διορίστηκε απεσταλμένος στην Αγία Έδρα. Μετά την επιστροφή του στην Βενετία έγινε Καβαλιέρος, με την χρήση του μεγάλου πλούτου του ήταν ενεργός στις πολιτικές υποθέσεις και κέρδισε την εμπιστοσύνη του λαού.

Δόγης της Βενετίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τον θάνατο του προκατόχου του Πασκουάλε Τσικόνια ο Γκριμάνι ήταν ένας από τους υποψηφίους για την θέση του δόγη, μετά από 70 άκαρπες ψηφοφορίες που κανένας δεν μπορούσε νε εκλεγεί ο Μαρίνο Γκριμάνι με πλούσια δώρα έπεισε τους εκλέκτορες και έγινε ο νέος Δόγης της Βενετίας (25 Δεκεμβρίου 1595). Την στέψη του ακολούθησαν λαμπροί εορτασμοί και τελετές που ξεπέρασαν όλους τους δόγηδες, όταν ολοκληρώθηκαν οι δικοί του ακολούθησαν νέοι λαμπροί εορτασμοί και τελετές με την στέψη της συζύγου του Μοροζίνας Μοροζίνι. Την περίοδο 1601 - 1605 ο Γκριμάνι πέρασε μια σειρά από νόμους που περιόριζαν τις εξουσίες του παπισμού στην Βενετία και τα προνόμια των ιερέων με αποτέλεσμα την δυσαρέσκεια του πάπα. Η κρίση έφτασε στο αποκορύφωμα όταν κατηγόρησε δυο ιερείς σαν κοινούς εγκληματίες και αρνήθηκε τις απαλλαγές που έπρεπε να έχουν σαν κληρικοί στα κοσμικά δικαστήρια, ο πάπας του έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας. Ο Μαρίνο Γκριμάνι με τον θάνατο του (25 Δεκεμβρίου 1605) άφησε την διαφωνία με τον πάπα σε εκκρεμότητα κάτι που θα στοιχίσει σκληρά στον κληρονόμο του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μαρίνο Γκριμάνι (δόγης)
Γέννηση: 1 Ιουλίου 1532 Θάνατος: 25 Δεκεμβρίου 1605
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Πασκουάλε Τσικόνια
Δόγης της Βενετίας

1595 - 1605
Διάδοχος
Λεονάρντο Ντονά

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]