Ευρωσύστημα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φραγκφούρτη

Το Ευρωσύστημα είναι η νομισματική αρχή της Ευρωζώνη, μιας ομάδας από Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία έχουν υιοθετήσει το ευρώ ως το μοναδικό επίσημο νόμισμα τους. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με το άρθρο 16 του καταστατικού της,[1] έχει το αποκλειστικό δικαίωμα έγκρισης της έκδοσης τραπεζογραμματίων ευρών. Τα κράτη μέλη μπορούν να εκδώσουν Κέρματα ευρώ, αλλά το ποσό πρέπει να εγκριθεί από την ΕΚΤ εκ των προτέρων.

Το Ευρωσύστημα αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες των 19 κρατών μελών που είναι μέλη της ευρωζώνης. Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες εφαρμόζουν τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.[2] Ο πρωταρχικός στόχος του Ευρωσυστήματος είναι η σταθερότητα των τιμών.[3] Οι δευτερεύοντες στόχοι είναι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η οικονομική ολοκλήρωση.[4] The mission statement of the Eurosystem says that the ECB and the national central banks jointly contribute to achieving the objectives.[5]

Το Ευρωσύστημα είναι ανεξάρτητο. Όταν εκτελούν καθήκοντα που σχετίζονται με το Ευρωσύστημα, ούτε η ΕΚΤ, ούτε μια Εθνική Κεντρική Τράπεζα, ούτε κάποιο μέλος των οργάνων λήψης αποφάσεων μπορούν να ζητούν ή να λαμβάνουν οδηγίες από οποιοδήποτε εξωτερικό φορέα. Τα όργανα και οι οργανισμοί της Κοινότητας και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών δεν μπορούν να επιδιώκουν να επηρεάσουν τα μέλη των οργάνων λήψης αποφάσεων της ΕΚΤ ή των Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Το Ευρωσύστημα είναι διαφορετικό από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών (ESCB), που περιλαμβάνει την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Καταστατικό της ΕΚΤ» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 31 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2020. 
  2. «European Central Bank/Eurosystem, Organisation». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Σεπτεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουλίου 2008. 
  3. "Price stability: Year-on-year increase in the Harmonized Index of Consumer Prices for the euro area of below 2%." Source: FACTS presentation: Monetary policy Αρχειοθετήθηκε 2017-05-20 στο Wayback Machine.
  4. «The mission of the Eurosystem». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιουλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουλίου 2008. 
  5. «FACTS presentation: Organisation». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουλίου 2008. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]