Μικέλε Στένο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μικέλε Στεν)
Μικέλε Στένο
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1331
Βενετία
Θάνατος26  Δεκεμβρίου 1413
Βενετία
Τόπος ταφήςΣάντι Τζοβάνι ε Πάολο
Χώρα πολιτογράφησηςΒενετική Δημοκρατία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδιπλωμάτης
πολιτικός
Οικογένεια
ΟικογένειαΣτεν
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΔόγης της Βενετίας (1400–1413)
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μικέλε Στένο (ιταλικά: Michele Steno‎‎, βενετσιάνικα: Michiel Sten, εξελληνισμένο όνομα: Μιχαήλ Στένος· Βενετία, 1331 - 26 Δεκεμβρίου 1413) ήταν Βενετός πολιτικός που διετέλεσε 63ος Δόγης της Βενετίας (1 Δεκεμβρίου 1400 - 26 Δεκεμβρίου 1413). Άν και δεν καταγόταν από ιδιαίτερα πλούσια οικογένεια στην νεότητα του έμεινε γνωστός για την ακολασία του, ο ίδιος και μια ομάδα νεαρών βεβήλωσαν τον θρόνο του δόγη Μαρίνο Φαλιέρο με απρεπή συνθήματα για τον ίδιο και την σύζυγο του Αλουίκια Γκραντενίγκο.[1] Σε μεγαλύτερη ηλικία υπηρέτησε επιτυχώς την Δημοκρατία της Βενετίας ως διπλωμάτης.

Δόγης της Βενετίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκλογή του στην θέση του δόγη (1400) ήταν μια συμβιβαστική επιλογή αφού δεν υπήρχαν άλλες. Με την άνοδο του άρχισε να ντύνεται προκλητικά όπως ο Λορέντσο Κέλσι που είχε μείνει γνωστός για την κομψότητα των φορεμάτων του. Ο ίδιος είχε ωστόσο σημαντικές στρατιωτικές επιτυχίες απέναντι στην Πάντοβα και τον Κύριο της Φραντσέσκο ντε Καρρέρα, η Βενετία επεκτάθηκε σημαντικά στην Ιταλική χερσόνησο. Την εποχή του Σχίσματος υποστήριξε τον αντίπαπα Αλέξανδρο Ε΄.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ήταν ηλικιωμένος και ασθενής, τάφηκε στον Ναό Αγίων Ιωάννου και Παύλου παραδοσιακό τόπο ταφής των δόγηδων μετά τον 15ο αιώνα, τον διαδέχθηκε ο Τομμάζο Μοτσενίγκο. Ο Μικέλε Στένο υμνήθηκε από τον Γιοχάνες Τσικόνια στο ποίημα του "Βενετία, μεγάλη αφθονία" σχετικά με την κατάκτηση της Πάντοβας, το ποίημα τονίζει την αγαμία του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μικέλε Στένο
Γέννηση: 1331 Θάνατος: 26 Δεκεμβρίου 1413
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Αντόνιο Βενιέρ
Δόγης της Βενετίας

1400 - 1413
Διάδοχος
Τομμάζο Μοτσενίγκο

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]