Τσεχία και ευρώ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Συμμετοχή στην Ευρωζώνη
Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  20 στην Ευρωζώνη.
  Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν αιτηθεί συμμετοχή στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών (Βουλγαρία).
  5 εκτός Ευρωπαϊκού μηχανισμού συναλλαγματικών ισοτιμιών, αλλά υποχρεούνται να ενταχθούν στην ευρωζώνη όταν θα πληρούν τα κριτήρια (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Σουηδία).
Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης
  4 χρησιμοποιούν το ευρώ με νομισματική συμφωνία (Ανδόρρα, Μονακό, Άγιος Μαρίνος και Βατικανό).
  2 χρησιμοποιούν το ευρώ μονομερώς (Κοσσυφοπέδιο και Μαυροβούνιο).
 π  σ  ε 

Η Τσεχία είναι υποχρεωμένη να υιοθετήσει το Ευρώ στο μέλλον και να ενταχθεί στην Ευρωζώνη όταν θα πληροί τα Νομισματικά και δημοσιονομικά κριτήρια Ευρώ σύμφωνα με την Συνθήκη Προσχώρησης από τότε που εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) το 2004. Η Τσεχία είναι μια υποψήφια για τη Διεύρυνση της ευρωζώνης και χρησιμοποιεί την Κορόνα Τσεχίας ως νόμισα, που ρυθμίζεται από την Εθνική Τράπεζα Τσεχίας, ένα μέλος του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών, και δεν συμμετέχει στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών (ERM II).

Αν και η Τσεχική Δημοκρατία είναι σε καλή οικονομική θέση για να υιοθετήσει το ευρώ, ακολουθώντας την Κρίση της Ευρωζώνης υπήρξε σημαντική αντίθεση μεταξύ του κοινού όσον αφορά την υιοθέτηση του νομίσματος.[1] Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη τον Απρίλιο του 2019, 20% των Τσέχων τάχθηκαν υπέρ της εισαγωγής του ευρώ, ενώ το 75% αντιτάχθηκε ενώ το 5% ήταν αναποφάσιστο. Ως τον Απρίλιο του 2017, δεν υπήρχε ημερομηνία - στόχος από την κυβέρνηση για την ένταξή της στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών ή για την υιοθέτηση του ευρώ.[2] The ruling cabinet that was formed following the 2017 legislative election does not officially plan to proceed with euro adoption within its term.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Sparkasse.at (2008-08-05). Euros in the wallets of the Slovaks, but who will be next?. Δελτίο τύπου. Ανακτήθηκε στις 2008-12-21. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Σεπτεμβρίου 2006. Ανακτήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2020. CS1 maint: Unfit url (link)
  2. Vláda přijala doporučení MF a ČNB zatím nestanovit cílové datum přijetí eura. (Czech) Ministry of Finance (Czech Republic). zavedenieura.cz.
  3. Jaroslav Bukovský. Vstoupit do eurozóny? Až bude euro za dvacet korun, shodli se Babiš s Rusnokem. Published on 5 December 2017.