Τσεχία και ευρώ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Συμμετοχή στην Ευρωζώνη
Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  19 στην Ευρωζώνη.
  Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν αιτηθεί συμμετοχή στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών (Βουλγαρία και Κροατία).
  5 εκτός Ευρωπαϊκού μηχανισμού συναλλαγματικών ισοτιμιών, αλλά υποχρεούνται να ενταχθούν στην ευρωζώνη όταν θα πληρούν τα κριτήρια (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Σουηδία).
Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης
  4 χρησιμοποιούν το ευρώ με νομισματική συμφωνία (Ανδόρρα, Μονακό, Άγιος Μαρίνος και Βατικανό).
  2 χρησιμοποιούν το ευρώ μονομερώς (Κοσσυφοπέδιο και Μαυροβούνιο).
 π  σ  ε 

Η Τσεχία είναι υποχρεωμένη να υιοθετήσει το Ευρώ στο μέλλον και να ενταχθεί στην Ευρωζώνη όταν θα πληρεί τα Νομισματικά και δημοσιονομικά κριτήρια Ευρώ σύμφωνα με την Συνθήκη Προσχώρησης από τότε που εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) το 2004. Η Τσεχία είναι μια υποψήφια για τη Διεύρυνση της ευρωζώνης και χρησιμοποιεί την Κορόνα Τσεχίας ως νόμισα, που ρυθμίζεται από την Εθνική Τράπεζα Τσεχίας, ένα μέλος του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών, και δεν συμμετέχει στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών (ERM II).

Αν και η Τσεχική Δημοκρατία είναι σε καλή οικονομική θέση για να υιοθετήσει το ευρώ, ακολουθώντας την Κρίση της Ευρωζώνης υπήρξε σημαντική αντίθεση μεταξύ του κοινού όσον αφορά την υιοθέτηση του νομίσματος.[1] Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη τον Απρίλιο του 2019, 20% των Τσέχων τάχθηκαν υπέρ της εισαγωγής του ευρώ, ενώ το 75% αντιτάχθηκε ενώ το 5% ήταν αναποφάσιστο. Ως τον Απρίλιο του 2017, δεν υπήρχε ημερομηνία - στόχος από την κυβέρνηση για την ένταξή της στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών ή για την υιοθέτηση του ευρώ.[2] The ruling cabinet that was formed following the 2017 legislative election does not officially plan to proceed with euro adoption within its term.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]